efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Οκτωβρίου 05, 2010

ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ


Η πρόκληση της τοπικής αυτοδιοίκησης


Ξέρετε πιο είναι το δυσκολότερο πράγμα για κάθε άνθρωπο που ανακατεύεται στα κοινά και θέλει να έχει φωνή ώστε η γειτονιά του, η πόλη του, η χώρα του να ξεφύγει κάποτε απο την κακοδαιμονία του "τίποτα δεν γίνεται" και του ωχαδερφισμού με την πρόφαση ότι πάντα υπάρχουν κάποιοι άλλοι να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς; Το πιο δύσκολο είναι να απαλλαγούμε απο τον φόβο να λέμε καθαρά την αλήθεια, αυτό που πιστεύουμε σωστό και δίκαιο, χωρίς να δειλιάζουμε μπροστά σε άνθρώπους επειδή είναι οικονομικά ή κοινωνικά πιο ισχυροί. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης, αλλά να είμαστε και έτοιμοι να ακούσουμε, να σκεφτούμε, με σοβαρότητα, κάθε διαφορετική άποψη χωρίς παρωπίδες και δογματισμούς.


Το πιο δύσκολο πράγμα σε κάθε συλλογική δράση είναι η ικανότητα της σύνθεσης διαφορετικών απόψεων με γνώμονα το κοινό καλό και με μοναδική προϋπόθεση να καταφέρουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε τι σημαίνει κοινό καλό.


Ενδεικτικά:

Είναι κοινό καλό η πάταξη της φοροδιαφυγής;

Είναι κοινό καλό η δικαιότερη κατανομή του πλούτου;

Είναι κοινό καλό η προστασία του περιβάλλοντος;

Είναι κοινό καλό το αίσθημα ασφάλειας για κάθε πολίτη;

Είναι κοινό καλό η χρηστή διοίκηση σε δημοτικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο;


Τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα και η εξειδίκευσή τους πολύ πιο σύνθετη. Το βέβαιον όμως είναι ότι τα πρόσωπα που διεκδικούν ψήφο και θέσεις ευθύνης στις 7 Νοεμβρίου οφείλουν να αποδεικνύουν καθημερινά με τις πράξεις τους ότι υπηρετούν αρχές και αξίες πέρα και πάνω απο προσωπικά οφέλη ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται, τώρα, στην πιο κρίσιμη περίοδο, να γεφυρώσουν χάσματα στις τοπικές κοινωνίες, να ενώσουν τους ανθρώπους και όχι να υποθάλπουν τον αντιπαραγωγικό διχασμό και την εσωστρέφεια στις τοπικές κοινωνίες, κατ΄επέκταση σε όλοκληρη την Ελλάδα.


Το πολιτικό κόστος, που δεν είναι παρά ο φόβος των πολιτικών προσώπων να σπάσουν... αυγά, πρέπει επιτέλους να πάψει να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στις μεγάλες και δύσκολες ανατροπές για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας, σε κάθε δήμο και περιφέρεια.


Το θάρρος, η εντιμότητα και η άσκηση χρηστής διοίκησης παντού είναι πια καιρός να πάψουν να είναι σκέτες επικοινωνιακές λέξεις και να αποκτήσουν ουσία και περιεχόμενο.


Δοκιμάζομαι κι εγώ στις 7 Νοεμβρίου στην περιοχή Νέα Ερυθραία - Κηφισιά - Εκάλη με τον συνδυασμό Πόλη Φώς και επικεφαλής την Αγγελική Συνοδινού επειδή οι δύσκολες αποστολές ήταν πάντα το πιο φωτεινό μου σημείο.


1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Κυρία Καλοστύπη

Στη φωτογραφία είστε υπέροχη, πολύ λαμπερή και φωτεινή επομένως θα δώσετε αρκετό φώς στην Πόλη.
Σας εύχομαι Καλή Επιτυχία.
Όμως το θάρρος, η εντιμότητα και η άσκηση χρηστής διοίκησης θα είναι σκέτες επικοινωνιακές λέξεις και δεν θα αποκτήσουν ουσία και περιεχόμενο αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ έστω και με κάποιο πλαφόν.
Α.Π.

3:29 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home