efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Παρασκευή, Μαΐου 28, 2010

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ;


Εντοπιότητα

Η σπατάλη, η κακοδιαχείριση, η αναποτελεσματικότητα αναρίθμητων δημοτικών και κοινοτικών υπηρεσιών εξαιτίας του ασύλληπτου μέχρι σήμερα κατακερματισμού εξουσιών και α(να)ρμοδιοτήτων σε χίλιους τόσους δήμους της χώρας, ελπίζω να φτάνουν στο τέλος τους. Η εντοπιότητα έχει αποδειχτεί συχνά αν όχι πάντα όχημα εξαρτήσεων άρα διαφθοράς και οπωσδήποτε όχι και τόσο δημοκρατικό μέσον ανάδειξης τοπικών αρχόντων.


Κατοικώ στα σύνορα του δήμου Κηφισιάς με τη Ν. Ερυθραία, αλλά η διεύθυνσή μου ανήκει στον δήμο Κηφισιάς. Κι όμως είναι πολύ πιο κοντά στο σπίτι μου οι υπηρεσίες του δήμου Ν. Ερυθραίας, καθώς και πολλά μαγαζιά από τα οποία ψωνίζω. Έχω από καιρό μεταφέρει να δικαιώματά μου για να ψηφίζω στη Ν. Ερυθραία γιατί όταν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κατέβηκα ως υποψηφία δημοτική σύμβουλος, μου είπαν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει αν παρέμενα δημότης Κηφισιάς. Η περίφημη εντοπιότητα κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να είναι τόσο πολύ ισοπεδωτική. Δυο βήματα απόσταση ο ένας δήμος απο τον άλλον κι όμως οι διαχωριστικές γραμμές τεράστιες. Με τις ενοποιήσεις των δήμων σε μεγάλο βαθμό, διαρυθμίζεται αυτή η ιδιορυθμία να μη μπορείς να κατοικείς σε έναν δήμο και να υπηρετείς τον διπλανό.


Ιστορικότητα

Είναι νομίζω εντελώς γελοίο το επιχείρημα να διατηρήσουν την αυτονομία τους οι ιστορικοί δήμοι. Δεν καταλαβαίνω σε τι τάχα εξυπηρετεί παραδείγματός χάριν ο Μυστράς να είναι Δήμος Μυστρά. Η ιστορικότητά του και η παγκόσμια αξία της πόλης αυτής ουδόλως θίγεται με το να συμπεριλαμβάνεται σε ένα μεγαλύτερο δήμο. Λέμε: «Επισκέφθηκα τον Μυστρά!». Μέχρι σήμερα προστατεύεται θαυμάσια τόσο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ως παγκόσμια κληρονομιά από την Ουνέσκο.


Εξυπηρέτηση πολιτών

Αλλά ας έρθουμε σε πεζά, πρακτικά, καθημερινά πράγματα που αφορούν τις επείγουσες ανάγκες των δημοτών. Ο Καλλικράτης, πρέπει εδώ να αποδειχτεί υποστηρικτικός και αλληλέγγυος ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες.


Λανθασμένη τακτική

Συνέβη στον Δήμο Κηφισιάς και νομίζω είναι ενδεικτικό μιας τακτικής που ακολουθείται τελευταία αλλά πρέπει σύντομα να διορθωθεί γιατί δεν εξυπηρετεί καθόλου γενικά τους δημότες κι όχι μόνο των βορείων προαστίων. Υποθέτω το ίδιο πρόβλημα που σας εξιστορώ παρακάτω έχει εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές.

Όλοι οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις πρέπει να πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στην Αγία Παρασκευή (οδός Γούναρη 22 από τις 08.30-13.30 καθημερινά) και όχι όπως γινόταν μέχρι πρότινος στα κατά τόπους δημοτικά γραφεία/ιατρεία όπου μια φορά την εβδομάδα υπήρχε ή ερχόταν γιατρός να ελέγχει και να σφραγίζει τα βιβλιάρια. Οι ηλικιωμένοι δημότες ή γενικά πολίτες με προβλήματα υγείας μπορούσαν εύκολα και χωρίς μεγάλες μετακινήσεις να εξυπηρετηθούν. Τώρα είναι εξαιρετικά επίπονο και χρονοβόρο για κάποιον που δεν οδηγεί ή δεν μπορεί εύκολα να μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να κάνει τέσσερις ώρες μαζί με τις αναμονές για να πάει από την Κηφισιά ή την Ν. Ερυθραία ή από αλλού στην Αγία Παρασκευή (χρειάζονται δυο συγκοινωνίες!) για να του βάλουν την απαραίτητη σφραγίδα.


Κύριε Ραγκούση, ακούστε…

Είναι αντιληπτό ότι η κατάργηση της μέχρι πρότινος διαδικασίας κρίθηκε αναγκαία για το συμμάζεμα της υπέρογκης σπατάλης που είχε σαν προμετωπίδα την εξυπηρέτηση των δημοτών. Αλλά βέβαια δεν πονάει χέρι κόβεις χέρι… Πρέπει, σήμερα κιόλας, να υποχρεωθούν είτε τα ΚΕΠ είτε τα ΚΑΠΗ είτε άλλη υπηρεσία του δήμου, μέχρι να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν καλύτερα οι νέες υπηρεσίες με τον Καλλικράτη, να δραστηριοποιηθούν και να δείξουν υπευθυνότητα αντί αδιαφορία. Αλλιώς να πέσουν κεφάλια τώρα όπως γίνεται στις Δ.Ο.Υ. που δεν κάνουν τη δουλειά τους.


Ατομικισμός και Απροθυμία

Η ανησυχία και η δυσαρέσκεια ορισμένων για την επικείμενη απώλεια των διαφόρων μικροβολεμάτων (με τα “τυχερά”) και των τοπικών εξουσιών που θα χαθούν, δεν δικαιολογεί την επίδειξη απροθυμίας με προφανή σκοπό την πρόκληση αγανάκτησης στους δημότες ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τις αλλαγές που έρχονται. Αρνούνται να εξυπηρετούν πολίτες είτε είναι ηλικιωμένοι είτε άλλοι άνθρωποι που για να θεωρήσουν ένα βιβλιάριο υγείας πρέπει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους.

Η μακρά παθογένεια της ψηφοθηρίας και της αρπαχτής στο τοπικό επίπεδο, δείχνει ολοένα και πιο καθαρά το πραγματικό της πρόσωπο, κι αυτό, ναι, χάριν Καλλικράτη!

Τα κακά σπυριά των επιτήδειων λειτουργών μιας διεφθαρμένης, πολυέξοδης, παραφουσκωμένης και στείρας τοπικής αυτοδιοίκησης, σπάνε ένα-ένα, κι όλα μαζί.