efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ

ΠΑΛΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι προφήτες της παλιάς συμφοράς κυκλοφορούν και οπλοφορούν, κατατρομοκρατώντας τους επιρρεπείς σε πανικό πρώτους απ’ όλους, δηλαδή σχεδόν όλους, βασιζόμενοι στην οικονομική κρίση.

Η ύφεση πράγματι έχει γονατίσει πολύ κόσμο, αλλά δεν μας έχει εξοντώσει. Κι όμως οι αιμοδιψείς προφήτες της ολοκληρωτικής συμφοράς διατείνονται ότι αυτό έχει συμβεί. Είμαστε πλήρως και ολοκληρωτικά χρεοκοπημένοι, ισχυρίζονται. Ε, τότε, αν είναι έτσι, ας κάτσουμε όλοι χάμω, περιμένοντας να πεθάνουμε να ησυχάσουμε.

Όλως τυχαίως συνάντησα, λίγο μετά το Πάσχα στην Ύδρα, έναν πρώην μεγαλοπαράγοντα της εποχής των αρχών του ΄90 που νομίζω τώρα δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες κι ανοίξαμε μια συζήτηση για την πολιτική-οικονομική κατάσταση. Ο άνθρωπος αυτός με βεβαιότητα μου είχε πει: "Καλά, περίμενε τον Νοέμβριο να δεις τι έχει να γίνει..."! Τι έχει να γίνει; Ρώτησα. "Θα έχουμε χρεοκοπήσει" απάντησε και δεν σήκωνε καμιά άλλη επιχειρηματολογία επ’ αυτού. Ο άνθρωπος ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που κυκλοφορούσαν να διαδίδουν παντού ότι η Ελλάδα είναι τελειωμένη και ότι η κυβέρνηση αυτή θα μας καταστρέψει τελείως.

Πόσοι όμως θυμούνται σήμερα ότι η Ελλάδα είχε μπει σε αυστηρή επιτήρηση ήδη από τις αρχές του 2009. Πόσοι θυμούνται ότι πέρυσι τον Οκτώβριο όταν ανακοινώθηκε το έλλειμμα τα spreads δεν ανέβηκαν; Πόσοι δεν ξέχασαν ότι τα spreads ανέβηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 2010 ως απόρροια των εξελίξεων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, με τη βίαιη επίθεση των αγορών στο ευρώ και άρα τις χώρες της ευρωζώνης; Και ότι η Ελλάδα χτυπήθηκε πρώτη ως η πιο ευάλωτη από τις χώρες;

Δυστυχώς αυτή η άθλια τακτική των αυτοεκπληρούμενων προφητειών, όπως το έχουμε ξαναγράψει εδώ στη ΣΦΑΙΡΑ, συνεχίζεται εντός και εκτός Ελλάδος, από διάφορους μεγαλουσιάνους και μη, τύπους ανθρώπων που ξεβολεύονται πολύ με κυβέρνηση που τα βάζει με τη διαφθορά, το μαύρο χρήμα, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή. Είναι αυτοί που λένε παντού ότι αυτά «δεν γίνονται» στην Ελλάδα και υποστηρίζουν ότι μια χαρά περνούσαμε με την ελεγχόμενη χρεοκοπία! Αλήθεια περνούσαμε καλά; Άλλα θυμάμαι εγώ τότε που δήθεν περνούσαμε καλά κι αυτοί καλύτερα. Θυμάμαι τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους συμβασιούχους, τους άνεργους να φωνάζουν πού είναι το κράτος, να φωνάζουν για μισθούς πείνας την ώρα που κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους, ακόμα και στον ίδιο χώρο, απολάμβαναν αμύθητους μισθούς, bonus, ειδικά προνόμια κ.λ.π.

Μας μιλούν κάποια ΜΜΕ για απαράδεκτα υψηλούς μέσους μισθούς υπαλλήλων! Πώς προκύπτουν μερικά νούμερα ; Προσθέτοντας τους παχυλούς μισθούς ημετέρων παιδιών και μεσηλίκων με τα ψίχουλα όλων των υπολοίπων: π.χ. σε μια ΔΕΚΟ κάποιος βγάζει το χρόνο 300.000 και κάποιος άλλος στην ίδια ΔΕΚΟ με τα ίδια προσόντα 30.000 και έτσι έχουμε 300 συν 30 ίσον 330.000 ευρω, δια δυο, ίσον 115.000 ο… μέσος μισθός! Έξοχα. Και το τραγελαφικό είναι ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που έπαιρναν τόσους κι άλλους τόσους τεράστιους μισθούς κατηγορούν σήμερα όσους τα έπαιρναν! Δηλαδή με υποκρισία και θράσος κατηγορούν τα ίδια τους τα μούτρα. Σκάει ή δεν σκάει ο τηλεθεατής;…

Η Ελλάδα όμως κατάντησε χώρα διεφθαρμένη γιατί εκεί την οδήγησαν οι πρωθυπουργοί που την κυβέρνησαν τα τελευταία 20 χρόνια κατά τη δική μου γνώμη.

Γιατί μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει θαύματα, οι Έλληνες και η Ελλάδα, αν είχαμε πολιτικούς ηγέτες που δεν μετρούσαν τόσο πολύ το δικό τους πολιτικό κόστος και τολμούσαν ουσιαστικές τομές εκσυγχρονισμού στη διακυβέρνηση και την οικονομία όσο υπήρχε ακόμα λίγος χρόνος χωρίς να αιμορραγήσουμε όπως τώρα. Αλλά δεν τολμούσαν, δεν μπορούσαν, δεν τους ένοιαζε.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου γίνεται, μας λένε, στις Βρυξέλλες και το Δ.Ν.Τ. χωρίς επίσημη δική μας ανάμιξη.

Τα Μ.Μ.Ε. λυσσούν: …Έρχονται νέα σκληρότερα μέτρα, μαζικές απολύσεις, αλίμονό μας, αν, τώρα, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, ψηφίσουμε ανθρώπους που θα υπηρετήσουν τις μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη και γενικά δώσουμε τον σταυρό σε υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, χαθήκαμε…

Καθημερινά ακούμε τρομακτικά σενάρια με τρομακτικές συνέπειες για τη ζωή μας.

Δημοσιογράφος υποψήφιος φώναζε δυνατά και με πάθος από το τηλεοπτικό παράθυρο: «Η χώρα έχει χρεοκοπήσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά»

«Αν ο κόσμος ψηφίσει υποψήφιους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι θα ληφθούν νέα μνημονιακά μέτρα»

Ο Γιώργος Πεταλωτής σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις στο Press Room απαντά:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα»

Πολλά ΜΜΕ αλλά και υποψήφιοι που στηρίζονται από διάφορα κόμματα (όλοι όμως είναι ανεξάρτητοι!) επιμένουν: « Έρχονται νέα μέτρα και αναδιάρθρωση χρέους… Ντροπή στον πρωθυπουργό που μιλά για διαφθορά στην Ελλάδα…»

Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει: « Είμαστε το 2009 στην 46η θέση διαφθοράς σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Διαφάνειας, είμαστε σήμερα στην 71η»…

Ο Γιώργος Πεταλωτής απαντά στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις περί νέων μέτρων στις πλάτες των φτωχών Ελλήνων:

«Όποιος προσπαθεί να συνδέσει τη συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με νέα μέτρα, ούτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μια τέτοια συζήτηση»

Τα σενάρια για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις φουντώνουν!

Ο δημοσιογράφος λέει: «250.000 δημόσιοι υπάλληλοι στους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ θα απολυθούν»! Ο ίδιος δημοσιογράφος ρωτά τον Γ. Πεταλωτή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι αυτό δεν θα γίνει. Ο δημοσιογράφος συμπεραίνει: «Δεν πρόκειται λοιπόν να υπάρξουν 300.000 απολύσεις τη νέα χρονιά;»

Ο Πεταλωτής απαντά: «Βεβαίως, είναι ξεκάθαρο».

Κι όμως κανείς δεν πιστεύει. Έτσι ξαναρωτούν. Απαντά ξανά:

«Είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν άλλοι όροι και άλλο μνημόνιο»

Το γνωστό μοτίβο του πανικού δεν χαλαρώνει. Οι ερωτήσεις για νέα μέτρα - εφιάλτη συνεχίζονται. Απαντά ο Γ. Πεταλωτής: «Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους»

Βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει ότι το 2011 είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Η τηλεόραση σκάει, όμως, και λέει ότι τάχα ο ΣΔΟΕ δεν πιάνει καθόλου τους χρυσούς καταθέτες με τα κότερα αλλά κάνει μόνον φιγούρα χωρίς να κάνει τίποτα και συμπληρώνει εκείνο το… «ε, μακάρι να τους πιάνει» αλλά εσύ καταλαβαίνεις ότι αυτό το μακάρι καθόλου δεν το εννοεί έτσι.

Ο πρωθυπουργός το λέει ξανά ότι «Ναι, λεφτά υπάρχουν!»

«Υπάρχουν στην περιουσία του Δημοσίου που στο εξής προστατεύει την περιουσία του, που είναι περιουσία του απλού πολίτη, υπάρχει σε κάθε off shore που μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο, σε χλιδάτους επιχειρηματίες που θα αναγκαστούν να αποδώσουν φόρους που τους αναλογούν, υπάρχουν σε κάθε φάρμακο που με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εξοικονομούνται ετησίως τουλάχιστον 1 δις ευρώ»

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, με τον Νόμο 3852/2010, με τον Καλλικράτη, αλλάζει η σχέση κράτους-πολίτη!

Από την 1/1/2011 τα προβλήματα θα επιλύονται εκεί όπου εμφανίζονται δηλαδή σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει ενιαία αποκεντρωμένη διοίκηση με καλύτερο συντονισμό υπηρεσιών, με Ο.Τ.Α. που θα ενδυναμώσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Με το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους και εξοικονομούνται 1 δις 185 εκ. ευρώ ετησίως. Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο θα είναι γεγονός, επομένως όσοι θέλουν μόνο την καρέκλα του δήμαρχου και του περιφερειάρχη ώστε να κάνουν χθεσινή και προχθεσινή διοίκηση και να εφαρμόσουν αποτυχημένες πολιτικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ή να παίζουν κομματικά παιχνίδια επίδειξης ισχύος και εξουσίας, απλώς θα μας πιάνουν τζάμπα τον τόπο.

Αυτή τη φορά η ψήφος θέλει ώριμη σκέψη και προσοχή όσο ποτέ άλλοτε.