efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007

ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ


Κλοπές και πλοκές

της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου


Τώρα τυχαίο είναι; Έχουμε δύο λέξεις, που σχηματίζονται με τα ίδια πέντε γράμματα. Έχουμε δηλαδή την κλοπή και την πλοκή. Λαμβάνουμε το κάπα από την αρχή της κλοπής και το μεταφέρουμε στη θέση του πι, που είναι το αρχικό της πλοκής. Στη θέση του κάπα της κλοπής τοποθετούμε το πι της πλοκής. Την ίδια πράξη κάνουμε και με τα γράμματα κάπα και πι, που βρίσκονται στην τέταρτη θέση των δυο λέξεων και καταλήγουμε στις ίδιες αρχικές λέξεις, μόνο που έχει η αλλάξει η σειρά της γραφής τους! Με μια άλλη μέθοδο αλλάζουμε απλώς τη θέση του κάπα και του πι στην ίδια λέξη και βγαίνει σαν αποτέλεσμα η άλλη λέξη!

Στην Ελλάδα τώρα συμβαίνει, να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της επικαιρότητας η κλοπή και η πλοκή, είτε ...παίζουν μπάλα -όπως θα έλεγε χήρα πρωθυπουργού- μόνες τους, είτε συνιστούν ομάδα με διάφορες προθέσεις. Η κλοπή βέβαια είναι μια καθημερινή απασχόληση, όπου δραστηριοποιούνται κυρίως αλλοδαποί λαθρομετανάστες, οι οποίοι, όπως με πληροφορούν επαϊόντες, εισέρχονται από το μεθοριακό σουρωτήρι μας έναντι της ταρίφας των 1.500 Ε, ποσόν που διανέμεται στους δικαιούχους ένθεν και ένθεν των συνόρων.

Όταν η κλοπή συναντάει την πρόθεση υπό, καταλήγει στη Βόνταφον και την Έρικσον και έχουμε την υποκλοπή. Στο σημείο αυτό αρχίζει μια ιστορία πλήρης μυστηρίου με μακρά πλοκή, τόσο μακρά μάλιστα, ώστε η λέξη πλοκή λαμβάνει ως συνθετικό το επίθετο πολύ και καθίσταται πολύπλοκη. Είναι δε τόσο απέραντη η πολυπλοκότητα, ώστε μολονότι καταβάλλονται προσπάθειες επί μήνες τώρα, για να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι της υποκλοπής και να επιβληθούν οι τιμωρίες, που επιβάλλονται από τον Νόμο, δεν έχει φανεί ακόμη φως στο τούνελ –όπως θα έλεγε και αποβιώσας πρωθυπουργός.

Με τις διαστάσεις που έχει λάβει η ιστορία της πλοκής της υποκλοπής, πολλοί είναι εκείνοι που υποπτεύονται, ότι κάπου υπάρχει λάκκος στη φάβα, με άλλα λόγια, ότι βρισκόμαστε ενώπιον κάποιας διαπλοκής. Η διαπλοκή τώρα είναι ένα είδος πολιτικο- κοινωνικο-οικονομικής συμπεριφοράς, που συνηθίζεται στη χώρα μας. Διαπλοκή μικρή ή μεγάλη παρατηρείται σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας μας από την Εφορία μέχρι τα Νοσοκομεία και από τους γαλατάδες μέχρι τους κουμπάρους. Επίσης η διαπλοκή έχει την ιδιότητα, να μη μπορεί ποτέ κανείς, να την ανακαλύψει.
Πολλές φορές βέβαια η διαπλοκή έχει οξύνει την ατμόσφαιρα και έχει δημιουργήσει ένταση στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει καταλήξει και σε συμπλοκή, όπως συμβαίνει σε άλλα Κοινοβούλια στην Τουρκία, στην Κορέα ή στην Ταϊουάν. Συμπλοκές αντιθέτως λαμβάνουν χώρα έξω από το Κοινοβούλιο, όπου άνδρες της Αστυνομίας και διαδηλωτές πάσης φύσεως ανταλλάσσουν γρονθοκοπήματα, κοκτέιλ Μολότοφ, καδρόνια και εξατμίσεις δακρυγόνων.
Η εισπνοή των τελευταίων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες επιπλοκές στην υγεία και για τον λόγο αυτό συνιστάται, να αποφεύγει κανείς την εμπλοκή σε συμπλοκές, που εκτός των άλλων μπορεί να οδηγήσει και σε περιπλοκές με τη Δικαιοσύνη.
Έτσι λοιπόν μέσα σε μια κοινωνία κλοπών, υποκλοπών, διαπλοκών, συμπλοκών, περιπλοκών, επιπλοκών συνεχίζουμε, να βαδίζουμε προς τη δόξα και αυτόν τον χρόνο...
(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ" στις 13 Ιανουαρίου 2007)