efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007

ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Η επίλυση των προβλημάτων σε ΝΤΑ ΛΑ μείζονα

Αθήνα 4 Ιανουαρίου 2007 - Ο Γιώργος Νταλάρας, Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επισκέφθηκε χθες τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη, μαζί με τη σύζυγό του και με εκπροσώπους του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα. Εκεί ενημερώθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Πρέσβη ε.τ. κ. Κωνσταντίνο Αιλιανό, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, Υποστράτηγο κ. Ασημάκη Γκόλφη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, Ταξίαρχο κ. Ελευθέριο Οικονόμου για το έργο της Διεύθυνσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν ως προς την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που υπήρχαν στη διαδικασία πρόσβασης των αιτούντων άσυλο αλλοδαπών στην υπηρεσία. Στη συνέχεια ο κ. Νταλάρας επισκέφθηκε τους χώρους που διαμορφώθηκαν για την αναμονή και τη λήψη συνέντευξης των αιτούντων άσυλο. Επίσης πήγε στα κρατητήρια των αλλοδαπών προς απέλαση, μεταξύ των οποίων κρατούνται και αιτούντες άσυλο.

Διαπιστώθηκε ότι η Διεύθυνση Αλλοδαπών έχει επισπεύσει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό με αποτέλεσμα να βρίσκεται κοντά στο να παραλαμβάνει όλα τα αιτήματα που παρουσιάζονται καθημερινά. Αυτό μεταξύ άλλων θα αποθαρρύνει τους οικονομικούς μετανάστες από το να υποβάλουν αιτήματα ασύλου επωφελούμενοι της αργής διαδικασίας απλώς για να παρατείνουν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα και θα αποσυμφορήσει τη διαδικασία ασύλου.

Ο κ. Νταλάρας και οι εκπρόσωποι της Υ.Α. επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω ανάγκης αναβάθμισης της ποιότητας της διαδικασίας ασύλου ώστε η ταχύτητα της διαδικασίας να μην αποβεί σε βάρος των εγγυήσεων προστασίας των προσφύγων, όπως η βελτίωση της ποιότητας της διερμηνείας. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη αύξησης του χαμηλού ποσοστού αναγνώρισης στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γιώργος Νταλάρας πρότεινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της διαδικασίας ασύλου από εκπαιδευμένους εθελοντές και την εκπόνηση σχετικών ερευνών, σε συνεργασία με Ελληνικά πανεπιστήμια, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Από την πλευρά της αστυνομίας προτάθηκε το «άνοιγμα» της Διεύθυνσης προς την κοινωνία των πολιτών με τη διοργάνωση σειράς ημερίδων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Στα κρατητήρια στη Πέτρου Ράλλη κρατούνται αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων γυναίκες και ανήλικοι. Ο Γιώργος Νταλάρας συνομίλησε με κρατουμένους και διαπίστωσε ότι η γενική κατάσταση στα κρατητήρια είναι καλή. Ωστόσο κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι χώροι όλων των αστυνομικών κρατητηρίων είναι κατασκευασμένοι για κράτηση λίγων ημερών και δεν προσφέρονται για μακρόχρονη παραμονή (μέχρι τρεις μήνες που προβλέπει ο νόμος για τους προς απέλαση αλλοδαπούς). Το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικότερα με την δημιουργία κατάλληλων χώρων κράτησης για αλλοδαπούς υπό απέλαση. Η ηγεσία της Αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι στόχος της είναι η συνεχής βελτίωση και οι ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Τέλος και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την πολύ καλή συνεργασία τους.

2 Comments:

Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

"Νταλάρας";
Σίγουρα η αναγνωσιμότητά του blog σου θα ανέβει κατακόρυφα!..

;-)

10:26 π.μ.  
Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Μπραβο στο Γιωργο!Μπραβο!!!
Να κανει και καμια συναυλια το καλοκαιρι για το θεμα!
Αφιλοκερδος παντα!!!!

10:51 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home