efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007

ΛΙΒΥΗ: ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ


Δράση για την Ειρήνη


Η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου επισκέφθηκε την πρεσβεία της Λιβύης στο Ψυχικό.

Λάβαμε την κάτωθι ανακοίνωση απο το ΚΕΔΕ (Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη) σχετικά με το θέμα της καταδίκης σε θάνατο έξι ανθρώπων: πέντε Βουλγάρες νοσηλεύτριες και ένας Παλαιστίνιος νοσηλευτής.

«Η κυρία Παπανδρέου δήλωσε ότι για δεύτερη φορά 6 επαγγελματίες του χώρου της υγείας έχουν κατηγορηθεί από τα δικαστήρια της Λιβύης για την μόλυνση παιδιών με τον ιό HIV και έχουν καταδικαστεί σε θάνατο».
Σε αυτή την δίκη, όπως και στην προηγούμενη, οι ομολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδείξεις εναντίον τους, έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια. Στους συνηγόρους υπεράσπισης δεν επετράπη να καλέσουν διεθνείς εμπειρογνώμονες ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους Λίβυους εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητηθεί.
«Μόνο μία δίκαιη δίκη μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια και να αποδώσει δικαιοσύνη στους γονείς και στα παιδιά που μολύνθηκαν από τον ιό HIV» δήλωσε η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. «Η θανατική καταδίκη είναι απάνθρωπη και ατιμωτική ποινή» τόνισε.

Η αντιπροσωπεία του ΚΕΔΕ παρέδωσε μία προσωπική επιστολή προς επίδοση στον ηγέτη της Λιβύης, Συνταγματάρχη Muammar al-Gaddafi. Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Λαϊκού Γραφείου, η υπόθεση έχει σταλεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατόπιν θα εξετασθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο των Δικαστικών Σωμάτων. Μετά από αυτό, εφόσον η καταδίκη παραμένει, η μοναδική δυνατότητα για τους έξι υγειονομικούς είναι να λάβουν χάρη.

Στην επιστολή, η κυρία Παπανδρέου ως επίτιμη πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΚΕΔΕ, κάνουν έκκληση στον συνταγματάρχη Καντάφι –εφόσον η υπόθεση φτάσει στο γραφείο του – να χρησιμοποιήσει τα διεθνή πρότυπα μιας δίκαιης δίκης και να μην εκτελέσει την ποινή, αλλά να δώσει χάρη στους "6".