efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2007

NEMA PROBLEMA...


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2007

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερικανική Πρεσβεία. Όπως γνωρίζετε η ελληνική Κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα χειρίζεται το θέμα. Έχουμε και ιδεολογικά, αλλά και διαχρονικά σταθεί απέναντι σε αυτό το φαινόμενο το οποίο πλήττει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και πάνω απ΄ όλα τη Δημοκρατία. Είμαστε αποφασισμένοι με όλες μας τις δυνάμεις να πατάξουμε τα οποιαδήποτε υπολείμματα τέτοιους είδους δράσης υπάρχουν στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρήγμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπάρχει; Βλέπετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν εξαιρετικές. Η αμερικανική πλευρά ξέρει το μέγεθος των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης και από κοινού σε στενή συνεργασία και με τις αμερικανικές υπηρεσίες θα συνεργαστούμε όπως και παλαιότερα για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιδιώξετε να μιλήσετε με την Ουάσιγκτον, με την κα Ράις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα δω την κα Ράις την μεθεπόμενη εβδομάδα, γιατί έχουμε δύο διασκέψεις. Μία για το Λίβανο και μια έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών του ΝΑΤΟ. Άρα θα έχω την ευκαιρία και προσωπικά να τη συναντήσω, αλλά ταυτόχρονα βεβαίως ως Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε έρθει σε επαφή με την Ουάσιγκτον και έχουμε μιλήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνδέετε το χτύπημα αυτό με το ταξίδι του κ. Νίμιτς στην Αθήνα σήμερα για το Σκοπιανό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε εγχώρια τρομοκρατία ή όχι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι θέματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα οποία είμαι σίγουρη ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης σας τα έχει εξηγήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό ότι από εδώ και πέρα και για θέμα διπλωματικών πλέον σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να ληφθούν κάποια περαιτέρω μέτρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μην έχουμε αμφιβολία ότι τέτοιου είδους χτυπήματα πλήττουν τη Δημοκρατία. Πλήττουν το κύρος της χώρας και δεν έχει σκοπό η ελληνική Κυβέρνηση να το επιτρέψει. Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής σε αυτά. Θα κάνουμε λοιπόν κάθε προσπάθεια, ο ελληνικός λαός έχει πλήρως αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Έχουμε την απόλυτη ενότητα του ελληνικού λαού στη βούλησή του για την καταπολέμηση τέτοιου είδους χτυπημάτων και της ίδιας της τρομοκρατίας. Έτσι και θα συνεχίσουμε.


Σχόλιον ΣΦΑΙΡΑΣ: Κι έτσι είμεθα ήσυχοι καθ' ότι, τουλάχιστον, με την παρούσα ηγεσία εις τον υπουργείον των Εξωτερικών, ουδόλως βλάπτονται οι σχέσεις Η.Π.Α - Ελλάδος! Επιπλέον δε, η διαπραγματευτική μας επιχειρηματολογία εις ό,τι αφορά γνωστές ανάρμοστες και αήθεις ενέργειες εκ μέρους της Άγκυρας ή των Σκοπίων, παραμένει μεν αναλλοίωτος και ισχυρή, αλλά, σου λέει, προ πάσης ενδεχόμενης πιέσεως μήπως καλύτερα να ποιήσωμε για λίγο την στεγανοπόδα νήσσα εις τα επιμέρους εθνικά; Διότι, τώρα, το μείζον υπερεθνικό ζήτημα δι' όλους εμάς εδώ περί τα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και την Μ. Ανατολή, ούτως ειπείν, γενικώς εις την νατοϊκή Νοτιοανατολική πτέρυγα δεν είναι τόσο η συνήθης αναζωπύρηση, όσο είναι, δυστυχώς, η αναζω- πόρωση της τρομοκρατίας.