efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2007

ΣΠΟΥΔΕΣ - ΣΤΡΑΤΟΣ - ΖΩΗ!


Εις την υπηρεσίαν της πατρίδος


Αφού, βρε χριστιανοί, οι άνθρωποι δεν θέλουν να υπηρετήσουν θητεία στο Πεζικό, το Ναυτικό και την Αεροπορία: νιώθουνε πως δεν είναι κατάλληλοι για τον πόλεμο (λέμε τώρα) ούτε για να πέσουν ηρωικώς υπερ πίστεως και πατρίδος, να θυσιάσουν ούτως ειπείν τη δική τους ζωή για να σωθεί η δική μας εις τα μετόπισθεν, γιατί τότε; Γιατί επιμένετε να τους στείλετε; Γιατί δηλαδή να τους αναγκάσατε να πάνε αφού πάλι έξω θα είναι; Πάλι κάποιοι κάπως θα λαδώνονται ή θα ...μιλιούνται για να τους αφήνουνε ήσυχους και για χάρη τους θα κάνουν τα στραβά μάτια. Γιατί λοιπόν; Αφήστε τους ανθρώπους ανυπότακτους στο σανίδι τους να' χουμε κι εμείς το κεφάλι μας ήσυχο άμα, χτύπα ξύλο, συμβεί και τίποτα; Δηλαδή τι; Να είμαστε ήσυχοι ότι σε περίπτωση σύρραξης θα μας σώσουν όλοι αυτοί για τους οποίους γίνεται ντόρος διότι ως άψογοι βυσματοφόροι έβαλαν μέσον αυτόν τον χοντρούλη τυπάκο με τη στολή και τα γαλόνια για να εξαφανίσει την υπάρξή τους και να γλιτώσουν την κατάταξη; Να βρείτε άλλο τρόπο να τους τιμωρήσετε.


Αν τον ελληνικό στρατό πρέπει να τον αποτελούν οπωσδήποτε κανονικοί άνθρωποι, Έλληνες πολίτες ή και αλλοδαποί δεν ξέρω που θα διακόπτουν τη ζωή τους για να τελειώνουν και μ' αυτό που λέγεται Στρατός - εκτός αν μπορούν να μην τη διακόπτουν - , κι αν αυτό σημαίνει ότι είμεθα ασφαλείς εντός των εθνικών μας συνόρων, τότε, ας πάει και το παλιάμπελο. Αλλά φοβούμαι ότι δεν είναι διόλου έτσι διότι έχω την αμυδρά εντύπωση ότι ουδείς κανονικός άνθρωπος, και μάλιστα αν τύχει να' ναι και λίγο διαβασμένος, έχει καμιά όρεξη να υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό δίχως κάποιο παθιασμένο ιδανικό ή όφελος: έτσι είναι διαμορφωμένος ο κόσμος και το παγκόσμιο σύστημα κι όσο για τα περί υπεράσπισης της πατρίδας και της ελευθερίας κ.λ.π είναι για αδαείς και αφελείς τουλάχιστον. Ή για ανθρώπους κομπλεξικούς περί την έννοια του ανδρισμού και της ανδρείας δεδομένου ότι όπου αποτυχαίνει ο πολιτισμός (δηλαδή η Ππαιδεία πρωτίστως) παρεμβαίνει ο ανδρισμός.


Καλύτερα να μη πηγαίνουν στο στρατό άνθρωποι που δεν θέλουν - ΟΛΟΙ που δεν θέλουν όμως, έτσι; - γιατί ο στρατός δεν είναι για πλάκα κι όσοι πάνε εκεί πρέπει: πρώτον, να το λέει η περδικούλα τους και δεύτερον, να κάθονται εκεί πέντε χρόνια κι εκτός απο εκπαίδευση στα όπλα και τις υπόλοιπες αγρίλες, να αποκτούν και εκπαίδευση και παιδεία στα γράμματα και μάλιστα υπό την εποπτεία της Πολιτείας. Σ' αυτά τα πέντε χρόνια να μπορούν και να εργάζονται με κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις διότι εκτός απο "επαγγελματίες του Πολέμου και της Ειρήνης να είναι πρωτίστως καθημερινοί φυσιολογικοί πολίτες (κι όχι να πάθουμε κανένα ...πραξικόπημα).


Όμως εδώ και τώρα επιδιώκουνε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που λέει: ή έχεις λεφτά, κύριε, και σπουδάζεις το παιδί σου σωστά δηλαδή να βγαίνει απο Πανεπιστήμια με κύρος και βαρύτητα στην ευρωπαϊκή αρένα - άρα σταματάει κι εκείνο το ανέκδοτο του πτυχιούχου πιτσαδόρου - , ή δεν έχεις λεφτά οπότε η πιτσαρία μπορεί λίγο να περιμένει το γιό σου ώσπου να τελειώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και μετά να πιάσει το μηχανάκι.

Δηλαδή σου λέει διάλεξε: ή σωστός επιστήμων (αν όμως είσαι σωστός επιστήμων δεν σ΄αρέσει ο στρατός), ή σωστό στρατιωτάκι (οπότε σου αρέσει και η πίτσα), ή περσόνα της show business (και δεν σ΄αρέσει τίποτα). Ετσι για να ξεκαθαρίζουνε τα πράγματα ώστε να μην απορούμε γιατί πέφτουμε απο το λοχαγό σε ταγματάρχη κι απο κει όλοι μαζί στο Ζάλογγο.


Βέβαια, υπάρχει ένα κοινό γνώρισμα που μπορεί να συνδέσει και τις τρεις κατηγορίες: Η ανάγκη για περιπέτεια στα βουνά και τα όρη, το κυνήγι άγριων και ημιάγριων ακόμα και ήμερων φοβισμένων ζώων και ανθρώπων, η σαγήνη στη θέα μιας καραμπίνας ή ενός αυτόματου όπλου XLm Magnum 45 GTI. Έλεγα, να, μήπως οι Κυνηγοί που είναι πολύ άντρες και κυνηγούν πουλιά και χοίρους θα μπορούσαν ίσως με χαρά να υπηρετούν όλη τους τη ζωή στο στρατό; Μπα, φοβούμαι ότι κι αυτοί θα βαρεθούνε τον εξ΄Ανατολών και τον από Βορρά κίνδυνο (υπάρχει ακόμα αυτός;) και θα παρατήσουνε τον εχθρό να στήσουνε καρτέρι στις μπεκάτσες.

Ξεχάστε το.