efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Κυριακή, Ιουνίου 02, 2013

ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

Η δημοκρατία είναι κάτι ζωντανό και θέλει πολλή φροντίδα και προσοχή  ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να αποδίδει στους ανθρώπους κάθε δημοκρατικής χώρας όσα προσδοκούν απο την προσπάθεια και τους κόπους τους για ευημερία, διασφάλιση του αίσθήματος ελευθερίας, αξιοπρέπειας, αλλά κυρίως για δικαιοσύνη. Μπροστά σε κάθε επιβουλή και απειλή καταστρατήγησης ή κατάργησης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, το δημοκρατικό πολίτευμα αποτελεί το ασφαλές πλαίσιο κανόνων λειτουργίας απο τους οποίους ουδείς εξαιρείται.
Αν οι κανόνες της δημοκρατίας πρέπει κατα καιρούς να αλλάζουν, διότι οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες κάθε εποχής είναι διαφορετικές, αυτό δεν μπορεί να γίνεται κατά τρόπο αυταρχικό ή βάναυσο ούτε φραστικά (δηλαδή με λέξεις και νοήματα βίας και εκβιασμού) ούτε δραστικά (δηλαδή με πράξεις εκφοβισμού και βιαιότητα). Τουλάχιστον θα έπρεπε ως κανονική δημοκρατία δυτικού τύπου που είμαστε αυτό να το έχουμε διασφαλίσει και όχι κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη για οποιοδήποτε θέμα, κάποιοι να κρούουν κώδωνες κινδύνου περί δήθεν αποσταθεροποίησης και πολιτικής εκτροπής. Διότι, αν πράγματι αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, τότε, αυτή η δημοκρατία που έχουμε κατακτήσει, χρειάζεται νέες βελτιώσεις στη θωράκισή της. Αν όχι, τουλάχιστον ας εφαρμόζονται αυστηρά οι νόμοι της, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε ισχυρούς και ανίσχυρους κρίκους της κοινωνίας, διότι ως γνωστόν οι διακρίσεις, συνήθως, είναι εις βάρος των ανίσχυρων ανθρώπων. Όσοι είτε με τα λόγια είτε με τις πράξεις είτε με λόγια και πράξεις καλλιεργούν ανασφάλεια, φόβο και αδικούν τους άλλους δεν γίνεται να μένουν ατιμώρητοι. Αυτό όμως συμβαίνει μέχρι σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, παρά τις διαχρονικές διακηρύξεις των λειτουργών του πολιτικού συστήματος ότι δεν συμβαίνει, ότι δεν θα συμβαίνει στο εξής ή ότι βέβαια και δεν πρέπει να συμβαίνει. Παρά τις προσπάθειες που άλλοτε γίνονται αλλοτε σταματούν, αυτό συμβαίνει.
Αυτό που χρειάζεται, είναι να εμπεδωθεί ισχυρή πεποίθηση και πίστη στην κοινωνία ότι η πολιτική ηγεσία της, είναι τόσο καθαρή ώστε δεν οπισθοχωρεί μπροστά σε επιδείξεις ισχύος απο όπου και αν προέρχονται. Η αυθαίρετη ερμηνεία είτε απο τους απο πάνω είτε απο τους απο κάτω για το τι σημαίνει κανονική δημοκρατία, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα, όπως και σε κάθε εποχή που μαστίζεται απο τον φόβο της οικονομικής ανασφάλειας για την πλειονότητα των ανθρώπων. Αλλά για να εμπεδωθεί αυτή η πίστη, δεν αρκούν τα λόγια περί δικαιοσύνης είτε πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου είτε για την αξιολόγηση αυτών που θα μείνουν ή θα φύγουν απο τις δουλειές τους. Διότι, το πιο δύσκολο πράγμα παντού και πάντα είναι να επιπλέουν οι καλοί.