efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2007

HELLO OIL


Αθήνα Μόσχα Σόφια Τέξας Λευκωσία Βηρυτός Κάιρο Αγκυρα Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη κι από κει στα ... Εμιράτα.


Πριν από έξι μήνες (στις 4 Σεπτεμβρίου 2006) ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε συνομιλίες εδώ στην Αθήνα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Βούλγαρο πρόεδρο Παρβάνοφ. Αυτή η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Ρωσίας – Βουλγαρίας είχε ως κύριο θέμα την οικονομική συνεργασία με επίκεντρο την ενεργειακή δηλαδή την πετρελαϊκή συνεργασία.
Στη συζήτηση των τριών ανδρών (άραγε θα ακούσουμε ποτέ σε τέτοια θέματα να γίνεται συζήτηση τριών …γυναικών! Σαν αστείο δεν ακούγεται ακόμα;), τέλος πάντων, στη συζήτηση εκείνη κυριάρχησε η υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Κι όπως τόνισε τότε ο κ. Καραμανλής «η ταχύτερη δυνατή κατασκευή και λειτουργία του αγωγού θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή ενεργειακή αγορά γενικότερα».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει καταστήσει αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας την ενεργειακή – πετρελαϊκή δυναμικότητά της, αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον χαρακτηρισμό: ο αμφιτρύων μας, είχε πει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμφισβήτητα βρίσκεται μέσα στα συμφραζόμενα των συνεννοήσεων της Αγίας Πετρούπολης (δηλ. σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια που ήταν το κεντρικό θέμα της Συνάντησης Κορυφής των οκτώ πλουσιοτέρων του κόσμου πέρυσι τον Ιούλιο) και, όπως σας έχω ξαναπεί, θα συμβάλλει οπωσδήποτε στην ανάπτυξη της ενεργειακής σφαίρας της Ευρώπης».
Κώστα, μέσα ήσουν! Μετά τι συνέβη;

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, κάνοντας λόγο για τις «στρατηγικές διαστάσεις» του έργου μίλησε για «μεγαλύτερη ασφάλεια σε γεωπολιτικό επίπεδο» καθώς και για τις ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή και την τροφοδοσία του αγωγού. Δήλωσε «πεπεισμένος ότι η συνάντηση ήταν σημαντική γιατί για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του σχεδίου για τον πετρελαιαγωγό, οι ηγέτες των τριών χωρών έστελναν ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό μήνυμα».
Φέτος (το 2006) το φθινόπωρο αρχίζει το έργο!!!

Και όντως ένα έργο άρχισε άλλα όχι εκείνο.

07/02/2007 Δήλωση Νίκου Στεφάνου Γ.Γ Υπουργείου Ανάπτυξης από τη Βουλγαρία:
«Εάν εργαστούμε με τους ρυθμούς των τελευταίων πέντε μηνών, τότε η κατασκευή του πετρελαιαγωγού μπορεί να ξεκινήσει εντός του 2008 και να ολοκληρωθεί το αργότερο το 2011».

12/02/2007 Από εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.ΡΑ):
«Όσο αυστηρά και να είναι τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ο κίνδυνος ενός ατυχήματος από τον πετρελαιαγωγό θα είναι πάντα ορατός», υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, υπεύθυνος περιβαλλοντικών δράσεων του WWF Ελλάς. «Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν από τον αγωγό πετρελαίου, αφορούν στην λειτουργία του», σημειώνει σε συνέντευξη του, στην ΕΡΑ Νέας Ορεστιάδας ο κ. Λιαρίκος υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για έναν αγωγό ,ο οποίος θα μεταφέρει δεκάδες τόνους αργού πετρελαίου ετησίως και αυτό σημαίνει μια πολύ μεγάλη κίνηση πετρελαιοφόρων πλοίων στην θαλάσσια περιοχής της Αλεξανδρούπολης». Η μεγαλύτερη Περιβαλλοντική Οργάνωση, αυτή του WWF, διαπιστώνει έλλειψη ενημέρωσης επί του θέματος, αναφέρει ο υπεύθυνος των περιβαλλοντικών δράσεων και σημειώνει ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια στο να αποκτήσει κάποια επίσημη πληροφόρηση για το πώς θα κατασκευασθεί ο αγωγός, από πού θα περάσει και πού θα καταλήξει.

Ευρεία σύσκεψη για αγωγό πετρελαίου στην Αλεξανδρούπολη... (23/02/2007)
Ο συντονισμός των από κοινού δράσεων όλων των φορέων σχετικά με τα ζητήματα που ανακύπτουν από τη σχεδίαση, την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, θα είναι το θέμα ευρείας σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Έβρου, Γιώργος Αλεξανδρής. Στην σύσκεψη έχουν κληθεί βουλευτές του νομού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, του επιμελητηρίου, του οργανισμού λιμένος, και εργαζομένων. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 240 πολίτες -κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης ζητούν με επιστολή τους ενημέρωση επί του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Φεβρουαρίου, στο δημοτικό θέατρο.

Δημήτρης Σιούφας: «Παραμένουν, σε κάποια σημεία, διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, για τη διευθέτηση των οποίων θα συνεργαστούν οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών».

Η Αθήνα για τα Κυπριακά …πετρέλαια:
Σε αναζήτηση διεθνούς συνεταίρου για την από κοινού συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις έρευνες σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Κύπρο ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας, Ευθύμιο Χριστοδούλου, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικά, ενώ πρόσθεσε «θα είμαστε παρόντες, αλλά όχι πρωταγωνιστές».

Ενώ στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δηλώνει:
«Οι συμφωνίες που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με την Αίγυπτο και το Λίβανο είναι απολύτως στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου των θαλασσών και αφορούν μόνο την Κύπρο, το Λίβανο και την Αίγυπτο. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό το θέμα».


ΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Κολυμπάμε δίχως βάρκα σε νέες περιπέτειες διότι εκεί που είχαμε πει να γίνουμε χώρα υψηλής ποιότητας τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω ηλιοφάνειας και ανέμων, άντε να είμαστε και ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για τα ρωσικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο, τώρα ξαφνικά αποφασίσαμε να γίνουμε Εμιράτα! Φαντάζεστε τον Έλληνα πετρελαιά καουμπόι (διότι όσο και εμιράτα να γίνουμε, στη Δύση ανήκουμε) οπότε με τα πετρέλαια να εξορύσσονται - όπου να’ ναι καθώς μας τα λένε - από τη Μεσόγειο, το Νότιο Αιγαίο, ως το Θερμαϊκό Κόλπο (βλέπε Περσικό Κόλπο) μέχρι την Επανομή και τη Σαμοθράκη στο Βόρειο Αιγαίο… χάιντε χάιντε ποιος μας πιάνει;
Θα λέμε και στον Τούρκο: Are you talking to me?

Λοιπόν πρέπει να δημιουργηθούν κοινοπραξίες και σε ένα, ενάμιση χρόνο από σήμερα θα έχουν αρχίσει οι πρώτες γεωτρήσεις. Μια που δεν θα έχουμε νερό ας έχουμε πετρέλαιο! Η Κύπρος ορθώνει το ανάστημά της και ξεκινά τις έρευνες. Ήδη έχει προσκαλέσει εταιρείες (BP, SHELL, Chevron πώς τη λένε…).
Δεν πα να αντιδρά η Τουρκία όσο θέλει που θέλει να ασκεί στρατηγικό έλεγχο στην και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είτε υπήρχαν είτε δεν υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου θα αντιδρούσε ούτως ή άλλως. Αλλά υπάρχουν. Υπάρχουν, λένε, ενδείξεις για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο σε πολύ μεγάλο βάθος. Αμέτρητο!
Και οι Τουρκοκύπριοι, λέει η Αθήνα και λέει και η Λευκωσία, έχουν δικαίωμα στον φυσικό πλούτο αλλά ως τουρκοκυπριακή κοινότητα όχι ως ψευδοκράτος. Δηλαδή, εντάξει, «πρέπει να εισαχθούν (στο πανηγύρι) οι τουρκοκύπριοι αλλά όχι με διαδικασίες που να περιστέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία». Α, όλα κι όλα.
Α, και νοτίως της Κρήτης υπάρχουν στοιχεία για πετρέλαιο.
Οι Νορβηγοί και οι Γάλλοι έχουν αξιολογήσει τα στοιχεία ως σοβαρά και «ενδείκνυται πρόγραμμα διευρυμένων ερευνών» λένε.
Το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πετρέλαιο δεν το ξέρουμε αλλά καλού κακού οι Κύπριοι οριοθετήσανε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη με τους Λιβανέζους και τους Αιγυπτίους βάσει της οποίας οι διάφορες εταιρείες θα ρισκάρουν εκατομμύρια εκατομμυρίων για να σκαλίσουν καλά - καλά στον πάτο των πιο όμορφων θαλασσών του κόσμου (της Μεσογείου μας και του Αιγαίου μας) μπας και βρουν μαύρο χρυσό. Κι ύστερα όπως κάνουνε με κάτι χώρες της μαύρης μάνας Αφρικής θα μας δώσουν κι εμάς κάτι τις για να μας ρυπαίνουν extra με την ησυχία τους και με τον παρά τους. Αχ, αχ κύριε Τίμο μου των Πετρελαίων που ’χετε και τι ωραίο σπίτι εκεί στην πανέμορφη Αμοργό δίπλα στη θάλασσα κι όλοι εσείς οι άλλοι παράγοντες πολιτικοί και επιχειρηματίες στα τόσα και τόσα ωραία μας νησιά, τι τα θέλετε τα ρημαδοπετρέλαια στην Ελλάδα; Αφού εμείς εδώ έχουμε άλλους τρόπους και να πλουτίσουμε και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον μας: Γιατί, γιατί πάμε να χωθούμε μέσα στα σκατά; Κοιτάξτε εκεί τι θα κάνετε με τους σωλήνες που θα φέρνουν απ’ αλλού πετρέλαιο.
Μη ανακατώνετε άδικα τις θάλασσές μας, πιάστε καλύτερα τις αφαλατώσεις θαλασσίου ύδατος ή έστω σκάψτε βαθιά να βρείτε νερό να ποτίσουμε τα αγροτικά μας ευλογημένα αγαθά που όλος ο χρυσός του κόσμου δεν τα φτάνει στην αξία τους. Μη καταστρέφετε άλλο, προσπαθώντας τόσο πολύ για το … καλό αυτού του τόπου. Αμάν, δηλαδή όλα τα ’χαμε τακτοποιήσει για να ψάχνουμε πετρέλαιο να ’χουμε να καίμε και να καιγόμαστε;

Καλή σας εβδομάδα και μας εύχομαι άνετες εκπομπές καυσαερίων και άλλων ρυπογόνων ουσιών στον ούτως ή άλλως βρωμερό αέρα που ανασαίνουμε.
Και καλόν θα είναι να φοράμε στο κεφάλι καμιά μακριά μαντίλα, να καλύπτει και το στόμα ή τη μύτη, καμιά δροσερή κελεμπία να συνηθίζουμε σιγά – σιγά … Τι; Όχι για θρησκευτικούς λόγους, καλέ, αλλά να, επειδή σε λίγο θα σκάμε στη ζέστη και τη δίψα χειμώνα – καλοκαίρι. Γι αυτό. Μα πού πήγε πάλι ο νους σας; Ότι μας πάνε «βουρ» για τα μπάζα; Τι τους κάναμε; Ναι, ναι, ναι αυτό: Τίποτα απολύτως δεν τους κάναμε και είναι μάλλον αργά … παρ’ εκτός – που δεν το βλέπω- κι αν σοβαρευτούμε!Τουλάχιστον ας μη στρέψουμε τόσο εύκολα το όπλο που μας προσφέρουν στο δικό μας κρόταφο.