ΣΥΠΟΖΙΤΟΥΑΡ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ
Απιστία και Άγνοια
Εν μέσω των θεαματικών πυρκαγιών σε πολλά μέτωπα και των φαντασμαγορικών τηλεπαιγνίων που τις εξισορροπούν στη συλλογική μας συνείδηση, τα θέματα που οι μεγάλοι δημιουργοί προτείνουν μέσα από τα βιβλία, τα σενάρια και τις ταινίες τους να καταπιαστούμε, συχνά μοιάζουν με δόλιους εμπρηστικούς αποπροσανατολιστικούς μηχανισμούς που στρέφονται κατά της ελαφρότητας και της ασυνειδησίας της ύπαρξης.
Είναι προφανές, το ξεκαθαρίζω από την αρχή, ότι μετά και τη χτεσινή καυτή νύχτα, ένα κείμενο σαν αυτό σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στον χρυσό κανόνα περί αναγνωσιμότητας ούτε περιμένει να γίνει συμπαθές στον κατα τα άλλα συμπαθή μέσο όρο αγωνιστών (ναι, καλά διαβάσατε, αγωνιστών της επιβίωσης, όχι αναγνωστών προς θεού, μα τηλεθεατών) παρότι πολύ θα το επιθυμούσε. Απευθύνεται πάντως σε όλους εσάς που περνάτε απο εδώ καμιά φορά κι αν, υποθετικά, δεν έχετε κιόλας φύγει απο την ιστοσελίδα, σκεπτόμενοι ότι κουλτούρα μαζί με καύσωνα είναι ο φονικός συνδυασμός που σε αποτελειώνει σαν το κατσαριδοκτόνο τις κατσαρίδες, σας λέω ότι αναφέρομαι, άκουσον άκουσον, στον Μίλαν Κούντερα και τον Ίνγκμαρ Μπεργκμαν!! Για να ισχυριστώ ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να διαβάσετε το μυθιστόρημα "Η άγνοια", και να ζητήσετε σε DVD να δείτε την ταινία "Απιστία". Μάλιστα, σας συνιστώ (αν υποθέσουμε ότι προβείτε σε μια τέτοια άτοπη ενέργεια) να διαβάζετε αργά με πολλές παύσεις περισυλλογής το βιβλίο, καθώς η κάθε λέξη και η κάθε φράση θέλει να δώσει το νόημα της όσο πιο απλά γίνεται γι αυτό να μη ξεγελαστείτε τόσο εύκολα πως τάχα το κατανοήσατε σε βάθος, κι όσο για την ταινία ισχύει ακριβώς το ίδιο: θέλει χρόνο και προσήλωση, όχι γιατί είναι δύσκολη η υπόθεσή της είναι πολύ συνηθισμένη κι έχει συμβεί στους περισσότερους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά γιατί κινδυνεύεις να την πάρεις σαν αναλγητικό συποζιτουάρ που δεν θα αφήσει το παραμικρό ίχνος βασάνου κατα της ελαφρότητας και της ασυνειδησίας που ανακουφίζονται με τις virtual realities των καιρών.
Σε ό,τι αφορά την "Απιστία" ας διευκρινισθεί ότι πρόκειται για ένα έκπληκτικό σενάριο του Μπέργκμαν. Η σκηνοθεσία είναι της Λιβ Ούλμαν. Και σε ό,τι αφορά το "Η άγνοια" πιστεύω ότι δεν του δόθηκε όλη η σημασία που του πρέπει γι αυτό να πάτε να το πάρετε και να το διαβάσετε. Εστω κι αν, όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο τέλος, Ολοκληρώθηκε το 1999, πρόκειται για ενα θέμα απολύτως σημερινό. Παντοτινό. Και δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση ο Κούντερα θα συμφωνούσε με την άποψη που είχε διατυπώσει ο Πωλ Βαλερύ ότι δηλαδή στην πραγματικότητα "η ολοκλήρωση ένος έργου" είναι απλώς μια εγκατάλειψη, η τυχαία διακοπή μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να παρατείνεται επ' άπειρον...
Φιλία
Όσοι είστε για τα θερινά (τα σινεμά όχι τα πανηγύρια), να μη χάσετε την ταινία: "Mon meilleur ami" (δηλαδή Ο καλύτερός μου φίλος ή όπως τιτλοφορείται "Ο κολλητός μου") του Πατρικ Λεκόντ με πρωταγωνιστή τον υπέροχο Ντανιέλ Οτεϊγ. Είναι γλυκόπικρα παυσίπονη!
Ε, ναι, κάθε μέρα προσπαθώ, με ωραίο τρόπο, να σας πω ότι σιγά σιγά κλείνουμε για το καλοκαίρι και πως με το καλό θα ξαναβρεθούμε κατά τον Σεπτέμβρη. Αλλά δεν τ' ορκίζομαι...
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home