efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2007

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ Η ΚΥΗΣΗ - ΘΗΤΕΙΑ Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ


This is a man' s world


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Κομισιόν κατα της Ελλάδος, ζητώντας να εφαρμοσθεί εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εργαζομένων ανδρών και γυναικών στο δημόσιο. Με αφορμή αυτή τη συζήτηση η γραμματέας γυναικείων θεμάτων της Ν.Δ, κυρία Κατερίνα Παπακώστα Σιδηροπούλου μας έστειλε την ακόλουθη ενημέρωση από την οποία προκύπτει η σκέψη ότι: η κύηση είναι προϋπηρεσία και η μητρότητα θητεία!


Πρόταση κατ' αντιστοιχία στράτευσης


«Πράγματι, το Σύνταγμα της χώρας μας αναγνωρίζει στο άρθρο 22 πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλη διάκριση και έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής, για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Αυτό, στον δημόσιο τομέα εφαρμόζεται, στον ιδιωτικό τομέα, όμως, εν πολλοίς καταστρατηγείται.

Όσον αφορά το θέμα της ενδεχόμενης εξομοίωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών, το οποίο εμπίπτει πάνω σ’ αυτήν την αρχή της ισότητας των εργαζομένων, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής:

Στην Ευρώπη η εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή των εργαζομένων γυναικών ήταν στοιχείο των πολιτικών των κρατών- μελών εδώ και αρκετά χρόνια. Στη χώρα μας, οι θαυμαστές του σουηδικού μοντέλου δεν φρόντισαν να δώσουν, όλα αυτά τα χρόνια, τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις, ώστε να εναρμονίσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή των γυναικών. Επομένως, η ενδεχόμενη εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, για να εφαρμοστεί επί ίσοις όροις, πρέπει να συνοδεύεται με πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, - πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη στην Ευρώπη - ώστε αυτή να γίνει χωρίς κραδασμούς και συνέπειες, για τον πυρήνα της κοινωνίας, που είναι η οικογένεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Γραμματέας Γυναικείων θεμάτων, διαβλέποντας αυτήν την εξέλιξη, κατέθεσα ήδη από τον Νοέμβριο του 2006 την με υπ’ αριθμόν 873/108/28.11.06 Τροπολογία, για τη θεσμοθέτηση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας, κατ’ αντιστοιχία προς τη στρατιωτική θητεία, ως χρόνου υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, πρότεινα η διάρκεια της κύησης, να λογίζεται ως προϋπηρεσία, η οποία θα στοιχειοθετεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για μια εργαζόμενη γυναίκα, η εννεάμηνη κυοφορία της, συν επιπλέον δώδεκα μήνες, οι οποίοι προβλέπονται ως χρόνος προστασίας της μητρότητας -σύνολο 21 μήνες- να συνυπολογίζονται ως συντάξιμος χρόνος για κάθε παιδί.

Η πρότασή μας στοχεύει στο να διασφαλίσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε στο περιθώριο πολύτιμους ανθρώπινους πόρους που είναι οι γυναίκες. Αυτή την ανάγκη την έχουν ήδη καταλάβει στην Ευρώπη. Η πρότασή μας, με βάση την αρχή της ισότητας, αναφέρεται σε όλες της γυναίκες που στοιχειοθετούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και η θεμελίωση του συντάξιμου αυτού χρόνου θα ισχύει αναδρομικά.
Πιστεύουμε πως αυτή η θεσμική παρέμβαση αποτελεί ισχυρό κοινωνικό κίνητρο και ρεαλιστική πρόταση υπέρ της οικογένειας, της μητρότητας και είναι μια ρεαλιστική απάντηση για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ασφαλιστικό, πυρήνας του οποίου είναι η επίλυση του δημογραφικού, επιτρέποντας ταυτόχρονα, στη χώρα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε.»


Σφαιρικό συμπλήρωμα: Όσες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν (με όριο την ηλικία των τριάντα), τότε, θα πηγαίνουν στο Στρατό να κάνουν εκεί κοινωνική θητεία. Αντιστοίχως, όσοι άνδρες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν στρατό, θα υπηρετούν τον αντίστοιχο χρόνο ως εθελοντές (υποχρεωτικά όμως) με αποστολή να καθαρίζουν, να φυλάνε και να φυτεύουν δένδρα στα καμένα δάση υπό τη διοίκηση της Δασικής και Πυροσβετικής.

Αμ' πώς; Και κάτι ακόμα: άπαξ και η γυναίκα συνταξιοδοτηθεί τέρμα τα "ψήσε μου καφέ", "πεθύμησα λαδερό", "πάτα μου το παντελόνι". Σύμφωνοι; Χεράκια έχουμε όλοι. Εξίσου!

Άλλο άμα σ' αγαπά πολύ και θέλει να σε ευχαριστεί απο χαρά και μόνο. Άλλο αυτό, μη τα μπλέκουμε... Όπως και το να θελει μια χριστιανή (ή απο άλλο θρήσκευμα) να χαρίσει στην Ελλάδα, βρε αδερφέ, ας πούμε τέσσερα παιδιά. Άρα 4Χ21 μας κάνει 84, επομένως δίνεις τέσσερα παιδιά, κερδίζεις επτά συντάξιμα. Ε, μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας. Μια χαρά deal είναι, αν υποθέσουμε ότι θα σου τα μεγαλώνει άλλος για να μπορείς να εργάζεσαι ήσυχη και απερίσπαστη, όπως ο σύζυγος. Ποιος θα πληρώνει γκουβερνάντα; Αααα... δεν ξέρουμε, χρυσή μου, κάτσε και σκέψου τα. Εδώ μια φιλική ιδέα ρίξαμε ένεκα το Δικαστήριο.

Μην ανοίξουμε το άλλο θέμα, των γυναικών εκείνων που δεν εργάζονται έξω, αλλά μια ζωή ολόκληρη υπηρετούνε μέσα, εικοσιτέσσερις ώρες επτά μέρες όλο το χρόνο ολοκληρη την οικογένεια και περιμένουν απο τον άνδρα πότε θα δώσει εκείνα τα εξήντα ευρώ για ένα καινούργιο ζευγαράκι παπούτσια. Είναι, βλέπεις, γυναίκες που δεν δικαιούνται σύνταξης αφού δεν εργάζονται. Είναι, βλέπεις, βασίλισσες κι αρχόντισσες στο σπίτι... Ναι, ναι, ναι.

(Η ζωγραφιά ανήκει στον Γκούσταβ Κλιμτ)