efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Σάββατο, Μαΐου 16, 2009

ETHICAL FINANCE...

Η Ηθική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει κρίση!



Στην Ιταλία υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται Associazione Libera (Ελεύθερη Οργάνωση), που καλλιεργεί εδάφη της Μαφίας που κατασχέθηκαν στη Σικελία, υπάρχει ένα ίδρυμα που ονομάζεται Albergo dei Matti ( Ξενοδοχείο των Τρελών) όπου πρώην τρελοί αυτοχρηματοδοτούνται, υπάρχει μια πρώην στρατιωτική βάση, που μετατράπηκε σε έδαφος για την αιολική ενέργεια. Υπάρχει όμως και μια τράπεζα, η Ηθική Τράπεζα, που υποστήριξε οικονομικά και τις τρεις αυτές πρωτοβουλίες, οι οποίες - άκουσον, άκουσον - ανθίζουν!



Η υπέρβαση στην τραπεζική λογική αυτής της Τράπεζας είναι ότι εμπιστεύεται τους ανθρώπους που είναι μέλη κοινωνικών δικτύων, βοηθώντας στην έξοδο απο την κρίση επειδή βασίζεται στην απλότητα και όχι στην απληστία. Το παράξενο είναι ότι η Ηθική Τράπεζα σε προωθεί να καταναλώνεις λιγότερο και σύμφωνα με πραγματικές ανάγκες, όχι να καταναλώνεις πολύ και να καταναλώνεις γενικά. Εάν π.χ. θέλεις να αγοράσεις ένα συμβατικό αυτοκίνητο δεν θα σου χορηγήσει δάνειο αλλά αν πρόκειται να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα δεχτεί. Είναι θετική σε ανθρώπους που έχουν δυσκολία να πάρουν τραπεζικά δάνεια επειδή δεν έχουν επαρκείς πόρους και σε ανθρώπους που έχουν καλές ιδέες αλλά δεν έχουν καθόλου δικό τους κεφάλαιο.



Περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας της Ηθικής Τράπεζας μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Ρίτας Χαριτάκη, που δημοσιεύεται στο φύλλο Μαΐου της εφημερίδας "Πράσινη Πολιτική", και μπορείτε να την έχετε εντελώς δωρεάν με ένα τηλεφώνημα: 210- 32 41 001.