efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2006

ΕΛΛΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2006


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε, το θέμα της πολιτογράφησης των ομογενών από τη Βόρεια Ήπειρο ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων ομογενών. Η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο αίτημα αυτό. Υπάρχει μια συμφωνία ευρύτερη και πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε με επιτυχία σε μια υποχρέωση την οποία έχουμε, να δώσουμε όλα τα δικαιώματα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι τα επιζητούν τόσα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε έρθει σε συμφωνία με τις αλβανικές αρχές προφανώς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις περιουσίες τους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της Αλβανίας τα δικαιώματά τους. Όπως ξέρετε, η διπλή υπηκοότητα είναι κάτι το οποίο το αλβανικό Σύνταγμα το σέβεται και, άρα, δεν υπάρχει τέτοιου είδους θέμα. Η Αλβανία είναι μια χώρα, η οποία έχει βάλει πλώρη για την Ε.Ε, προετοιμάζεται για να γίνει δεκτή στην Ένωση και θέλει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που το ευρωπαϊκό κεκτημένο απαιτεί. Άρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα από αυτήν την άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε πρόωρες εκλογές; Γιατί γίνονται διάφορες κινήσεις. Εξορμήσεις βουλευτών, ακούμε τώρα για τους ομογενείς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ελάτε τώρα. Πρέπει κανείς να είναι πραγματικά πολύ σατανικός για να ταυτίσει αυτά τα δύο πράγματα. Αυτό, όπως ξέρετε, είναι μια δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Για όποιον από σας ήταν στο Συνέδριο των Ηπειρωτών, εκεί ήταν ένα από τα πρώτα θέματα τα οποία ετέθησαν και η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται.

Σχόλιο της ΣΦΑΙΡΑΣ: Ουδείς είναι "σατανικός", αλίμονο, αλλά εμένα ήδη η οικογένεια απο την Αλβανία που ζει χρόνια στην Ελλάδα με ρωτά πώς θα αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα και αν θα έχουν και την αλβανική υπηκοότητα και εάν θα δώσουνε σε όλους κι αν όχι σε πόσους και σε ποιούς. Θα είναι μονάχα οι δικοί τους; ρωτούν. Μόνο που όταν λένε "δικοί τους" ούτε κι αυτοί ξέρουν καλά- καλά γιατί το λένε και τι εννοούν. Ε, θα μάθουν, αν δεν το ξέρουν ήδη καλύτερα κι απο εμάς εδώ.