efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

ΕΛΛΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ


ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ
Τα κοινά και τα συμφέροντα

Σιγά σιγά θα ξεχαστεί και το θέμα με τη 16χρονη, όπως βάφτισαν την κοπέλα από τη Βουλγαρία, που έπεσε θύμα μιας μικρής κοινωνίας όπου η έκπτωση ηθών και αξιών ξεπέρασε αιφνιδίως τα στενά της σύνορά της και δήθεν μας έκανε όλους να ντρεπόμαστε φρικτά, αν όχι να φοβόμαστε, τι άλλο θα δούμε, τι θα ακούσουμε λες και αυτά δεν ήταν συνέβαιναν ποτέ και πουθενά. Χρόνια συμβαίνουν και κάθε χρόνο και χειρότερα μόνο που ποτέ δεν απασχολούσαν σε τέτοια έκταση χώρου και χρόνου τα ΜΜΕ και κατα συνέπεια ολόκληρη την επικράτεια. Και πολύ σωστά την απασχολούν και την επικράτεια και την πολιτεία και όλους εμάς που τη μέρα διαβάζουμε(;;) εφημερίδες και το βράδυ παρακολουθούμε παθητικά τις τηλεοπτικές ειδήσεις καθώς και τη διαμόρφωση της κοινής μας γνώμης.

Μόνο που η κοινή μας γνώμη και τα ήθη δεν διαμορφώνονται μονάχα από τη σοβαρή ώρα του κεντρικού δελτίου όπου οι οικοδεσπότες ανοίγουν διάπλατα τα παράθυρα γνώμης και της άποψης της να μπει υποτίθεται καθαρός αέρας στα μυαλά μας ή έστω να ανανεωθεί ο αέρας της κλεισούρας, αν και με αρκετή σκόνη και καυσαέρια, όσων σπιτιών κρίνουν τα εν δήμω (ποτέ τα εν οίκω) κεκλεισμένων των θυρών φυσικά προτού αποκοιμηθούν εν ειρήνη με τη συνείδηση ήσυχη.

Η κοινή μας γνώμη και τα ήθη διαμορφώνονται και από αποβλακωτικά τηλεπαιχνίδια και δημοσιογραφικές εκπομπές "κοινωνικής ψυχαγωγίας" που προηγούνται ή έπονται του κεντρικού σοβαρού δελτίου, κατακλύζοντας τις μεσημβρινές ώρες κατα τις οποίες και μανάδες και παιδιά έχουν την ευκολία να αποκτούν πολύτιμες γνώσεις περί του βίου και της πολιτείας πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων αυτής της χώρας που εκ των πραγμάτων αποτελούν και τα πρότυπά τους ως προς τον τρόπο του σκέπτεσθαι, του φέρεσθαι και ούτω καθεξής.

Ετσι καθίσται μάλλον περιττό για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων να παραθέσουμε τώρα τα όσα είχαν δηλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας περί συμφερόντων και συνεργασίας των χωρών μας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να έχει κάποια σημασία: Μας συμφέρει, αν όχι από ανθρωπιά τουλάχιστον από εξυπνάδα, να μάθουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να φέρονται πολιτισμένα στους μετανάστες από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και γενικώς από παντού γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Έλληνες όσο θαυμαστό παρελθόν και να 'χουμε, σήμερα, μόνοι μας δεν επιβιώνουμε ούτε για τις πιο βασικές από τις καθημερινές μας ανάγκες: από το μάζεμα της αγροτικής παραγωγής μέχρι τον μπογιατζή, τον υδραυλικό, και τη γυναίκα για την καθαριότητα του τίμιου σπιτιού μας.

Οι δηλώσεις των Αρχηγών στις 4 Σεπτεμβρίου 2006:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Παρβάνoφ. Είμαι σίγουρος ότι η συνάντηση αυτή θα είναι εποικοδομητική και θα οδηγήσει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, σχετικά με τη συνεργασία των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας. Όπως είναι φυσικό, τη συζήτησή μας θα απασχολήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Πιστεύουμε ότι η ταχύτερη δυνατή κατασκευή και λειτουργία του αγωγού αυτού θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή ενεργειακή αγορά, γενικότερα.

Και πάλι σας καλωσορίζω.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας)

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες φίλους και εταίρους μας για την φιλοξενία. Είμαι πολύ ευγνώμων για την έγκαιρη συγκατάθεση που μας δώσανε, για να συζητήσουμε τα ζητήματα της συνεργασίας μας, πρώτα απ’ όλα στον τομέα της ενέργειας. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις οικονομίες μας, αλλά και για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης της ενέργειας και γενικά της οικονομίας στην Ευρώπη.

Γνωρίζετε, αξιότιμοι συνάδελφοι, ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελούσε ένα από κεντρικά θέματα της Συνάντησης Κορυφής των «8» στην Αγία Πετρούπολη. Φυσικά γνωρίζετε τις βασικές ιδέες τις οποίες συμμερίστηκαν όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν τη συνάντηση του Ιουλίου, στη Ρωσία. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το έργο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, στο οποίο αναφέρθηκε ο αμφιτρύων μας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αναμφισβήτητα βρίσκεται μέσα στα συμφραζόμενα των συνεννοήσεων της Αγίας Πετρούπολης και, όπως σας έχω ξαναπεί, θα συμβάλλει οπωσδήποτε στην ανάπτυξη της ενεργειακής σφαίρας της Ευρώπης.

Ελπίζω ότι οι σημερινές μας διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν ένα σοβαρό βήμα στο δρόμο της ανάπτυξης όχι μόνο αυτού του έργου, αλλά και της ενοποίησης των προσπαθειών μας στην επίτευξη αυτών των στόχων, για τους οποίους συζητούσαμε, από την περίοδο, πολλά χρόνια πριν. Ελπίζω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα αποτελέσει το κλειδί, ώστε να αλλάξουμε ποιοτικά την κατάσταση προς το καλύτερο, στο τριμερές σχήμα. Ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μας δόθηκε.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΠΑΡΒΑΝΟΦ
(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας)

Σας ευχαριστώ αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι, είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική γιατί για πρώτη φορά, στη μακρά ιστορία του σχεδίου για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, συναντώνται οι ηγέτες των τριών χωρών, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρωσίας, για να στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για τη μεγάλη σημασία της έργου, για την αναγκαιότητα της κατασκευής του και για την ρεαλιστικότητα της υλοποίησής του.

Είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα θα ληφθεί και θα είναι ξεκάθαρο, αλλά, πάνω απ’ όλα, πιστεύω πως οι σημερινές συναντήσεις και συζητήσεις θα είναι ρεαλιστικές, θα επικεντρωθούν, όχι μόνο στις στρατηγικές διαστάσεις του έργου. Είναι ένα έργο που θα μας φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε γεωπολιτικό επίπεδο. Συνδέεται με νέες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Το έργο έχει σαφείς κοινωνικοικονομικές διαστάσεις και συνέπειες για τις χώρες της περιοχής. Αλλά, οι πολίτες αναμένουν από μας ρεαλιστικές αποφάσεις και βήματα. Πιστεύω πως αυτή η συνάντηση θα συμβάλλει σ’ αυτό. Είμαστε εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και των αρμοδίων οργάνων των τριών κρατών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του έργου και των πετρελαϊκών εταιρειών που θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό, για να μπορέσει, αυτό το φθινόπωρο, να ξεκινήσει το έργο και σύντομα να είναι πια πραγματικότητα.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι επιτυχία στις εργασίες μας.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε:

Με ιδιαίτερη χαρά σάς καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, σήμερα στην Αθήνα. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι άριστες. Αλλά και οι προσωπικές μας σχέσεις είναι ιδιαιτέρως θερμές και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τις προηγούμενες συναντήσεις μας, τόσο στη Μόσχα, όσο και στη Χαλκιδική.

Είμαι σίγουρος ότι στη σημερινή συνάντηση θα έχουμε, για ακόμη μια φορά, την ευκαιρία να συζητήσουμε εποικοδομητικά και σε βάθος τις πρόσφατες εξελίξεις, σε θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, διεθνή θέματα, αλλά και ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας.

Κύριε Πρόεδρε, να είστε βέβαιος ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, σε όλους τους τομείς, αλλά και στην ενίσχυση, στην ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία. Και αυτό γιατί θεωρούμε τη χώρα σας εταίρο στρατηγικής σημασίας.

Και πάλι καλώς ορίσατε.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, στην αντιφώνηση του είπε:
(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο διερμηνείας)


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Ευχαριστώ που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να συναντηθώ μαζί σας και με τους Βούλγαρους συναδέλφους. Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω προσωπικά.

Πράγματι, έχουμε πάρα πολύ πλατειά συνεργασία. Σήμερα, μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, των πολυμερών σχέσεων, να συζητήσουμε τα διεθνή θέματα. Και, φυσικά, να συζητήσουμε τα πιο επίκαιρα προβλήματα της συνεργασίας μας, αφού εστιάσουμε τη βασική μας προσοχή στα θέματα της οικονομικής μας συνεργασίας.
Σας ευχαριστώ.

Υστερόγραφο της ΣΦΑΙΡΑΣ:
Και εμείς ευχαριστούμε όποιον φροντίζει και μεριμνά για την Υγεία (σωματική, πνευματική και ψυχική), την Παιδεία (μόρφωση, πνευματική καλλιέργεια και επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση) και την Ασφάλεια (εργασιακή, αστυνομική και στρατιωτική) καθώς και την Ασφάλιση αυτού του λαού γενικώτερα.... Τώρα, αν θα είναι το ελληνικό κράτος, οι πολυθενικές εταιρείες, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι χορηγοί των προγραμμάτων, η βιομηχανία της επικοινωνίας και της διαφήμισης, τα κινητά τηλέφωνα, η κινητή τηλεφωνία, ο ... Τζακ που πήδηξε, ή ένας μαγικός συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων frankly, my dear,
I don' t give a dime