efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2006

www.eugenfound.edu.gr

Κι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ευεργέτες!

Η μόρφωση δεν σταματά με την απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου ούτε με την απόκτηση πτυχίου πανεπιστημίου. Ούτε καν το απολυτήριο Λυκείου ή το πτυχίο Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι εγγυάται γι αυτόν που τα κατέχει ότι είναι άνθρωπος μορφωμένος και καταρτισμένος εάν ο ίδιος δεν αντισταθεί με σθένος στο χαμηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος και δεν αναζητήσει πηγές γνώσης και πληροφορίας εκεί όπου το κράτος αδυνατεί ή απουσιάζει.

Η μόρφωση χρειάζεται συνέχεια, ανανέωση, διεύρυνση.

Στην Κοινωνία της Γνώσης και την Οικονομία της Γνώσης απαιτείται κατάρτιση και εξειδίκευση όχι μονάχα για νέους που πρόκειται να εισέλθουν στην “αγορά εργασίας”, να ξεκινήσουν δηλαδή μια επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και για εργαζόμενους που ενώ ασκούν επί σειρά ετών κάποιο επάγγελμα από το οποίο ζουν, χρειάζεται κάποτε να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο είτε ακόμα και να αλλάξουν επάγγελμα.
Ο καθένας στις μέρες μας είτε επιστήμονας είτε τεχνικός είτε τεχνίτης, πρέπει να έχει πρόσβαση στη γνώση και την εκπαίδευση. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν στη χώρα μας τα κατάλληλα μέσα, τα κίνητρα, οι ευκαιρίες για τους ανθρώπους της προόδου και της προσαρμογής στη νέα εποχή. Η απάντηση είναι απογοητευτική για τους …“μη έχοντες”.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, καλώς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ούτε μία δημόσια ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στην Αθήνα που να λειτουργεί, τουλάχιστον έως τις οκτώ ή εννιά το βράδυ, να είναι ΔΑΝΕΙΣΤΙΚH, ώστε να εξυπηρετούνται και φοιτητές και εργαζόμενοι που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους δια της μάθησης. Άνθρωποι που εργάζονται καθημερινά ένα οκτάωρο αν όχι περισσότερο, ταυτόχρονα διαβάζουν ή σπουδάζουν για να αποκτήσουν καινούργιες, καλύτερες ευκαιρίες και επιλογές. Άνθρωποι που ίσως δεν διαθέτουν οικονομική άνεση για την αγορά των κατάλληλων βιβλίων, πρέπει να μπορούν ανέξοδα να τα βρίσκουν και να τα χρησιμοποιούν
Ο κ. Καλός που (εν μέσω απεργιών στα σχολεία) παραβρέθηκε στην εκδήλωση προς τιμήν των υποτρόφων του Ιδρύματος Ευγενίδου - το οποίο σημειωτέον διαθέτει την αρτιότερη ΑΝΟΙΧΤΗ βιβλιοθήκη - άκουσε τον πρόεδρο Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη, να δεσμεύεται ότι η συνεισφορά του Ιδρύματος στην καλλιέργεια ενός πολιτισμού αριστείας και γνώσης, τιμώντας το όραμα του Ευγένιου Ευγενίδη, τη θεμελίωσή του από την Μαριάνθη Σίμου και τον Νικόλαο Βερνίκο- Ευγενίδη, θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται άραγε για κάτι αντίστοιχο και ελπιδοφόρο;

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια κοινωνικής προσφοράς (περίπου 400 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό - "υπερ-τροφίες" όπως χαριτολογώντας και ακριβολογώντας τις χαρακτήρισε κάποιος εκ των ωφεληθέντων νέων), διαθέτει τεράστια δανειστική βιβλιοθήκη που είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά (Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 08.30- 20.00, Παρασκευή 08.30- 15.00 και Σάββατο 08.30-14.00, πληρ. 210-9469631-2).
Με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας μπορεί κάποιος να γίνει μέλος και να έχει πρόσβαση σε βιβλιογραφία: Θετικές Επιστήμες, Ναυτιλία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κοινωνικές Επιστήμες, Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ιστορία, Τεχνολογία, Εφαρμοσμένες Επιστήμες. Επιπλέον, όπως μας πληροφόρησε η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, ικανοποιούνται αιτήματα μελών για εξεύρεση και προμήθεια πρόσθετης βιβλιογραφίας. Ειδικώς στον τομέα της Πληροφορικής, υπάρχουν υπολογιστές στην διάθεση του κοινού ενώ για τα μέλη προσφέρονται δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα στη χρήση τους.

Κι όμως, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Ευγενιδείου Ιδρύματος δεν έχουν "ανακαλυφθεί" επαρκώς από τον κόσμο Αθηνών- Πειραιώς και περιχώρων.
Σπεύσατε γιατί και χρόνος και χώρος και πολλή διάθεση υπάρχει εκεί για ...καλό κ΄αγαθό.