efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 17, 2006

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ και ΟΡΑΜΑΤΑ

Ο Φαύλος Κύκλος της Βίας

Ήθελα από καιρό να αναδημοσιεύσω το κάτωθι απόσπασμα της συνέντευξης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, το οποίο αναφέρεται στο αιματοκύλισμα και την καταστροφή στη Μέση Ανατολή. Ίσως θεωρηθεί ανεπίκαιρο αλλά δεν πειράζει - άλλωστε είμαστε εδώ για μια εναλλακτική ενημέρωση που δεν κωλύεται ούτε από χρόνους ούτε δημοσιογραφικούς ανταγωνισμούς - γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να στεκόμαστε εκ των υστέρων σε λόγια επίσημα που ενώ την ώρα της κρίσης και της φόρτισης ακούγονται σκέτα λόγια, περιττά καθώς μαίνεται το κακό, τώρα, που τέλειωσαν οι βόμβες, ας τα ξαναθυμηθούμε κι ας τα σκεφτούμε μέχρι ...την επόμενη φορά.
Ο διπλωμάτης, λοιπόν, που φέρει τη βαριά ευθύνη της ενημέρωσης των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων για τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε στις 24 Ιουλίου 2006 συνέντευξη στην ΝΕΤ 105,8 και είπε ανάμεσα σε πολλά:

«Η ελπίδα που αυτή τη στιγμή μπορώ και θέλω να εκφράσω είναι να μπορέσουν οι λαοί της περιοχής να ζήσουν ειρηνικά. Ξέρω ότι ακούγεται ίσως και ρομαντικό, αλλά δεν μπορεί κανείς να κινείται, έστω και στον πολύ σκληρό και συχνά κυνικό κόσμο της διεθνούς διπλωματίας, εάν δεν προτάσσει οράματα. Εάν δεν προτάσσει ελπίδες για πρόοδο, για ειρήνη, για συνεργασία λαών, για αποδοχή της ύπαρξης του ενός κράτους από το άλλο, και μιλάω εδώ για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Αυτά πρέπει να είναι οι οδηγοί των πολιτικών αποφάσεων.
Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται απόμακρη αυτή η ευχή, αυτή η ελπίδα, αλλά σας λέω και πάλι ότι στη σκληρή και ρεαλιστική διεθνή πολιτική για να παίρνεις πολιτικές αποφάσεις, πρέπει να οδηγείσαι από ένα όραμα για το πού θέλεις να πας».

Σχόλιο από εμάς:
Και ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι τελικά το "όραμα" δεν είναι ακριβώς αυτό.
Η βία και ο φόβος που φυσικά δεν λύνουν, αντιθέτως, εντείνουν τα προβλήματα, τα οποία όμως καλείται με τη σειρά της να αντιμετωπίσει και να ... διευθετήσει αυτός «ο πολύ σκληρός και συχνά κυνικός κόσμος της διεθνούς διπλωματίας»;
Ναι, εννοείται μέχρις ότου να ετοιμασθούν, να πωληθούν, να αγοραστούν οι επόμενες βόμβες για τις επόμενες εκατόμβες.