efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2006

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ...

ΓΚΑΖΜΕΝΤ ΚΑΠΛΑΝΙ:
Αλβανός από την πόλη Λούσνια…
Πέρασε στην Ελλάδα σε ηλικία 24 χρονών…
Στα 15 χρόνια από τον Ιανουάριο του 1991…
Σπούδασε…
Απέκτησε μια καλή και αξιοπρεπή ζωή…
Σήμερα είναι 39 χρονών…
Εξέδωσε φέτος το πρώτο του βιβλίο…

Η αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης της οδού Μασσαλίας ήταν κατάμεστη. Αιτία: η παρουσίαση ενός βιβλίου από τις εκδόσεις Α.Α ΛΙΒΑΝΗ με τίτλο Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων. Συγγραφέας είναι ο αρθρογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Γκαζμέντ Καπλάνι, ο πρώτος Αλβανός που εκδίδει βιβλίο γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.
Ο Γκαζμέντ ή Γκάζι, είχε δίπλα του τον εκδότη- διευθυντή του στην εφημερίδα,
κ. Παντελή Καψή που μιλώντας για τον συγγραφέα και δημοσιογράφο έκανε λόγο «για ένα στοίχημα που το κερδίσαμε» γιατί η εφημερίδα, όπως είπε, παρά τα υβριστικά γράμματα στήριξε την επιλογή της να έχει ως τακτικό συνεργάτη στήλης έναν … “Πασοκοαλβανό”.

Ο κ. Καπλάνι ήλθε στην Ελλάδα το 1991, καθώς αφηγείται ο ίδιος, πέρασε τα σύνορα περπατώντας μαζί με ένα καραβάνι μεταναστών. Μόλις δέκα χρόνια αργότερα, το ταλέντο του στο γράψιμο, αναγνωρίζεται από τη μεγαλύτερη ελληνική εφημερίδα και του δίδεται η θαυμαστή ευκαιρία να το αναπτύξει με τον καλύτερο τρόπο.
Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε διδακτορικό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Αυτοί που σε φοβούνται περισσότερο είναι εκείνοι που συνήθως διαβάζουν λίγο και βλέπουν πολλή τηλεόραση», γράφει. Φυσικά, όπως όλοι οι μετανάστες, δούλεψε ως οικοδόμος, λαντζιέρης, περιπτεράς, σημειώνει στο βιογραφικό του. Με τον καιρό, κατάφερε ώστε ο λόγος του και η φωνή του να ακούγονται και από τα ερτζιανά της ΕΡΑ κάθε εβδομάδα. Όπως επισήμανε κατά την παρουσίαση του βιβλίου η δημοσιογράφος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, κα Κατερίνα Σχινά, «τα ελληνικά του Γκαζμέντ, είναι τα ελληνικά όλων μας, είναι ένας Αλβανός που εκφράζεται στα ελληνικά…» όπως υπάρχουν παντού στον κόσμο συγγραφείς που μιλούν και γράφουν σε άλλη γλώσσα από την μητρική τους.

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι είναι ένας άνθρωπος μορφωμένος που θέλησε να γράψει για τους φτωχούς ανθρώπους που η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από τον άξονα “δουλειά, έρωτας, άδεια παραμονής”. Έστω κι αν για τους περισσότερους από εμάς τους υπόλοιπους μια “άδεια παραμονής” δεν έχει αυστηρά, όπως για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες, τον χαρακτήρα της παραμονής μέσα σε εθνικά σύνορα ισχύει όμως για όλους μας ανεξαιρέτως και γενικότερα μια … προσωρινή άδεια παραμονής μέσα στον κόσμο αυτό, πάνω σε τούτη τη γη.

Παρών στην παρουσίαση του βιβλίου Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων, ήταν ο πρεσβευτής της Αλβανίας στην Αθήνα, Dr. Vili Minarolli.
Ξεχωρίσαμε επίσης και τον κ. Κώστα Λαλιώτη.

1 Comments:

Blogger zouri1 said...

ε,ημουν και εγω και δεν με ανεφερες :)

4:50 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home