efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007

ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ


Δώστε τέλος στον θηριοδαμαστή των τσίρκων


Πώς να το πει κανείς; Κακογουστιά; Ανωμαλία; Αμορφωσιά; Ψυχασθένεια; Αμαρτία; Κακομοιριά; Όλα αυτά μαζί κι άλλα πολλά μπορεί να πει κανείς για την εγκληματική συμπεριφορά και την κτηνωδία κάποιων που νομίζοντας πως ανήκουν στο ανώτερο είδος της ανθρώπινης φυλής του ζωικού βασιλείου κακοποιούν την έννοια του να είναι Άνθρωποι και γίνονται βασανιστές: Δαμαστές σου λένε, και καμαρώνουνε γελοιωδέστατα επειδή τάχα επιβάλλονται στη Φύση και καταδυναστεύουν την άγρια ζωή. Ανθρωπάκια της χειρότερης υποστάθμης, θύματα οι ίδιοι του κακού τους DNA, αυτοί οι παλικαράδες του κώλου καλλιεργούν στον περίγυρό τους και στο φιλοθεάμων κοινό των τσίρκων τα αθλιότερα ένστικτα μια νοσηρής νοοτροπίας βασανίζοντας ζώα υπό φως των προβολέων, και ακόμα χειρότερα πίσω από τους προβολείς, όπου μια απίστευτη σκληρότητα, ένα συνεχές μαρτύριο εξελίσσεται χάριν μιας άχρηστης για το κοινωνικό σύνολο, επιεικώς βλακώδους, αφύσικης, θλιβερής εικόνας για την οποία πρωτίστως και πάνω απ’ όλους ευθύνονται οι κυβερνήσεις των υποτίθεται πολιτισμένων πόλεων και χώρων που επιτρέπουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Είναι κοινοτοπία να ξαναπούμε πως τους βολεύει να καλλιεργούνται στη μάζα τέτοια ένστικτα αλλά το ξαναλέμε: τους βολεύει να νιώθουν οι άνθρωποι, και τα παιδιά αυτών των … ανθρώπων, ανώτεροι, δυνατότεροι εξυπνότεροι από τα ζώα. Ένα τέτοιο μέτρο σύγκρισης είναι αρκετό για να ξαναγυρίσουν ευχαριστημένοι στις ζωούλες τους, τις δουλίτσες τους και την απέραντη προσωπική τους δυστυχία που καθώς φαίνεται απαλύνεται από την χειρότερη μοίρα των συγκατοίκων τους στον άρρωστο πλανήτη Γη.
Αυτές τις σκέψεις έκανα τις προάλλες όταν ψάχνοντας τα κανάλια είδα στην κατά τα άλλα άξια λόγου ΕΤ3 ένα νούμερο με φώκιες σε τσίρκο και σφίχτηκε η καρδιά μου με την κατάντια των άμοιρων θηλαστικών. Το πλάνο έδειχνε και τους χειροκροτητές θεατές που είχαν εντυπωσιαστεί και καλοπερνούσαν δίχως να συνειδητοποιούν τι υπάρχει πίσω από κάθε τέτοιο θέαμα στα τσίρκα – γιατί αν το ξέρουν και αντέχουν να βλέπουν το αποτέλεσμα μιας άγριας κακοποίησης, να χαίρονται και να χειροκροτούν αντί να σηκωθούν να φωνάξουν ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΕΛΟΙΟΙ, ρίχνοντας νερό με νεροπίστολα (να φχαριστηθούν κι οι φώκιες) στον παλικαρά με τα λαμέ, τότε, το κακό προφανώς έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις κι ίσως είναι πολύ αργά για όλους μας. Αλλά θα μου πεις αφού τα παγόβουνα λιώνουν… Πού θα ζήσουν οι πιγκουίνοι και οι αρκούδες; Πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι αν δεν γίνουμε ένα απέραντο τσίρκο να βρουν δουλειά άνθρωποι και ζώα;

Αυτές τις σκέψεις τις επανέφερε στο νου μου ξανά το έντυπο των Οικολόγων Πράσινων που έρχεται στο σπίτι μου και με βοηθάει να μη σβήνω απ’ το μυαλό μου το κακό που γίνεται γενικότερα στο Περιβάλλον της ζωής μας. Να μη ξεχνιέμαι πιστεύοντας ότι το μόνο που κατορθώνω όταν τα βλέπω και τα σκέφτομαι και δεν τα προσπερνώ αδιάφορα, είναι να με πιάνει θλίψη, αγανάκτηση, θυμός και … και … να θέλω να τους σκοτώσω όλους αυτούς τους θηριοδαμαστές της συμφοράς, ξέροντας ότι εγώ δεν μπορώ (όχι δεν μπορώ, δεν θέλω) να σκοτώσω ούτε μύγα, και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί πολλοί συνάνθρωποι αρέσκονται στο να τις χάφτουν αλλά γιατί ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΩ ΔΕΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΜΑΙ ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΩ ΕΧΩ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΧΑΡΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΦΟΝΟ. Τελεία και παύλα. Και μη μ’ αρχίσετε τα «εσύ δηλαδή δεν τρως κρέας;» και τα τοιαύτα γιατί άλλο το να τρως ό,τι σκατά τρως για να επιβιώσεις, όπως κάνουν και μόνο όλα τα ζώα, κι άλλο να ξεσκίζομαι στο φαϊ, να μη χορταίνω με τίποτα, να βασανίζω, να σκοτώνω όχι από πείνα του μεγάλου στομαχιού αλλά του ξεχειλωμένου μυαλού τάχα επειδή αγαπώ το βουνό, τη θάλασσα την Άγρια και την Ήπια Φύση κι επειδή η ανθρώπινή μου φύση ζητάει πόνο, αίμα, φόβο, καταστροφή να αντισταθμίσει τα κενά τους χάους και της ύπαρξής της.

Λοιπόν επειδή τα τσίρκα ήταν το θέμα, λέμε: ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΑ ΜΕ ΖΩΑ
Κάθε τσίρκο μπορεί να παρουσιάζει πανέμορφες παραστάσεις χωρίς ζώα, με καλλιτέχνες, κλόουν, ακροβάτες, χορευτές, μάγους, ταχυδακτυλουργούς κ.λ.π. Και να έχει επιτυχία χωρίς το μαρτύριο άλλων πλασμάτων.

Προτού πάτε στο τσίρκο να ρωτάτε αν έχει νούμερα με ζώα κι αν σας πουν υπερήφανα «Βεβαίως», εσείς να απαντήσετε «Κρίμα» και να πάρετε το παιδάκι σας και να φύγετε. Κι αν αυτό αρχίσει να κλαίει και να χτυπιέται που δεν πήγατε σε κείνο το μεγάλο τσίρκο με ζώα, βρείτε ένα τρόπο (γονείς είστε διάολε) να του εξηγήσετε τα εξής απλά πράγματα:

1. Εκείνα εκεί τα ζώα, αγάπη μου, κάποιοι κακοί άνθρωποι τα αιχμαλωτίσανε για να τα πουλήσουνε σε άλλους ακόμα πιο κακούς ανθρώπους. Να, πες, ότι κάποιος σε κλέβει από τον μπαμπά και τη μαμά και σε κλείνει μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Θα σου άρεσε αυτό; Όχι βέβαια. Έτσι δεν είναι, αγάπη μου;

2. Για κάθε ένα (1) ζώο που το κλείνουν στο τσίρκο, άλλα τέσσερα (4) έχουν πεθάνει την ώρα που τα κυνηγούσαν, όταν τα αιχμαλώτισαν, όταν τα βάλανε στα φορτηγά και τα καράβια και τα κλουβιά ήταν γεμάτα με πληγές, δεν μπορούσαν να πάρουν αναπνοή, κρύωναν πολύ, διψούσαν πολύ, πεινούσαν και φοβόντουσαν ακόμα πιο πολύ.

3. Μετά εδώ στο τσίρκο τα βάζουν να κάνουν πράγματα που δεν είναι σωστό ούτε κανονικό, τα βάζουν δηλαδή να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, ενώ δεν είναι άνθρωποι. Αν η δασκάλα σου στο σχολείο αντί να σε κάνει καλό παιδάκι σου φερόταν άσχημα κι αντί για γράμματα σε έκανε να τρως και να μιλάς με τις συνήθειες των ζώων, θα ήταν σωστό αυτό; Θα σου άρεσε αντί για παιδάκι να γίνεις τιγράκι ή ελεφαντάκι; Ούτε και στα ελεφαντάκια τους αρέσει αυτό να στέκονται στα δυο πόδια όπως οι άνθρωποι ( … που συνήθως σέρνονται στα τέσσερα σκέφτεσαι εσύ από μέσα σου αλλά δεν το λες στο παιδί).

4. Για να αναγκαστούν να κάνουν όλα αυτά τα περίεργα πράγματα τα ζώα, περνάνε πολύ άσχημα μαζί με αυτούς τους ανθρώπους…
Το παιδάκι σε διακόπτει και σε ρωτάει: «Όπως τα πολύ φτωχά παιδάκια στην Αφρική;»
Ναι, αγάπη μου, Όπως τα μικρά ορφανά και φτωχά παιδάκια σε πολλά μέρη του κόσμου που δεν είναι τόσο τυχερά όπως είσαι εσύ.

5. Κι ύστερα εξηγείς στο παιδί ότι όσα ζώα δεν πειθαρχούν τα σκοτώνουν ή τα δίνουν για πειραματόζωα, ότι για να τα ηρεμούν τους δίνουν ναρκωτικές ουσίες και ψυχοφάρμακα (κι ότι αυτό γίνεται και σε κάποια pet shop όταν δεν πουλιούνται γρήγορα τα ζωάκια και πως γι αυτό εσείς πήρατε από το δρόμο τον Ρόκι ), εξηγείς στο παιδί ότι αν έβλεπε αυτό το θέαμα θα στεναχωριόταν και δεν θα μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ. Εξηγείς επίσης ότι για να τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες καθαριότητας των ζώων και για να πιουν λίγο νερό χρειάζεται πάρα πολύ νερό τόσο που οι πόλεις δεν διαθέτουν σε όση αφθονία νομίζουμε. Το νερό που υπάρχει στις πόλεις δεν είναι για τις ανάγκες των πλασμάτων που έπρεπε να ζουν στη ζούγκλα.
Ότι ζουν αλυσοδεμένα ή ακινητοποιημένα περιμένοντας τον δαμαστή (βασανιστή) που θα τα αναγκάσει να κάνουν αφύσικα πράματα χρησιμοποιώντας τρόπους και αντικείμενα φοβερά για να πονούν και να τον φοβούνται.

Τέλος εξηγείς ότι αυτά όλα τα πράγματα μπορεί να τα εξηγήσει και στους φίλους του στο σχολείο κι ότι αν κάποιοι δεν τα πιστέψουν ή τον κοροϊδέψουν θα πει ότι οι δικοί τους γονείς δεν τους τα εξήγησαν ποτέ αλλά κι ότι αυτός δεν είναι λόγος εμείς να μην κάνουμε το σωστό: Δηλαδή καλύτερα θα περάσουμε στο σινεμά με Το ταξίδι του Αυτοκράτορα ή τον Νέμο και με την εκδρομή στη θάλασσα, θα παίξουμε βόλεϋ κι ύστερα (επειδή είναι Κυριακή και σήμερα τρώμε γλυκό) θα πάρουμε ένα μεγάλο παγωτό φράουλα – σοκολάτα πορτοκάλι που σ' αρέσει και θα συζητήσουμε για ένα σωρό όμορφα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε σαν άνθρωποι, θα κάνουμε σχέδια και όνειρα, θα οργανώσουμε το παρτι των γενεθλίων και θα διαλέξουμε ποια βιβλία με ιστορίες, παραμύθια και ζωγραφιές θέλουμε μαζί μας για παρέα στις διακοπές.

(Τα στοιχεία για την ταλαιπωρία των ζώων στα τσίρκα τα διαβάσαμε σε άρθρο της εφημερίδας “Πράσινη Πολιτική” που υπενθυμίζει: Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη)

1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Και εγώ συμφωνώ φίλη μου ότι τα ζώα δεν έχουν καμία θέση μέσα στο τσίρκο. Τα τυραννάν, τα χτυπάνε, έχουν βγει βίντεο που δείχνουν σε τι συνθήκες τα έχουν και πως τα φέρονται. Δε θα κάτσω να χαρώ με τον πόνο αυτών των ζώων. Και να τους πληρώσω και από πάνω γιατί; Για να τα ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο. Όχι.
Με αγάπη
Agorafoviagr

3:54 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home