efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2007

NATO NATO TO DAHTILIDI


Θεόδωρος και Θεοδώρα σημειώσατε Χ

Το ΠΑΣΟΚ δια του υπεύθυνου Εξωτερικών και Άμυνας, Θεόδωρου Πάγκαλου, χαρακτήρισε «χαλαρή» την αντίδραση της κυβέρνησης στο γεγονός να …υπακούσει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, θέτοντας εκτός άσκησης τον Άγιο Ευστράτιο επειδή κατά τους Τούρκους είναι «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».
Κάτι δήθεν ο κακός μας ο καιρός, κάτι η άσκηση που θα γίνει μιαν άλλη φορά, κάτι ότι πάντως «έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες», το θέμα έπεσε στα μαλακά. Η δήλωση του κ. Πάγκαλου ήταν ολοστρόγγυλη έτσι ώστε ο μέσος Έλληνας που τυχόν την διαβάσει να μη καταλάβει και πολλά πέραν του ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση όφειλε να προβεί σε αντίδραση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και μάλιστα όχι για ένα αλλά για δυο θέματα: και ΝΑΤΟ και Ρωσία!
Μακροσκελής και λίγο περίπλοκη για τους αμύητους η αντίδραση Πάγκαλου αποφεύγει να πει τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη ή να επιρρίψει ευθέως ευθύνες στον όντως χαλαρή στάση της υπουργού Εξωτερικών: τα ρίχνει μα σαφώς δεν τα ρίχνει στην κα Μπακογιάννη, τα ρίχνει αλλά και δεν τα ρίχνει στη Ρωσία, τα ρίχνει την Τσεχία και την Πολωνία για του πυραύλους με διατυπώσεις “το οποίον του οποίου” και ήξεις αφήξεις, πολλά λόγια, και με ιδιαιτέρως μεγάλη προσοχή στις ισορροπίες. Δύσκολα τα πράγματα κύριοι και κυρίες όσο πλησιάζουν εκλογές δεν είναι ώρα για φουρτούνες στο Αιγαίο.

Ιδού το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης του πρώην υπουργού Εξωτερικών:

"Θέλω να σχολιάσω δύο δραστηριότητες, που πιστεύω ότι έχουν και οι δύο σχέση με την επιλογή να κολακεύεται και να μην αμφισβητείται με κανέναν τρόπο η αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και στην περιοχή μας.
Η πρώτη, είναι η πολύ χαλαρή και μέχρι στιγμής ανύπαρκτη θα έλεγα, αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Εξωτερικών, απέναντι στο φαινόμενο της θρασύτατης τουρκικής απαίτησης, να τεθεί ο Αη – Στράτης εκτός νατοϊκής άσκησης, κάτι που οδήγησε στη ματαίωση της άσκησης, με απόφαση της ηγεσίας της συμμαχίας . Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, πρέπει να εκτιμήσει με τα πραγματικά δεδομένα την έκταση του γεγονότος. Πρόκειται για σημαντικότατο γεγονός, είναι το δεύτερο τέτοιο φαινόμενο και από την πλευρά της Τουρκίας δείχνει μια αυξάνουσα θρασύτητα και μία αυξάνουσα τάση αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Από την πλευρά της συμμαχίας μία όλο και μεγαλύτερη σύμπτωση με τις τουρκικές απόψεις. Και από την πλευρά της Ελλάδας αδράνεια, βίαιη έλλειψη θέλησης να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την ουσία των πραγμάτων και πλήρης ανικανότητα στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα και στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι συμμαχίες.
Το δεύτερο θέμα, είναι μια ατυχέστατη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος επετέθη εναντίον της Ρωσίας, σε συγκεκριμένο Ρώσο αξιωματούχο, διότι η Ρωσία αμφισβητεί την πολιτική της Τσεχίας και της Πολωνίας, να δεχτούν στο έδαφός τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που οδηγούν στην ανατροπή της υφιστάμενης ισορροπίας στην Ευρώπη και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για μια ένταση και για την αφετηρία ενός καινούριου ψυχροπολεμικού κλίματος.
Οι χώρες αυτές που είναι πλέον μέλη της Ε.Ε., δεν ενημέρωσαν τις χώρες που είναι εταίροι τους, στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά, υποβαθμίζοντας την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή απέναντι σε αυτό που θεωρούν υπέρτατο αξίωμα της εξωτερικής τους πολιτικής, δηλαδή τη στάση τους απέναντι στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν διαπίστωσε με ανησυχία αυτό το φαινόμενο αλλά έσπευσε να σχολιάσει κατά τρόπο εντελώς παράξενο και μέχρι τώρα θα έλεγα, πρωτοφανή, δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος εξέφερε τις απόψεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του".

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα έλεγε αυτά τα πράγματα εάν ενημερωνόταν πιο σωστά.
Μα γι αυτό τα λέει έτσι κι όχι αλλιώς, καλή μου κυρία! Γιατί η δική του γούνα έχει τσουρουφλιστεί στο παρελθόν ενώ η δική σας ακόμα καλά κρατεί. Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε τις δηλώσεις που έγιναν προ διμήνου για Σκόπια και αγωγό. Γιατί; Γιατί έτσι, επειδή τούτο εδώ το ταπεινό σημειωματάριο τρέχει καταϊδρωμένο από πίσω απ’ την επικαιρότητα˙ δεν την δημιουργεί εκ του μηδενός.

Μέγαρον Μαξίμου, 28 Δεκεμβρίου 2006:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό θέματα βεβαίως εξωτερικής πολιτικής. Συζητήσαμε τον προγραμματισμό των ταξιδιών του και των ενεργειών μέσα στο 2007. Όπως ξέρετε, οι απαιτήσεις είναι πολλές, τα αιτήματα πάρα πολλά και χρειάζεται ένας προγραμματισμός για να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να ανταποκριθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το αεροδρόμιο των Σκοπίων ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια επίσημη ανακοίνωση αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε πληροφορία αν ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Εγώ απλώς, εκείνο το οποίο θέλω να θυμίσω, είναι ότι η ενδιάμεση συμφωνία είναι εν ισχύ και καλόν είναι ενέργειες οι οποίες εύκολα μπορεί να παρεξηγηθούν να αποφεύγονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε με τον Πρόεδρο για τις εκλογές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν το συζήτησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι βέβαιο ότι δεν το συζητήσατε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ γι΄αυτό αλλά δεν το συζήτησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν βλέπετε εκλογές είναι η ερώτηση, όχι αν το συζητήσατε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, προς στιγμήν βλέπω πολλή δουλειά. Εκλογές δεν είδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συζητήσατε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι συζητήσεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως ξέρετε, συνεχίζονται, διότι ακόμα υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει παγώσει δηλαδή το θέμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν έχει παγώσει. Μεταξύ του ‘’έχει παγώσει’’ και του ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις ακόμα, υπάρχει μια διαφορά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Α, και με την ευκαιρία Χρόνια Πολλά για των Αγίων Θεοδώρων.