efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Σάββατο, Μαρτίου 17, 2007

CHAT DANGERS

www.SAFERINTERNET.GR

Οι ανήλικοι δυσκολεύονται να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο


57% των ανήλικων αποκαλύπτουν πολλά προσωπικά τους δεδομένα μέσα από το διαδίκτυο, και ένας στους τρεις δεν ξέρει αν θα πρέπει να δημοσιεύσει το προσωπικό του προφίλ στο διαδίκτυο ή όχι. Παρόλα αυτά, τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να κατανοούν αρκετές έννοιες της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Τα παραπάνω στοιχεία μας τα αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe, που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 6 Δεκεμβρίου 2006 και 7 Φεβρουαρίου 2007 σε 37 χώρες του κόσμου, και στο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 21.825 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων και 322 Ελληνόπουλα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά κάτω των 10 ετών φαίνεται να έχουν ελάχιστη γνώση των κινδύνων που ελλοχεύουν στις συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσα από δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας, τα λεγόμενα chat rooms. Περισσότερα από το 1/3 των παιδιών αυτών δήλωσαν ότι θα συναντούσαν μόνα τους έναν τέτοιον άγνωστο και δεν θα ενημέρωναν τους γονείς τους.

Η ενημέρωση και επαγρύπνηση αυξάνεται σημαντικά στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 έως 13 ετών, όμως μετά την ηλικία αυτή παρατηρείται σταθερή πτώση. Ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες μεταξύ 14 και 17 χρόνων βλέπουμε μια αυξημένη έκθεση στους κινδύνους που εγκυμονούν στο διαδίκτυο: έτσι π.χ., 22% των εφήβων 17 ετών δηλώνουν ότι θα ξεχνούσαν να αναφέρουν μια συνάντηση με αγνώστους στους γονείς τους. 24% των 18χρονων μας λένε ότι θα πήγαιναν μόνοι τους.

Αποτελέσματα στον ελληνικό χώρο σε δείγμα 322 παιδιών και εφήβων:

8 στα 10 Ελληνόπουλα που απάντησαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν δικό τους υπολογιστή. 6 στα 10 παιδιά σερφάρουν έως 5 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ 2 στα 10 είναι online επάνω από 10 ώρες.

7 στα 10 Ελληνόπουλα δηλώνουν ότι δεν συνομιλούν με αγνώστους στο διαδίκτυο και δεν θα πήγαιναν ποτέ μόνα τους σε συνάντηση με άγνωστο που γνώρισαν μέσα από το διαδίκτυο. Όμως 1 στα 2 παιδιά δηλώνει ότι δίνει πολλές προσωπικές πληροφορίες γύρω από τον εαυτό του και τη ζωή του μέσα από τους ιδιαίτερα δημοφιλείς ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, τα λεγόμενα social networking sites, όπως το MySpace ή το Bebo.

1 στα 4 παιδιά θα έδινε χωρίς πρόβλημα τα στοιχεία τραπεζικού του λογαριασμού μέσα από το διαδίκτυο. Μόνο 4,5 στα 10 παιδιά θα συμπλήρωναν μόνο τα βασικά στοιχεία τους σε φόρμες ιστοχώρων όπου ερωτώνται για τη διεύθυνσή τους, το τηλέφωνό τους και για άλλες προσωπικές τους πληροφορίες.
Εάν λάμβαναν από κάποιο διαδικτυακό τους φίλο φωτογραφία με πορνογραφικό περιεχόμενο, μόνο 1 στα 2 παιδιά θα το έλεγε στους γονείς του ή στον δάσκαλό του.

Χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα:
Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Σκόπια.

(Τα στοιχεία έστειλε μέσω e-mail στη "ΣΦΑΙΡΑ" η κα Βερόνικα Σαμαρά: vsam@extremes.gr).

1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον φίλε μου άρθρο. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι σαν το σφουγγάρι. Απορροφούν πληροφορίες. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που σου παρέχει άπειρες πληροφορίες. Το παιδί όμως δε μπορεί να φιλτράρει όπως οι ενήλικες ποιες είναι καλές ή κακές σωστές ή λάθος. Πέραν αυτού στο διαδίκτυο υπάρχουν και πολλές εικόνες με βία, πορνό και άσεμνες τέλος πάντων εικόνες που μπορούν να δημιουργήσουν στα παιδιά μια εσφαλμένη εικόνα για πράξεις αλλά και για το σώμα τους. Για αυτό το σερφάρισμα των παιδιών στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με τους γονείς δίπλα, προκειμένου οι τελευταίοι να μάθουν στα παιδιά πως να σερφάρουν με ασφάλεια. Να μάθουν στα παιδιά τι είναι καλό και τι όχι στα όσα θα δουν που κάποια εύχομαι να μην τα δουν σε τόσο μικρή ηλικία. Το παιδί χρειάζεται χρόνο να έχεις να ασχοληθείς μαζί του. Χρειάζεται να είμαστε δίπλα του. Ο κυβερνοχώρος όσο καλός και αν είναι άλλο τόσο ενέχει και κινδύνους. Ας λοιπόν μάθουμε στα παιδιά πως μπορούν να τον αξιοποιούν προς όφελός τους και πως να αποφεύγουν τις παγίδες που υπάρχουν. Είναι υποχρέωσή μας.
Με αγάπη
Agorafoviagr

3:37 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home