efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Παρασκευή, Μαΐου 16, 2008

ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ...

it 's a free world...



Αυτός βέβαια είναι ο τίτλος της κινηματογραφικής ταινίας σε σκηνοθεσία του ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ και σενάριο του ΠΩΛ ΛΑΒΕΡΤΥ, που είδα τις προάλλες. Ήρθε ξανά στο νου μου με την ιστορία της 42χρονης σήμερα Irma TUKVADZE από το Kutaisi της Γεωργίας και ζει στην Ελλάδα απο τον Ιούνιο του 2003 για να δουλεύει σκληρά και έντιμα... μα όχι νόμιμα!

Τον Απρίλιο του 2004 (λίγο πριν απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες) το Αλλοδαπών της έδωσε ένα χαρτί πολιτικού πρόσφυγα και κράτησε το διαβατήριό της. Η Irma έκτοτε είναι επισήμως παράνομη όχι γιατί έτσι ήθελε ή έτσι της άρεσε αλλά γιατί φοβόταν πως αν πάει να νομιμοποιηθεί θα μπλέξει χειρότερα και θα τη διώξουν απο την Ελλάδα και τότε δεν θα μπορεί να στηρίζει οικονομικά στην οικογένειά της. Κι επίσης γιατί κανένας ποτέ τόσα χρόνια δεν της εξήγησε ποιά είναι τα βήματα που μπορεί με ασφάλεια να ακολουθήσει προκειμένου να αποκτήσει άδεια παραμονής και εργασίας ώστε επιτέλους να νιώθει σαν άνθρωπος κι όχι σαν κυνηγημένο ζώο.

Η Irma τώρα που μιλάμε βρίσκεται στη φυλακή και περιμένει να δικαστεί.

Η Irma όλα αυτά τα χρόνια ζει μαζί με μια μοναχική κυρία πολύ μεγάλης ηλικίας.

Η Irma όλα αυτά τα χρόνια βγαίνει απο το σπίτι μόνο κάθε Κυριακή νωρίς το απόγευμα.

Η Irma συνελήφθη την Κυριακή του Θωμά, στις 4 Μαϊου, κατά τις επτά το απόγευμα και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου και κρατήθηκε όλο το βράδυ.

Η Irma την επομένη στις επτά το πρωί οδηγήθηκε στην Πέτρου Ράλλη όπου φυλακίστηκε και περιμένει τη δίκη.

Η Irma δεν έχει κάνει ποτέ κανένα κακό, δεν έχει βλάψει κάνεναν αλλά στην ευνομούμενη Ελλάδα ο Νόμος είναι Νόμος.

Η Irma ούτε το σκέφτηκε ούτε κρατούσε πάνω της χρήματα όπως μια άλλη γυναίκα που και το σκέφτηκε και το έπραξε άμεσα να τα ... χώσει με τρόπο στην τσέπη του αστυνομικού με την αληθινή ή ψεύτικη δικαιολογία ότι είναι διαβητική και δεν έχει μαζί της την ένεση οπότε αυτός την άφησε στη ζούλα κι έφυγε την ίδια εκείνη στιγμή που έβαλε στο χέρι τα ευρώ.

Η Irma δεν έχει συλληφθεί ποτέ άλλη φορά όλα αυτά τα χρόνια που ζει σιωπηρά στην Ελλάδα.

Η Irma είχε απευθυνθεί κάποια στιγμή στην πρεσβεία της Γεωργίας μήπως την καθοδηγήσουν μα απο εκεί δεν ήθελαν να ξέρουν τίποτα γι αυτήν και την έδιωξαν αφού ήταν παράνομα εδώ.

Η Irma είχε φτάσει στην Ελλάδα όπως φτάνουν τόσοι και τόσοι αλλοδαποί σε συνθήκες τρισάθλιες όπως τρισάθλια ήταν η κατάσταση που άφηνε πίσω στην οικογένειά της.

Η Irma κακώς, κάκιστα δεν βρήκε την άκρη ώστε να νομιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Την... άκρη.

Πώς να βρει την άκρη; Αυτό ήταν και παραμένει δικό της πρόβλημα: να δικτυωνόταν ή να λαδώσει, να... να... να... δεν ξέρω ό,τι θέλει ας έκανε αρκεί να έβγαζε τα χαρτιά.

Η Irma δεν ήταν ευέλικτη, δεν ήταν καπάτσα και να τα αποτέλεσματα.

Η Irma είναι στο κλουβί και περιμένει. Τι περιμένει; Ποιος ξέρει; Πρόβλημά της...

Αν ήταν πρόβλημα του κράτους να μην υπάρχουν πια αλλοδαποί υπό εργασιακή ομηρία, τότε, από την πρώτη στιγμή θα είχαν καθοδηγήσει την Irma και θα της είχαν δείξει το δρόμο της νομιμότητας. Θα κάνεις πρώτα αυτό, έπειτα εκείνο και στο τέλος το άλλο, θα της έλεγαν σε απλά ελληνικά. Χα! σιγά μην ασχοληθεί κανένας με την Irma.

Αν ήθελε το κράτος στ΄αλήθεια να νομιμοποιηθεί έτσι εύκολα η κάθε Irma που δεν είναι και τσακάλι στις... διαδικασίες; ρωτάτε. Α, δεν ξέρω, εσείς τι λέτε; Θέλει;

Αν ήθελε το ελληνικό κράτος να έχει ελεύθερους ανθρώπους από ξένες, φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν δουλειές που οι Έλληνες έχουν πάψει απο καιρό να τις καταδέχονται, λέτε να μην έβρισκε τον τρόπο;

Αλλά η απλούστευση των κάθε είδους διαδικασιών για την εφαρμογή του Νόμου και της νομιμότητας, ο σεβασμός της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου (πόσο μάλλον αν δεν είναι κακοποιός ούτε εγκληματίας ούτε απειλεί την ασφάλεια, τα ήθη και ό,τι διάβολο άλλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο και το κράτος), κάπου κολλάει, ρε γαμώτο... Πού κολλάει; Μπορεί κανένας να μου πει γιατί, ας πούμε, δεν έδωσαν στην Irma ένα ρημαδοχαρτί στο Τμήμα και να της πούν αυτό: Πήγαινε σπίτι σου και απο αύριο το πρωί με αυτό εδώ το χαρτί θα κάνεις ενα, δυο τρία, τέσσερα πράγματα, και για κάθε εμπόδιο θα επικοινωνείς με αυτό εδώ το γραφείο και με αυτόν εδώ τον άνθρωπο. Εντός τριάντα ημερών η διαδικασία θα έχει τελειώσει. Ή παραμένεις στην Ελλάδα ή επιστρέφεις στη Γεωργία. Τελεία.

Ένα πράγμα είναι ανεπίτρεπτο: να την έχουν φυλακισμένη σαν... σαν... ζώο του τσίρκου.

3 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Και να επιστρεψει στη Γεωργια τι θα κανει?Βλεπετε,εκει εχουν ιδιωτικοποιησει τη ΔΕΗ τους,τα τιμολογια ρευματος πηγαν στα υψη,οι μισθοι και οι συνταξεις τους ειναι της πλακας και καθε τρεις και λιγο τους κοβουν το ρευμα,αφου η συντριπτικη πλειοψηφια των Γεωργιανων δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα να το πληρωνει.Αλλα και η κατανομη ρευματος εκει δεν ειναι ακριβοδικαια:Οποιος χρηματισει τον υπουργο,ιδιως επιχειρηματιες και μεγαλοσχημοι,εχει ρευμα 24 ωρες το 24ωρο.Ενω ολοι οι υπολοιποι εχουν ρευμα το χειμωνα για 2-3 ωρες της μερας!!!!Οι Λαζοπουλοι της Γεωργιας πριν 7 χρονια εκαναν σατιρα στην ξενη εταιρεια που παρειχε το ρευμα στη χωρα τους,για τα χαλια αυτα.....Αλλα κι εδω? Ζορι τραβουν οι Ελληνες,ζορι κι οι μεταναστες.Το ιδιο κρατος τους βασανιζει και τους μεν και τους δε...Εδω δεν μπορουν να φτιαξουν ενα δρομο της προκοπης,τις διαδικασιες νομιμοποιησης των μεταναστων θα απλοποιησουν?Μαλλον θα πρεπει ολοι να μεταναστευσουμε στο εξωτερικο!!!Οσο για την Γεωργιανη(και ποσους αλλους και αλλες στη θεση της...),ο Θεος να τη βοηθησει,γιατι αν περιμενει απο τους ανθρωπους σωθηκε!!!!Και οταν λεω Θεος ,δεν εννοω τους λειτουργους του αλλα Τον Ιδιον,γιατι αυτοι επεμβαινουν μονο σε ... πλουσια προσκυνηματα να τα ξαφρισουν-για να εχουν λεφτα για τα γεραματα....Αυτη η χωρα εχει πολλα αδικα και ολοι μας χωμενοι μεχρι το λαιμο στα καθημερινα μας προβληματα και στον αγωνα επιβιωσης μας ,αφηνουμε τη ζωη να περναει και δεν αντιδρουμε.Και τα βρισκουμε ολα μπροστα μας!!!Μακαρι να εχει ευχαριστη καταληξη η περιπετεια της Ιρμας.

4:31 π.μ.  
Blogger zouri1 said...

στελνω αυτο το θεμα στον n.ago,για να το καταγγειλει απο το κοκκινο που ειναι καθε τεταρτη.

10:10 π.μ.  
Blogger Agobooks said...

@ zouri
Ευχαριστώ πολύ!
Τη Τετάρτη 13:00-14:00, θα αναφερθούμε στην εκπομπή μας στο 105,5 στο Κόκκινο.

12:17 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home