efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Πέμπτη, Μαΐου 08, 2008

ΤΟ ΠΙΟ HOT ΠΕΙΡΑΜΑ


ΣΤΟ CERN


με την Αλίκη Ροντογιάννη


Αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, στο CERN στη Γενεύη γίνονται οι τελικές δοκιμές ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC).
O LHC είναι ένας υπόγειος δακτύλιος μήκους 27 χιλομέτρων (The Lord of the Rings!) σε βάθος 100 μέτρων κάτω από τα Γαλλοελβετικά σύνορα. Μέσα σ’ αυτόν δέσμες υποατομικών σωματιδίων (πρωτονίων κυρίως) που θα κινούνται σε αντίθετες διευθύνσεις, θα επιταχύνονται και θα αποκτούν ταχύτητες που θα φτάνουν το 99,9% της ταχύτητας του φωτός. Κατά τη σύγκρουση αυτών των δεσμών θα προκύπτει πληθώρα νέων, εξωτικών, σωματιδίων τα οποία στη συνέχεια θα ανιχνεύονται σε ειδικές διατάξεις, τους ανιχνευτές. Τέσσερις γιγάντιοι ανιχνευτές θα παρατηρούν αυτές τις συγκρούσεις.
Το πείραμα που θα πραγματοποιηθεί στο CERN θα είναι το μεγαλύτερο πείραμα Φυσικής όλων των εποχών. Οι ενέργειες που θα προκύψουν κατά τη σύγκρουση των σωματιδίων θα είναι ανάλογες εκείνης που επικρατούσε στο σύμπαν ένα ελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, τη Μεγάλη Έκρηξη, 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η θερμοκρασία στη καρδιά της δέσμης θα είναι 100.000 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή του Ήλιου ενώ οι υπεραγώγιμοι μαγνήτες που περιβάλλουν το δαχτυλίδι και κατευθύνουν τη δέσμη θα ψύχονται στους -271 οC . Στο CERN δηλαδή αυτή τη στιγμή βρίσκεται το πιο ψυχρό σημείο του σύμπαντος (!!) όπου θα πραγματοποιηθεί το πιο καυτό πείραμα.
Οι επιστήμονες περιμένουν εναγωνίως τη λειτουργία του LHC ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται εδώ και 15 χρόνια.

Τεράστια ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις: Από τι είναι φτιαγμένη η ύλη; Τα quarks, τα συστατικά των πρωτονίων και των νετρονίων αποτελούνται και αυτά από μικρότερα σωματίδια ή είναι στοιχειώδη; Υπάρχει το προβλεπόμενο από τη θεωρία σωματίδιο Higgs, το σωματίδιο του Θεού, αυτό στο οποίο «οφείλεται» η μάζα των σωματιδίων; Γιατί ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ύλη και όχι από αντιύλη; Από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια που αποτελούν το 96% του σύμπαντος; (Συγκλονιστικό: το σύμπαν που γνωρίζουμε είναι μόνο το 4% της συνολικής μάζας και ενέργειας, υπάρχει ένα 96% το οποίο δε βλέπουμε αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει από τις βαρυτικές δράσεις του πάνω στη γνωστή ύλη καθώς και από το ότι προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος)...