efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Απριλίου 24, 2007

ΚΑΙ Ο ΚΟΛΙΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ


Οι πολίτες αντιστέκονται στα μεταλλαγμένα


Πάνω από 180 περιοχές - ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, πάνω από 3500 Δήμοι, τοπικοί φορείς και χιλιάδες αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων (Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών-Γ.Τ.Ο.) στα εδάφη τους.
Αυτό προέκυψε από την τρίτη Διεθνή Διάσκεψη για Περιοχές Ελεύθερες από Γ.Τ.Ο., τη Βιοποικιλότητα και την Αγροτική Ανάπτυξη, που έγινε στις Βρυξέλλες στις 19 και20 Απριλίου 2007. Αντιπρόσωποι τουλάχιστον 30 ευρωπαϊκών χωρών έδωσαν το παρόν και συναντήθηκαν με αντιπροσώπους από την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Αιθιοπία και τις Η.ΠΑ. Όλοι τους αντιπροσώπευσαν ελεύθερες από Γ.Τ.Ο. περιφέρειες και Δήμους, αγρότες, καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται με σκοπό την βιώσιμη και ελεύθερη μη γενετικά τροποποιημένη γεωργία, τον αυτοπροσδιορισμό των περιοχών και την ποιοτική παραγωγή τροφής.

Ανάμεσα στους διοργανωτές ήταν και η ομάδα των Πράσινων του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου και γι΄ αυτό το λόγο η Διάσκεψη την πρώτη μέρα διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων από την Ελλάδα, συμμετείχε η Έλενα Δημητρίου (είναι από το Βόλο), και είναι και μέλος του Δικτύου ενάντια στα Μεταλλαγμένα.
Οι συζητήσεις εστιάστηκαν: 1) στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εγκρίσεις, τους κινδύνους και τις απαγορεύσεις των Γ.Τ.Ο. 2) στην υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, της ανεξάρτητης καλλιέργειας και της τοπικής ποιοτικής παραγωγής, που οφείλεται στον αποκλειστικό έλεγχο των σπόρωναπό μερικές εταιρείες, και 3) στις προκλήσεις για την αγροτική ανάπτυξη, τη βιοποικιλότητα και διατροφική ασφάλεια από το συνολικό ανταγωνισμό ανάμεσα στη διατροφή και τη γεωργική ενέργεια και παραγωγή καυσίμων.

Το συμπεράσμα της Διάσκεψης ήταν: Δεν λέμε απλώς «Όχι στα μεταλλαγμένα»!
Αλλά:
- Προωθούμε και μια βιώσιμη γεωργία, στηριζόμενη σε παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους παραγωγής, στη βιοποικιλότητα και στην προστασία των σπόρων.

- Δεν δεχόμαστε τις εγκρίσεις των Γ.Τ.Ο. που ελέγχονται από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), μετά και το τελευταίο σκάνδαλο με τη ποικιλία καλαμποκιούΜΟΝ 863, διότι ενώ εγκρίθηκε για κατανάλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκρύφτηκαν οι έρευνες που αποδείκνυαν ότι είναι εν δυνάμει επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

- Ζητάμε έρευνες από ανεξάρτητους επιστήμονες.

- Ζητάμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης, που θεσπίζει την Αρχή της προφύλαξης. Ζητάμε την αναγνώριση του δικαιώματος των περιοχών να είναιελεύθερες από ΓΤΟ.

- Δεν δεχόμαστε τις καλλιέργειες των ήδη εγκεκριμένων ΓΤΟ (MON 810) αλλά και καμία καλλιέργεια γενετικά τροποιποιημένων οργανισμών λόγω των αποδεδειγμένων επιπτώσεων στο περιβάλλον και τώρα πλέον και στην ανθρώπινη υγεία.

- Επιβάλλουμε απαγορεύσεις ως προς τους Γ.Τ.Ο. που έχουν εγκριθεί ή σε όποιους άλλους εγκριθούν αφού η συνύπαρξη είναι πλέον ανέφικτη λόγω της αποδεδειγμένης επιμόλυνσης όλων των άλλων καλλιεργειών.

- Ένα δίκτυο από περιοχές και χώρες που έχουν κηρυχθεί ελεύθερες από Γ.Τ.Ο. θα έχει συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και υποστήριξη.

- Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη καλούμε τους αγρότες και τους καταναλωτές του κόσμου στη Βόννη (το πρώτο δεκαήμερο του Μάη του 2008) να διαδηλώσουν για την ποικιλότητα των σπόρων μας, της τροφής μας και των πολιτισμών μας και την απαλλαγή τους από τις πατέντες των Γ.Τ.Ο. και τους ελέγχους των εταιρειών, στο πλαίσιο της συνάντησης των μελών του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια και τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα.

(Το θέμα έστειλαν στη "ΣΦΑΙΡΑ" οι Οικολόγοι Πράσινοι από τη Διεθνή Διάσκεψη των Βρυξελλών. Περισσότερες πληροφορίες: 6945580826)