efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Παρασκευή, Ιουνίου 06, 2008

MACHETE... για τον πλούτο της ΝΙΓΗΡΙΑΣ


Επικίνδυνα θέματα


Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω τι μέρος του λόγου είναι η κυβέρνηση της Νιγηρίας σε σύγκριση δηλαδή με τις κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και της Ε.Ε.
Αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν στη Δύση όσο οι υπουργοί και γενικά οι κυβερνητικοί παράγοντες και αξιωματούχοι αυτής της πάμπτωχης και συνάμα πάμπλουτης χώρας στη Δυτική Αφρική συνεννοούνται καλά με τους δυτικούς συναδέλφους τους στην Ευρώπη και την Αμερική για business παντός τύπου· με την έμφαση να δίδεται στο αργό πετρέλαιο!
Γιατί η Νιγηρία των 140 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ένας ενεργειακός γίγαντας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου: η αμερικανική Chevron, η βρετανική Total δεν κάθονται εκεί να υφίστανται τις δεκάδες απαγωγές από τις ομάδες των ανταρτών χωρίς σοβαρό λόγο. Μονάχα φέτος τουλάχιστον 100 ξένοι έπεσαν θύματα απαγωγής για λύτρα - ανάμεσά τους και παιδιά όπως το εξάχρονο κοριτσάκι Βρετανού ιδιοκτήτη εταιρείας που εμπορεύεται πετρέλαιο – απαιτώντας με τη βία μεγαλύτερο μερίδιο τους πλούτου της χώρας για τον πεινασμένο λαό της χώρας.
Το να πας στην Αφρική και να κάνεις την τύχη σου, επειδή στην υποσαχάρια ζώνη της μαύρης ηπείρου οι ευκαιρίες είναι πράγματι πολύ μεγάλες, είναι στ’ αλήθεια θέμα τύχης και μεγάλου ρίσκου. Η εξαθλίωση των κατοίκων από την επέλαση των δυτικών βαρβάρων σε συνεργασία με τους ντόπιους βάρβαρους, εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει φτάσει στο αποκορύφωμα: οι ένοπλες ληστείες σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, σπίτια είναι καθημερινή πρακτική επιβίωσης με αποτέλεσμα ο αρχηγός της Αστυνομίας να παραδεχτεί ότι οι άνδρες του εκτέλεσαν 800 υπόπτους μέσα σε τρεις μήνες! Τι φταίει άραγε και με τόσες κερδοφόρες μπίζνες οι μαύροι της Νιγηρίας «αντί να λένε κι ευχαριστώ, εξαγριώνονται ολοένα και περισσότερο»; Πρόσφατα, λέει, έγιναν άλλες 11 απαγωγές σε πλοίο της Chevron. «Οι μαύροι είναι ζώα και δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον τους» εξηγούσε κάποιος ελληνικής καταγωγής κάτοικος Αφρικής σε ένα τραπέζι όταν ήρθε κι αυτό το θέμα. Είναι η γνωστή αντίληψη στους κύκλους των τύπου Boers και των ομοϊδεατών τους ανά την υφήλιο, συλλογίστηκα αφού εξέφρασα με όση ευγένεια γινόταν τη δυσφορία μου για αυτήν την υπερβολή.
Ξέρετε τι σημαίνει η αγγλική λέξη “machete”; Σημαίνει ότι όποιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να ζήσει, “μάχεται” με κάτι μεγάλα μαχαίρια από αυτά που κόβουν τα ζαχαροκάλαμα κι έτσι γίνεται μαχαιροβγάλτης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πλούσιων ανθρώπων που ζουν δίπλα του και τον έχουν για… καλό σκύλο στην καλύτερη περίπτωση. Να, λοιπόν, τι συμβουλεύουν οι αρχές της Νιγηρίας τους ξένους και τους φίλους των ξένων: «Να έχετε μαζί σας σκυλιά και σφυρίχτρες για προστασία». Αυτά συμβαίνουν στη Νιγηρία απ’ ό,τι διαβάζω και μαθαίνω.Εδώ στην Αθήνα, στα Εξάρχεια τις προάλλες, αγόρασα δυο cd έναντι του ποσού των 5 ευρώ από ένα νεαρό Νιγηριανό, που θέλησε να ζήσει σαν άνθρωπος, είπε, πέρα από την Αφρική που τον πονά κι ήρθε στην Ελλάδα. «Όχι…» απάντησε όταν τον ρώτησα «έχω χρόνια να πάω στο σπίτι μου… Αλλά θα πάω κάποτε όταν έχει αεροπλάνο και μαζέψω και το εισιτήριο». Ναι, μάχεται κι αυτός εδώ για ένα σκοπό!