efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2009

ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!

Η λιτότης των βουλευτών μας

Πολλή συζήτηση γίνεται και μεγάλη ανησυχία σημειώνεται στο Σώμα των 300 της Βουλής για το κατα πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να αρχίσει η περικοπή μισθών απο αυτούς. Υπάρχουν βουλευτές, που λένε ότι, ναι, αυτό είναι σωστό αλλά θέτουν το εξής ζήτημα: Κάποιοι εκ των βουλευτών έχουν και... δεύτερη δουλειά! Ίσως και τρίτη ή τέταρτη. Όπως είναι γνωστό, ο νόμος επιτρέπει να ασκούν το επάγγελμά τους και πολλοί δεν βρίσκουν κανένα λόγο να έχουν ως πλήρη και αποκλειστική απασχόληση τα βουλευτικά τους καθήκοντα. Το έαν αυτό εκτός απο νόμιμο είναι και ηθικό, καθένας ας κρίνει σύμφωνα με τις αντιλήψεις του και τα συμφέροντά του.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο βουλευτής κατοικοεδρεύει εντός Αθηνών υπάρχουν δυο περιπτώσεις, όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο. Ή επιλέγει ως πλήρη και αποκλειστική εργασία το "βουλευτιλίκι", κατα τη λαϊκή έκφραση, ή προτιμά να έχει εισόδημα και απο άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατοικεί π.χ. στον Λυκαβηττό, κατηφορίζει στο δικηγορικό του γραφείο, πίνει κι ένα καφέ στη Μηλιώνη με δημοσιογράφους κι απο κεί πάει Βουλή. Διαφορετική είναι η περίπτωση των βουλευτών της επαρχίας, οι οποίοι είτε είναι αποκλειστικής απασχόλησης στη Βουλή είτε όχι, για να είναι μέσα στα πράγματα, πρέπει να πάρουν αεροπλάνο και γενικά να ξεσπιτώνονται κάθε τρείς και λίγο ώστε να είναι συνεπείς.

Υπάρχει, βέβαια, μια τρίτη διάσταση, που αφορά και τις δυο προαναφερθείσες. Όλοι οι βουλευτές δεν συμβαίνει να είναι εξίσου εύποροι, δεν παρουσιάζουν την ίδια οικονομική κατάσταση, υπό την έννοια ότι εισοδήματα που προέρχονται από άλλες (εννοείται νόμιμες) πηγές, πέραν της επαγγελματικής τους δραστηριότητας (π.χ. μισθώματα, κληρονομιές, προίκες...), επιβοηθούν την επιθυμία και την απόφασή τους να υπηρετήσουν το καλό του τόπου, χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για την ατομική και οικογενειακή τους ευζωία.

Σήμερα, όμως, το μισθολόγιο των βουλευτών είναι ένα και το αυτό για όλους. Νομίζω ότι το καλό παράδειγμα, ίσως μπορεί καλύτερα να δοθεί εάν ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές περιπτώσεις βουλευτών έτσι ώστε το μισθολογικό καθεστώς για τους εκπροσώπους του λαού να γίνει δικαιότερο και για κείνους, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου... συμφέροντος, που, δικαίως, ανησυχούν με όσα άγρια γράφονται και ακούγονται σχετικά με περικοπές στα πενιχρά εισοδήματα.