efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2010

ΝΑ, ΠΩΣ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑΔΟΡΟΙ !!!


Επενδύοντας στη χρεοκοπία των άλλων

Αυτοί που απο καιρό έχουν καταδικάσει στα λόγια το ευρώ και την ευρωζώνη και ακάθεκτοι προφητεύουν και προαναγγέλουν, συνεχώς και αδιαλλείπτως, τη χρεοκοπία χωρών, μήπως έχουν όφελος; Ε, σήμερα πια νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι το ξέρουν πως έτσι είναι! Διάφοροι σύμβουλοι σε διοικήσεις διεθνών οίκων συμμετέχουν ενεργά... στην καταστροφή των οικονομιών πολλών χωρών της Ευρώπης, καλλιεργώντας το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα για να συμβεί αυτό επειδή, αν επιβεβαιωθεί η προφητεία τους, οι ίδιοι θα κερδίσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Άκρως ανατριχιαστικό μα έτσι συμβαίνει, αλλά, επιτέλους, το έχουμε καταλάβει πολύ καλά.

Και λέω "επιτέλους" γιατί εκτός απο την (ηθελημένη ή μη) εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών σχεδίων απο κάποια ΜΜΕ, ακούμε πια απο τα τηλεοπτικά παράθυρα με καθαρά λόγια γι αυτήν την ωμή πραγματικότητα του τζόγου με τις ζωές των άλλων, γεγονός που βοηθά στον πόλεμο που δίνουμε να γλιτώσουμε απο τα χειρότερα και εμείς και η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Κάποιοι, κάπου, πάντα θα επιδιώκουν να χρεοκοπήσουμε!
Το είπε ξεκάθαρα και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ), συνιστώντας ψυχραιμία.

"Πήγα στο Λονδίνο και μου το είπαν ανοιχτά, ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε, προσέξτε, οι προθέσεις τους δεν είναι αγνές!" δήλωσε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.
"Αυτή τη στιγμή θα πρέπει ο ελληνικός λαός και, κυρίως, η ελίτ να μην τρομοκρατείται. Να δείξουμε ψυχραιμία. Είμαστε σε μια δύσκολη φάση του προγράμματος σταθεροποίησης, πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στις θυσίες, όλοι, και κυρίως να μην κάνουμε πράγματα που ρίχνουν νερό στον μύλο τέτοιων ανθρώπων που αν τα καταφέρουν θα κερδίσουν δισεκατομμύρια κι εμείς θα πέσουμε οριστικά στη μιζέρια".

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι "στην Ελλάδα απο τη λιανική τραπεζική δεν έχουν αναληφθεί χρηματικά ποσά για να φύγουν έξω, ο πολύς κόσμος έχει συμπεριφερθεί πάρα πολύ υπεύθυνα. Όμως απο το private banking έχουν φύγει λεφτά έξω γι αυτό απευθύνομαι στην ελίτ και συνιστώ ψυχραιμία. Ο πολύς κόσμος φέρθηκε σωστά και μπορώ να πω πατριωτικά, ε, αυτό περιμένω και απο άλλους... ".

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου μιλά για αναδιάρθρωση χρέους, που εκτός των άλλων σημαίνει πλήρη αποκλεισμό του οφειλέτη από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Χαρακτήρισε "άτσαλο" τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται οι Γερμανοί. Αλλά, μετά, κάνουν το σωστό!

Έχουμε δρόμο πριν απο την αναδιάρθρωση του χρέους, δυο-τρία στάδια για την ακρίβεια.

"Τι είπε η κυρία Μέρκελ; Πρώτα θα δώσουμε δάνειο να βοηθήσουμε τον ασθενή να ανακάμψει. Αν δεν ανακάμψει, τότε, σε δεύτερο στάδιο θα κάνουμε επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους. Αν δεν έχει αποτέλεσμα ούτε αυτό, τότε θα δώσουμε και άλλο δάνειο! Άρα το να πάμε σε αναδιάρθρωση, που είναι το πλέον κακό σενάριο, έρχεται σε τέταρτο στάδιο, αν και εφόσον μέχρι τότε δεν τα έχουμε καταφέρει. Το λάθος της κυρίας Μέρκελ είναι ότι θέλει να βάλει τους ιδιώτες απο την αρχή σε αυτήν την διαδικασία. Αυτό είναι λάθος. Οι ιδιώτες πρέπει να μπουν στο τέλος. Σωστό, όμως, είναι αυτό που λέει ότι πρέπει να επεκτείνουμε τον μηχανισμό που λήγει το 2013 και να δημιουργήσουμε έναν Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό είναι η σωτηρία μας!".

Εν ολίγοις
Πρώτο στάδιο: 110 δις για να συνέλθουμε. Ήδη όμως αγωνιούμε για την τέταρτη δόση
Δεύτερο στάδιο: επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους. Ήδη συζητείται επισήμως-ανεπισήμως
Τρίτο στάδιο: νέο δάνειο (: περίπου 60 δις το 2014 και 65 δις το 2015 θα χρειαστούμε) με τους ιδιώτες κατα πάσα πιθανότητα μέσα στη διαδικασία. Δεν είναι πρόβλημα του παρόντος
Τέταρτο στάδιο: αναδιάρθρωση μακριά απο εμάς και από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, μέσα σε 3 χρόνια μπορούμε να επενδύσουμε 50 δις ευρώ απο το ΕΣΠΑ, αρκεί να μην αγχωνόμαστε απο τα παιχνίδια των δυνάμεων τις χρεοκοπίας που ως γνωστόν καραδοκούν να φάνε το πτώμα κάθε χώρας που θα το επιτρέψει.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 θα βγεί εις πέρας αρκεί όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, να μη λιποψυχήσουμε και με πειθαρχία να επιταχύνουμε τα δύσκολα βήματα προς τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.