efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΌΛΕΜΟΙ...


Οι θρησκείες, όπως λέει η καλή μου η δασκάλα η Μαρώ, πλάστηκαν για τους ανθρώπους, αλλά μετά έπλασαν ανθρώπους. Οι θρησκείες ήταν πάντα ένα πολύ δυνατό όπλο.

Με αυτά που συμβαίνουν και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου καταλαβαίνουμε πολύ καλά, άλλη μια φορά, ότι οι θρησκευτικοί πόλεμοι είναι κατά κύριο λόγο πόλεμοι γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Η θρησκεία που παίρνει τα όπλα είναι καθαρά πολιτική υπόθεση. Κανένας Θεός, Προφήτης, Πνεύμα κ.λ.π. δεν φέρει ευθύνη για τους σκοτωμούς ή τις σφαγές για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών εδαφών και θαλασσών.

Το Ισλάμ που δημιουργήθηκε το 622 (μ. Χ.) στη Σαουδική Αραβία (στη Μέκκα και τη Μεδίνα) έγινε πολύ σύντομα επιθετική και κατακτητική θρησκεία. Μετά το 700 οι Άραβες καταλαμβάνουν τη Συρία, την Ιορδανία και το Ισραήλ - τότε εκεί ήταν Βυζάντιο, όπως ονομάσαμε εμείς αργότερα την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - και φτάνουν το 711 μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία για να παραμείνουν στην Ιβηρική Χερσόνησο έως το 1492.

Οι Σελτζούκοι, παγανιστές απο τις στέπες, επηρεάστηκαν στη θρησκεία όταν κατέβηκαν στις αραβικές περιοχές και σταδιακά έγιναν κράμα Τουρκομάνου και Άραβα. Όταν το 1071 (μ.Χ) οι Σελτζούκοι Τούρκοι νικούν τους Βυζαντινούς στο Ματζικέρτ (ανατολικότερα της Αγκυρας) και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της Μ. Ασίας είναι ήδη σουνίτες μουσουλμάνοι.

Σήμερα ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας θεωρεί τον εαυτό του προστάτη των σουνιτών και ότι οι σιίτες μουσουλμάνοι της χώρας του (περίπου το 15% του πληθυσμού) καθώς και οι σιίτες του Μπαχρέιν επηρεάζονται πολιτικά απο το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία είχε υποστηρίξει οικονομικά τον πόλεμο του Σαντάμ Χουσεΐν εναντίον του Ιράν μήπως και ελεγχθούν οι σιίτες της Τεχεράνης, αλλά το Ιράκ μετά σχεδόν τριάντα χρόνια περιήλθε τελικά στον έλεγχο της σιιτικής πλειοψηφίας.
Η σιϊτική πλειοψηφία του πληθυσμού στο Μπαχρέιν περνά σήμερα πολύ δύσκολες ώρες.

Οπωσδήποτε οι δυτικές δυνάμεις σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατο δίλημμα μπροστά στη βία που εξελίσσεται με τη Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν με τους σουνίτες και τους σιίτες.

Η ισλαμική Τουρκία υπό τον Ερτνογάν τηρεί στάση πολύ προσεκτική στην ισορροπία ανάμεσα στα θρησκευτικά ρεύματα των πληθυσμών σε μια σειρά απο ισλαμικές χώρες.

Ως παγκόσμια θρησκεία το Ισλάμ αριθμεί 1.570.000.000 πιστούς, το έτος 2010.
Να σημειωθεί ότι μόλις μέσα σε δέκα χρόνια αύξησε τους οπαδούς του κατά σχεδόν 400 εκ.
Το Ισλάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο με ταχύ ρυθμό αύξησης οπαδών. Πρώτη θρησκεία σε οπαδούς είναι ακόμα ο Χριστιανισμός με όλα του τα δόγματα μαζί.

Το θέμα είναι ότι γενικά ο Ισλαμισμός φαίνεται να καταφέρνει καλύτερα στο να θεωρείται θρησκεία των φτωχών και των αδικημένων αυτής της γης ενώ ο Χριστιανισμός χάνει έδαφος παρά την εντυπωσιακή οργάνωση και το έργο της Καθολικής Εκκλησίας σε πολλές χώρες.

Μιλώντας για αναμετρήσεις πολεμικές και θρησκειών, άκρως αξιοσημείωτη είναι ειδικά σήμερα η άποψη των Σούφι ή Αλεβιτών που ακόμα και ο Ταγίπ Ερντογάν σέβεται έχοντας μάλιστα ως πνευματικό του τον Φετουλά Γκιουλέν.

Οι Αλεβίτες υπολογίζονται σήμερα σε 17 εκ. κατά μια εκδοχή και σε 25 εκ. οπαδούς κατά μια άλλη εκδοχή, πάντως οι οργανωμένοι οπαδοί είναι 5.000.000 Κατά κάποιον τρόπο θεωρούνται παράνομοι και αιρετικοί στους κόλπους του επίσημου μουσουλμανισμού αφού οι Αλεβίτες λένε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η έμπρακτη αγάπη προς τους άλλους με εθελοντισμό, εργατικότητα, ποίηση, μουσική, χορό. Δεν χρειάζονται ούτε προσκυνήματα ούτε τζαμιά ούτε προσευχές ούτε τίποτα πέρα απο την αγάπη και τη βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη να φάει, να γιατρευτεί, κάπου να κοιμηθεί, να μορφωθεί, να βρει δουλειά, να χαρεί ψυχικά.

Σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν οι περισσότεροι Σούφι, αλλά και σε άλλες χώρες όπως π.χ. στην Αλβανία όπου υπάρχουν οι μπετακτσήδες (τους οποίους κάποιοι μουφτήδες προσπαθούν να τους γυρίσουν σε σωστούς μουσουλμάνους) και φυσικά υπάρχουν στις Η.Π.Α. όπου ζει και ο ίδιος ο Φετουλά Γκιουλέν!...
Για την Ιστορία, ο Σουφισμός γεννήθηκε στην Περσία αλλά πλάστηκε στην Τουρκία.

Και για την Ιστορία, καμιά θρησκεία του κόσμου δεν έχει καταφέρει ακόμα να γίνει πλειοψηφική, δηλαδή οι οπαδοί της να αριθμούν πάνω απο το μισό του πληθυσμού της γης.
Στη γη σήμερα οι επίσημες μετρήσεις λένε ότι ζούν σχεδόν 6,5 δις άνθρωποι.