efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Απριλίου 05, 2011

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ... ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ...


Κανενός κράτους τα σύνορα δεν είναι αυτονόητα. Αλλάζουν μέσα στους αιώνες είτε αυξανόμενα είτε μειούμενα. Αυτό αποδεικνύεται συνεχώς στην Ιστορία, όπως πειστικά μας αναλύει η Μαρώ Ευθυμίου

Το 1830 δημιουργήθηκε ένα μικρό κράτος! Στη συνέχεια, το 1862-64, προστέθηκαν τα Επτάνησα, ήρθε και ο καινούργιος βασιλιάς Γεώργιος Α', μετά προστέθηκε η Θεσσαλία, το 1882, μετά στους Βαλκανικούς πολέμους προστέθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της Ηπείρου και της Μακεδονίας, η Κρήτη, τα νησιά των παραλίων της Μ. Ασίας και τελευταία τα Δωδεκάνησα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χρειάστηκαν σχεδόν 150 χρόνια για να έχει η Ελλάδα τα σημερινά της σύνορα.

Μέσα στα σύνορα της Ελλάδας του 1830 - από τη Λαμία και κάτω, πολύ χαμηλά δηλαδή σε σχέση με τα σημερινά σύνορα με ελάχιστα νησιά, μόνο τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού και οι Κυκλάδες (τα υπόλοιπα εξακολουθούσαν να είναι Οθωμανική Αυτοκρατορία) - υπάρχει μια σημαντική μειονότητα Αρβανιτών/Αλβανών.
Η Θεσσαλία όταν μπαίνει δεν έχει καθόλου Αρβανίτες, αλλά έχει Βλάχους.
Στην Ήπειρο, όταν προστίθεται στη χώρα μας, υπάρχουν Αρβανίτες κάτοικοι αν και όχι τόσο πυκνοί όσο νοτιότερα.
Όταν προστίθεται η Μακεδονία και η Θράκη ελάχιστοι Βλάχοι και Αρβανίτες υπήρχαν εκεί.

Εν τω μεταξύ λόγω των ηττών μας σε άλλα πεδία, Έλληνες που ζούσαν κατεσπαρμένοι σε περιοχές όπου σήμερα είναι το Βελιγράδι, η Ρουμανία, η νότια Βουλγαρία, τα παράλια της Μ. Ασίας ακόμα και ο Πόντος, αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να έρθουν οπότε η Ελλάδα γέμισε και με άλλους Έλληνες, επομένως αναλογικά υπάρχουν πολλοί Έλληνες σε αυτήν την Ελλάδα. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Αρβανίτες που υπήρχαν εδώ ήταν όχι απλώς Έλληνες αλλά ίσως οι πιο φανατικοί Έλληνες από όλους. Ένας Έλληνας μπορεί πιο εύκολα να κατηγορήσει τους Έλληνες και την Ελλάδα για το οτιδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή και συχνά θα δούμε στην Ιστορία ότι πιο πολύ θα υπερασπιστεί την Ελλάδα ένας δίγλωσσος Χριστιανός Ορθόδοξος Αρβανίτης απο έναν ελληνόφωνο Έλληνα Χριστιανό Ορθόδοξο.

Σε όλους τους λαούς υπάρχουν επιμιξίες. Εμείς όμως υπήρξαμε στο θέμα αυτό πάρα πολύ τυχεροί γιατί οι Αρβανίτες Έλληνες όχι απλώς αισθάνονταν Έλληνες αλλά ήταν πρωτοπόροι υπερασπιστές του Ελληνισμού. Βέβαια βοήθησε και το γεγονός ότι αλβανική εθνική συνείδηση σε μητέρα περιοχή άργησε πάρα πολύ να αναπτυχθεί. Στη δικιά μας περίπτωση δεν υπήρχε καμία χώρα να διεκδικήσει αυτούς τους Αρβανίτες άρα ουδέποτε ετέθη ζήτημα και ούτε κανείς τρόμαζε με την αλβανοφωνία τους.
Από την Ύδρα για παράδειγμα προήλθαν ορισμένοι απο τους πρώτους μας πρωθυπουργούς. Οι Κουντουριωταίοι, είναι η σπουδαιότερη και πιο πλούσια οικογένεια της Ύδρας.
Ο Κουντουριώτης έβγαζε λόγους στην Βουλή σε άπταιστη ελληνική γλώσσα αλλά όταν θύμωνε πολύ το γύριζε στη μητρική του γλώσσα και έβριζε στα αλβανικά.
Ουδείς ανησυχούσε στη Βουλή και απλώς έλεγαν άσε τον, θα του περάσει.
Ο Κωλέττης, ο πρώτος μεγαλοϊδεάτης πρωθυπουργός, είχε ως μητρική του γλώσσα τα βλάχικα. Μέσα στη Βουλή όμως μιλούσε άψογα την ελληνική καθαρεύουσα.
Ουδείς ανησυχούσε απο το γεγονός ότι ήταν βλάχος στην καταγωγή.

Όταν άρχισε να αναπτύσσεται αλβανική συνείδηση, στα 1880, εκεί όπου είναι τώρα Αλβανία και να δημιουργείται κίνημα αλβανικού εθνικισμού - όλοι είχαν τέτοια κινήματα, πρώτα οι Σέρβοι το 1804, μετά εμείς το 1821, μετά οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι στα 1850 αλλά Τούρκοι και Αλβανοί δεν είχαν αρχίσει να συζητάνε την εθνική τους υπόσταση - οι πρώτοι εθνικιστές της Αλβανίας συνέλαβαν μια Ιδέα: να απελευθερωθεί η "Αλβανία" από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, να ενωθεί με την "Ελλάδα" και να δημιουργηθεί το ΕλληνοΑλβανικόν Βασίλειον! Αυτή η Ιδέα κάποιων πρωτοπόρων Αλβανών, προωθήθηκε στην Αθήνα και ήταν ένα σχέδιο μυστικό στο υπουργείο Εξωτερικών, που είχε γίνει αποδεκτό απο την ελληνική πλευρά και τον Βασιλιά. Αλλά διέρρευσε, το έμαθαν οι Ιταλοί που αμέσως αντέδρασαν γιατί πάντα είχαν βλέψεις στα αλβανικά εδάφη. Το σχέδιο θα μπορούσε υπό διαφορετικές περιστάσεις να είχε προχωρήσει... Μεγάλες αρβανίτικες οικογένειες της εποχής, όπως π.χ. οι Μποτσαραίοι, συμφωνούσαν και μάλιστα σε προκήρυξη που συνέταξαν, υπέγραψαν και απέστειλαν στους Αλβανούς έγραφαν: Εμπρός αδέρφια όλοι μαζί, το αίμα νερό δεν γίνεται...

Μια πολύ σημαντική πτυχή της ιστορίας για τους Αλβανούς/Αρβανίτες είναι ότι η γλώσσα τους ήταν προφορική και φυσικά οι πρώτοι εθνικιστές θέλησαν πρωτίστως να βρουν τρόπο γραφής της προφορικής γλώσσας τους. Τελικά υιοθέτησαν το λατινικό αλφάβητο μετά απο πολλές συζητήσεις. Η γραπτή αλβανική γλώσσα δημιουργείται περίπου απο το 1900 και γράφεται με λατινικά στοιχεία μαζί πρόσθετα σημαδάκια για να αποδίδουν κάποιους ήχους της αλβανικής γλώσσας όπως ακούγεται όταν ομιλείται. Το Αλβανικό κράτος δημιουργείται κι αυτό τον ίδιο καιρό δηλαδή με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Μέχρι τότε τα λίγα κείμενα που έχουν γραφτεί στην Ιστορία είναι προφορικά αλβανικά με έλληνικά γράμματα και καμιά φορά με αραβικά στοιχεία γιατί οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν το αραβικό αλφάβητο μέχρι το 1923 που ο Κεμάλ το άλλαξε και επέβαλε το λατινικό.

Εκτός απο τους Αρβανίτες και τους Βλάχους υπάρχουν οι Σαρακατσαναίοι, που είναι ελληνόφωνοι Έλληνες νομάδες, υπάρχουν και οι Αρβανιτόβλαχοι, που είναι ομάδες που πάνω στη Ρούμελη σε αρκετές περιοχές, όπως υπάρχουν και στην Ήπειρο. Οι Αρβανιτόβλαχοι που βρίσκονται στη Ρούμελη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομάζονται... Καραγκούνηδες. Αυτοί (οι Καραγκούνηδες) δεν είναι ίδιοι με αυτούς τους άλλους Αρβανιτόβλαχους, και ζουν σε καραγκούνικα χωριά του κάμπου της Θεσσαλίας που, δεν είναι αρβανιτοβλάχικα.

Γενικά πάντως στον ελληνικό κορμό τρείς είναι οι μεγάλες ομάδες: Οι Έλληνες, με μεγάλη πλειοψηφία όταν δημιουργήθηκε ολόκληρο το σχήμα της Ελλάδας, οι Αρβανίτες και οι Βλάχοι.

Οι Γύφτοι προέρχονται απο την Αίγυπτο (Egypt), οι Τσιγγάνοι προέρχονται απο την Ινδία (Αθίγγανούς τους ονόμασαν οι Βυζαντινοί) αλλά μέσα στην Ιστορία έχουν κι αυτοί αναμιχθεί.

Οι Τσάκωνες είναι αρχαιότατοι Έλληνες απο τις πιο ελληνικές περιοχές της Ελλάδος.
Η γλώσσα τους, τα τσακώνικα, είναι απο τις πιο αρχαιοπρεπείς γλώσσες της Ελλάδος.

Οι Πομάκοι είναι βουλγαρικής καταγωγής, εξισλαμισμένοι και τώρα τουρκοποιούνται. Τα τελευταία πενήντα χρόνια οι Πομάκοι βρίσκονται σε πορεία ταχύτατης τουρκοποίησης. Οι Πομάκοι κάποτε μισούσαν τους Τούρκους αλλά πλέον εκτουρκίζονται σταθερά. Το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής παίζει άριστα αυτό το παιχνίδι αφού το ελληνικό κράτος έκανε το λάθος να απομονώσει τους Πομάκους και να τους κάνει να μας μισήσουν οπότε η Τουρκία βρήκε κατάλληλο έδαφος να δρά και να τους κερδίζει. Τα Πομακόπουλα πηγαίνουν σε τουρκικά σχολεία διότι στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν προβλεπόταν παρά μόνο το θρήσκευμα άρα αφού είναι μουσουλμανάκια πάνε στα τουρκικά σχολεία και τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο γιατί θα εκτεθούμε παγκοσμίως ότι δεν τηρούμε τη Συνθήκη.
Πρός το παρόν οι Πομάκοι που ζούν στη νότια Βουλγαρία δεν συνδυάζονται με τους Πομάκους που ζούν στην Ελλάδα, αλλά ολόγυρά τους υπάρχουν πολλά τουρκικά χωριά. Το 10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας είναι τουρκόφωνοι γι αυτό και εκεί οι Τούρκοι δρουν αντιστοίχως και λένε στους Πομάκους ότι είστε δικοί μας... Τα θέματα αυτά είναι μονίμως ανοιχτά...