efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τετάρτη, Μαΐου 02, 2007

ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ


Τελειώσανε τα ...αστεία


Το Αλβανικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών διοργανώνουν το Αφιέρωμα «Ημέρες Αλβανόφωνου Κινηματογράφου» που θα διεξαχθεί από 24-05-2007 έως 30-05-2007 στο Κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter στην Αθήνα. Επιπλέον, η εν λόγω εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αλβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Το συγκεκριμένο Αφιέρωμα στοχεύει στην πρώτη ουσιαστική παρουσίαση του Αλβανικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, στην εδραίωση της συνεργασία ανάμεσα στους δύο οργανισμούς (Αλβανικού και Ελληνικού Κέντρα Κινηματογράφου) όπως και των ιδιωτικών φορέων του χώρου (παραγωγοί, σκηνοθέτες κλπ), και τέλος στην προβολή και την ανάδειξη αυτών των πολιτιστικών αξιών στον Τύπο και στα ΜΜΕ των δύο χωρών. Παράλληλα, σημαντικό γεγονός θα αποτελέσει η παρουσία πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων του Αλβανικού και Ελληνικού Κινηματογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου.

Στο αφιέρωμα αυτό έχουν συμπεριληφθεί 25 ταινίες στο σύνολό τους. Από αυτές οι 11 είναι μεγάλου μήκους, 2 ντοκιμαντέρ, 4 μικρού μήκους και 6 κινουμένων σχεδίων.
Οι ταινίες είναι έργα διαφορετικών δημιουργών και καλύπτουν δύο ιστορικές περιόδους: την περίοδο της κομουνιστικής δικτατορίας και αυτήν της μέτα-κομουνιστικής εποχής (μετά το 1990). Ένας σημαντικός αριθμός αυτών των ταινιών έχουν διαγωνισθεί αξιοπρεπώς σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας και σημαντικά βραβεία (αναφέρουμε εδώ ΤΙΡΑΝΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ του Φ. Κότση, ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ του Α. Μιναρόλη, κ.α.).

Το ντεμπούτο τους στο Αφιέρωμα κάνουν επίσης και οι Κοσοβάροι δημιουργοί με 2 ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες θα προσελκύσουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού τόσο για την θεματική τους όσο και για το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ξεχωριστό μέρος του Αφιερώματος είναι και η συζήτηση MASTER CLASS με τίτλο: Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ, από τον καθηγητή της Τέχνης του Κινηματογράφου κ. Abaz Hoxha.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Bujar Alimani, Σκηνοθέτης - Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Τηλ.: 6946047373,
e-mail:alimanifilm@hotmail.com, stekialb@yahoo.gr

Eda Gemi, Εκπρόσωπος - Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών Τηλ.: 6932595215, email@hotmail.com, stekialb@yahoo.gr


(Τα "αστεία" στα οποία αναφέρεται ο τίτλος μας είναι είναι εκείνα τα παλιά περί... Αλβανού τουρίστα).