efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

ΠΕΛΑΑΑΤΕΣ ΜΟΥ...


Ορίζοντες και ορυζώνες


Η αγορά στη χώρα (για την ώρα) δεν κινείται επειδή τάχα χρήμα ρευστό και μετρητό δεν υπάρχει. Αλλά έλα που χρήμα υπάρχει και διακινείται δροσερό και παγωμένο από την καλή συντήρηση!

Αν κι όχι με τον τρόπο που κάποτε ήξεραν έμποροι και πελάτες (τότε που ο έμπορος πουλούσε αυτό που ο πελάτης χρειαζόταν προκειμένου να κερδίσει χρήματα, τότε που ο πελάτης αγόραζε αυτό που ο έμπορος είχε να προσφέρει σε καλή τιμή και σε καλή ποιότητα), ένας τρόπος πολύ καλύτερος υπάρχει για όποιον παραποιεί ελλείμματα είτε τα απο - γράφει.

Γιατί φυσικά όπως έχει πει κι ένας θεατρικός συγγραφέας: "Δεν ανταλλάσσει κανείς ενα σακί ρύζι με ένα σακί ρύζι". Σωστά; Πολύ σωστά, αν πρώτα συμφωνήσουμε ότι όλοι βλέπουν ένα πράγμα με τον ίδιο τρόπο. Από την πρώτη, τρωτή, ύλη περνάμε στην παραγωγή, κι από την πώληση, τη χονδρική πριν τη λιανική, υπάρχουνε και στάδια πιο επικερδή.
Επεξεργασία, μεταπώληση. Μεταφορικά. Ω, μα βέβαια η συσκευασία; Η πιο σημαντική!
Η διαφήμιση; Ακόμα πιο πολύ. Θέλει πειθαρχία κάθε διεκδίκηση, χμμ... και μια μικρή εκδίκηση για ανεξέλεγκτη και ίσως λίγο ατυχή ανα - κύκλωση της συσκευασίας ή του περιεχομένου.
Άλλωστε η ανταλλαγή των αγαθών μεταξύ των ανθρώπων ανήκει σε κάποιο παρελθόν λίγο μακρινό, κάπως ξεπερασμένο. Το προϊόν (το αγαθό με άλλα λόγια) που έχει τιμή μη ανταλλάξιμη άνευ μεταλλικού ή χάρτινου αντικρίσματος των ενδιαφερομένων, αλλάζει μικρό όνομα, αλλάζει κι αριθμό μ' ένα σακί όρυζα κι ένα σακί ρυζιού γίνεται η πιστοποίηση στην πλάτη του φτωχού - που όμως κάνει τον ...Κινέζο από συνήθεια πιο πολύ παρά από συμφέρον.
Άντε λοιπόν και καλή μας ανταλλαγή (ε, συγνώμη... απαλλαγή ήθελα να πω) εμείς οι καταναλωτές απο την επιτήρηση των εμπόρων. Και πού ξέρεις; Μπορεί να αντιστραφούν οι όροι γιατί συμβαίνει κάποτε ο καλός πελάτης να γίνεται πονηρός σαν έμπορος που χαίρεται και χαμογελά όταν καταφέρνει να πλασάρει το σούσι μόνο με τα φύκια, χωρίς ρύζι.
Δεν καταλάβατε και πολλά, ε; Τι να γίνει; Δύσκολο να πεις τι εννοεί ο ποιητής στις μέρες μας.
Ή μήπως τα καταλάβατε όλα και μάλιστα παααρα πολύ ωραία και καλά; Σαν Έλληνες!