efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2008

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ...

Τα ζώα δεν είναι κονσέρβες

Την είπαν “Τίγκρα”. Ιδέα δεν έχω ποιος τη βάφτισε. Είναι αστείοι οι άνθρωποι! Διασκεδάζουν, δίνοντας ωραία ονόματα σε κατοικίδια, ασχέτως του ότι δίνοντας όνομα, ακόμα και σε άνθρωπο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι νοιάζονται.
Στην προκειμένη περίπτωση το μόλις ενός έτους θηλυκό μπόξερ (ημίαιμο, καθώς λένε όσα δεν είναι από καθαρή ράτσα) είχε σπίτι μα τώρα, εκτός από φιλικό χαρακτήρα, έχει κι ένα καινούργιο όνομα που της το έδωσαν για τις ραβδώσεις του τριχώματός της μα δεν καταλαβαίνει: επί εβδομάδες ο ένας άνθρωπος την παίρνει και τη δίνει σε άλλον κι έπειτα κάποιος άλλος σε άλλους και μετά την αφήνουν πάλι μόνη στο δρόμο.
Την ίδια τύχη όμως έχουνε και ράτσες και “πλέμπα” άμα πέσουνε στα χέρια ανεύθυνων, αδιάφορων ανθρώπων που το κέφι της στιγμής χάνεται μόλις καταλάβουν ότι η συντροφιά τους είναι εκφραστική, ζωντανή, όχι μηχανική και χωρίς απαιτήσεις ή συναισθήματα.
Οπαδοί της σκέψης του Καρτέσιου; Σιγά... Ψυχρότητα και αδιαφορία απλώς.

Την περιμάζεψαν προσωρινά κάποιοι καλοί άνθρωποι, της έδωσαν φαγητό, νερό, χαδάκι, χαλάκι να κοιμάται. Τη στείρωσαν. Και, πάνω που χαιρόταν πάλι τη ζωή μαζί τους, το καλοκαίρι τέλειωσε. Την εγκατέλειψαν ξανά. Αχ, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων είναι σαν τις καλοκαιρινές συμπάθειες: τυχαία, πρόσκαιρη, τυφλή και αδιάκριτη. Στους δρόμους, απ’ όπου εγώ περνώ, δυο γκριφόν, ένα χάσκεϋ, ένας βέλγος λύκος, ένα κόλεϋ και δυο κυνηγόσκυλα, ζούν χαμένα. Κάποια, αν όχι όλα, θα πάνε από φόλα, από ανθρώπους καθαρόαιμους, που με πρόσχημα την καθαριότητα προβαίνουν σε εκκαθαρίσεις ανεπιθύμητων ζώων. Αιτιολογία;
Η ασυλλόγιστη στάση όσων αγοράζουν ή παίρνουν χάρισμα ζώα (ράτσας και μη) για πλάκα. Κάποιος θα βρεθεί στο τέλος να κάνει την άχαρη δουλειά... Αλλιώς...
Να απαγορευτεί αυστηρά εδώ και τώρα το εμπόριο ζώων αλλά και η "επίδειξη ζώων" στα ζωοφιλικά καταστήματα, που πωλούν ζωοτροφές, εκτός αν υποχρεωθούν τα pet shops να αποκτούν ή να πωλούν με μικροτσιπ όσα ζώα εμπορεύονται και να κρατούν αρχείο. Έτσι αν βρεθεί ζώο στο δρόμο να εντοπίζεται και το κατάστημα που πουλήθηκε αλλά και ο πρώτος αγοραστής. Χα, τι σας λέω τώρα, έ; Δεν πειράζει.
Αν υπάρξει καταγγελία ότι ιδιώτης χαρίζει ή πουλάει ζώα, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες (ταυτότητα του ζώου απο κτηνίατρο κ.λ.π.) να πέφτουν γερά πρόστιμα. Παραδειγματισμός και έξτρα έσοδα για δήμους και κοινότητες!
Στις πολιτισμένες χώρες η ύπαρξη των ανθρώπων καταγράφεται. Δεν πρέπει το ίδιο να συμβαίνει και με τα "δεσποζόμενα" ζώα; Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν εφαρμοσθεί πολύ σύντομα, υπάρχει θεωρητικά κι άλλος τρόπος: όσοι επιθυμούν κατοικίδια να απευθύνονται σε ιδιώτες μέσω των κτηνιάτρων, που θα κρατούν όλα τα στοιχεία(: αυτό σημαίνει να φορολογούνται κανονικά και οι κτηνίατροι;). Χμ, τέλος πάντων... Τότε, να απευθύνονται σε νόμιμα και αναγνωρισμένα ζωοφιλικά σωματεία/συλλόγους, που επιδοτούνται για να εποπτεύουν την ύπαρξη και την τύχη των "αδέσποτων" ζώων στην περιοχή τους (: δηλαδή να μη τρώνε τα λεφτά οι ίδιοι;).
Η ευαισθησία και η υπευθυνότητα, δυστυχώς, δεν εξαρτώνται μόνο απο την καλή παιδεία.
Συνειδητά πολλοί επιλέγουν να κάνουν το κακό. Το πώς θα σφίξουν τα λουριά στους δήθεν φιλόζωους και φυσιολάτρες (κυνηγούς και μη) που κάνουν το κέφι τους, σκορπίζοντας χωρίς συνέπειες για τους ίδιους, θλίψη και άσχημες εικόνες για όλους εμάς... ειλικρινά, δεν ξέρω.

1 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Η... νονά της "Τίγκρας"!

Σίγουρα οι ραβδώσεις της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τ' όνομά της. Ήταν κι εκείνο το βλέμμα της τις πρώτες μέρες -παιχνιδιάρικο και φοβισμένο συνάμα- κι έτσι της έμεινε το "Τίγκρα". Και το ζώο, μπορεί να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει τ' όνομά του, καταλαβαίνει όμως πολύ καλά τι το συνοδεύει: "Νερό-φαί-αγάπη"!
"Οταν δίνεις όνομα σ' ένα αδέσποτο, δένεσαι μαζί του" μου είπε μια φίλη κι έτσι είναι."Οταν δίνεις όνομα σ' ένα αδέσποτο δεν είναι απλά ένα αδέσποτο, αποκτά ταυτότητα. Ετσι, έχει μία πιθανότητα ακόμα"...
Τελικά, η Τίγκρα είχε την τύχη από καλούς ανθρώπους να στειρωθεί και να δοθεί για υιοθεσία.
Με όλα τα άλλα όμως;

5:50 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home