efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Η Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας σημαίνει:
Πρώτον, να παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες
Δεύτερον, να δαπανούμε λιγότερα από όσα εισπράττουμε
Τρίτον, να εξάγουμε αγαθά και υπηρεσίες δηλαδή να γίνουμε ανταγωνιστικοί στις αγορές

Είκοσι χρόνια τώρα ολοένα και περισσότερο διαπιστώναμε να ισχύει γύρω μας η ευκολία μιας χαλαρότητας που συνεπάγεται η ζωή με δανεικά, πάντα, σε συνδυασμό με φοροδιαφυγή.

Είχαμε συνηθίσει:
Πρώτον, να εισπράττουμε πολλά
Δεύτερον, να δαπανούμε περισσότερα
Τρίτον, να παράγουμε λιγότερα και να εισάγουμε περισσότερα

Φτωχοί πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, αλλά απο ένα κράτος περιμένεις να έχει εκείνες τις δομές ορθολογικής λειτουργίας, με αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στην κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η υγεία, η παιδεία, η εξέρευση απασχόλησης και εργασίας.

Πλούσιοι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, αλλά απο ένα κράτος περιμένεις να έχει εκείνες τις δομές ορθολογικής λειτουργίας, με αποτελεσματική μηδενική ανοχή στην ασυδοσία, την αισχροκέρδεια, τη φοροδιαφυγή.

Επειδή είναι γνωστό ότι η ζωή είναι άδικη, το μόνο ζητούμενο είναι δικαιοσύνη.

Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές που σταδιακά να αποκλίνουν ολοένα και λιγότερο απο το αίσθημα δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις, φόρους.
Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές για καλύτερες συνθήκες δραστηριοποίησης όλων μας και ευκαιρίες για να αναδείξουν όλοι οι άνθρωποι τον καλύτερό τους εαυτό στη μόρφωση, τη δημιουργικότητα, τη δουλειά, την κοινωνία, την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Ας μη ξεχνούμε τι διδάσκει η πολιτική Ιστορία:
"Στη Δυτική Ευρώπη, οι δυσκολίες που είχαν ταλαιπωρήσει κυβερνήσεις και κοινωνία απο τη δεκαετία του 1950 και μετά συνήθως ταυτίζονταν με τα προβλήματα που απασχολούσαν την πλειοψηφία: πώς να παραχθεί και να διανεμηθεί ο πλούτος, πώς να αποφευχθούν οι νοσηρές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης στην υγεία και στο περιβάλλον και πώς να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων." διαβάζω στο βιβλίο του John W. Young με τίτλο Η Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, 1945-1991