efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2007

ALL WE NEED IS...



Μετά τη βραδιά που περάσαμε με την Patti Smith, τα πολλά και άχαρα λόγια περί πολιτικής περιττεύουν. Σαν σύγχρονος μεσσίας, είπε όλα όσα οι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνούμε, όσα θα έπρεπε να κάνουμε για τη ζωή, το περιβάλλον, τη φύση. Για την ευτυχία που ψάχνουμε. Μα ποιός ακούει...

Ας μείνουμε, λοιπόν, οι τυχεροί που είμασταν εκεί με την εικόνα, τα καθαρά, μεστά λόγια, τη χροιά της βαθειάς φωνής, τον ήχο της μουσικής της μεγάλης έφηβης θεάς μπας κι επιστρέψει το συναίσθημα που τόσο το 'χουμε ανάγκη, όπως είχε πει η δικιά μας η θεά, η Μελίνα, χάνει όποιος δεν έχει τη χάρη για ν' αρέσει. Πόσο πια να έχει διαβρωθεί η αισθητική μας; Λες....

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2007

ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ... ΓΩΝΙΕΣ

Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο

Λέει ένα ρητό «σπεύδε βραδέως» ή επί το λαϊκότερο «μη πέφτεις με τα μούτρα». Ούτε η μια ούτε η άλλη version είναι ορθή εάν, ταυτοχρόνως, δεν τηρείς και τον σοφό κανόνα «πάν μέτρο άριστο». Είναι καλό να διαθέτεις γρήγορα αντανακλαστικά όταν βρίσκεται σε θέση μάχης· όταν αντιμετωπίζεις κίνδυνο, απειλή, η αιφνιδιαστική επίθεση. Αλλά η αστραπιαία και τελικώς πανικόβλητη εμφάνιση του Ευάγγελου στο Ζάππειο, το ύφος με το οποίο εξέφρασε τόσο... θυμό (γιατί με θυμό έμοιαζε, όχι λύπη, όχι δυσφορία, όχι απογοήτευση ούτε καν αγανάκτηση) - άλλο που όταν αργότερα κάποιο κανάλι πρόβαλε και τα ολίγα δευτερόλεπτα πριν από την θυελλώδη επέλαση, παρατηρήσαμε και ένα πλατύ... χαμόγελο!) - έδινε την εντύπωση ότι περίμενε πως και πως τη στιγμή μόνο και μόνο για να δηλώσει μεγαλοπρεπώς παρών στη διαδοχή. Αλήθεια, γιατί δεν όρθωσε το παράστημά του και το 2004; Γιατί δεν απαίτησε με τον ίδιο τρόπο και τότε να σώσει το Κίνημα;
Η καθυστέρηση του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ να κάνει τη δική του δήλωση την Κυριακή το βράδυ, έδωσε αφορμή για ένα σωρό ειρωνικά, καυστικά σχόλια εκ μέρους άσπονδων φίλων και εχθρών. Λες και τα πάντα εξαντλούνται με τις δηλώσεις του ενός και του αλλουνού.

Η σπουδή του Ευάγγελου να αρπάξει την ευκαιρία και να χτυπήσει στο ψαχνό ούτε ως πολιτική ωριμότητα μπορεί να εννοηθεί ούτε βέβαια να εκληφθεί ως ευγενής προσπάθεια τάχα να στηρίξει το ηθικό των οπαδών και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ
Απεναντίας, θυμίζει την αδίστακτη, αιμοδιψή συμπεριφορά μονομάχου σε μια ρωμαϊκή αρένα: ο θάνατός σου η ζωή μου. Ή του ρήτορα, δημαγωγού στη σύγκλητο, ο οποίος εκ του ασφαλούς υπηρετεί πιστά και πειστικά τα συμφέροντα κάποιων ισχυρών που τον συντηρούν στην περίοπτη δημόσια θέση του, βλέποντας στο πρόσωπό του να διαγράφεται η ασύμμετρη φιλοδοξία για δύναμη και η δίψα για εξουσία, γι αυτό είναι ήσυχοι. Γιατί στο πρόσωπο τού σημερινού προέδρου εμφανή σημάδια αλαζονείας και ατομικής δίψας για εξουσία ώστε οι ειδικοί να τα αξιοποιήσουν επικοινωνιακά και να μας τα σερβίρουν ως προσόντα: «εξυπνάδα», «αυτοπεποίθηση», δεν διαφαίνονταν κι αυτό δεν διευκολύνει την τακτική και τις μεθόδους όσων ελέγχουν, δημιουργούν και καθοδηγούν τους… ανερχόμενους πολιτικούς αστέρες με το λαμπρό μέλλον - απ’ όταν τελείωσε η εποχή των αυθεντικών ηγετών μεγάλου διαμετρήματος και άρα η εποχή των Μεγάλων Πολέμων (στον ευρωπαϊκό χώρο ), τα ευκόλως εννοούμενα ως ηγετικά προσόντα ενός σημερινού πολιτικού είναι χρήσιμα μάλλον για την πάρτι του παρά για το party του. Κάποιοι κάνουν πολιτική και εξυφαίνουν στρατηγικές για τον εαυτό τους κι όχι για το καλό του τόπου ή για το λαό που περιμένει αιωνίως μια καλύτερη μέρα.
Σιγά τα νέα, θα πείτε, αλλά, να, τα λέμε για να μη ξεχνιόμαστε ποιοι εμφανίζονται ως σωτήρες, ως όψιμοι απολογητές μιας μόλις προ τριετίας αποκηρυγμένης ομάδας "εκσυγχρονιστών" της σοσιαλιστικής σε καπιταλιστική πολιτική. Και δηλαδή, τότε, ο Γιώργος απουσίαζε; Όχι, δεν απουσίαζε αλλά ως γνωστόν, ουδέποτε ήταν αρεστός στον σκληρό πυρήνα του εκσυγχρονισμού του κόμματος που του το παρέδωσαν ημιδιαλυμένο και σφύριζαν αδιάφορα ώσπου να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και να επανακάμψουν.

Τα λάθη του Παπανδρέου, ως αποδέκτη του “δαχτυλιδιού” άνευ όρων, αλλά και ως προέδρου αυτά τα τριάμισι χρόνια, δεν συγκρίνονται με τα λάθη που μόλις μέσα σε τριάμισι μέρες υπέπεσε ο δεύτερος διεκδικητής της αρχηγίας.
Πώς κάνεις έτσι ρε Singular; Τι είδους αυθάδεια και θράσος είναι αυτό να αποφεύγεις να αναγνωρίσεις – έστω για όσες μέρες απομένουν μέχρι τη νέα διαδικασία εκλογής στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον νόμιμο και καταστατικό του ρόλο που ακόμα τον διενεργεί; Να αφαιρείς αυθαίρετα και από - φασιστικά, την ιδιότητα που εσύ και οι δικοί σου μαζί με τον «εγγυητή της ενότητας» σας, «το εθνικό κεφάλαιο» σας, όπως χαρακτηρίζετε τον Σημίτη, παραχωρήσατε όπως – όπως στον Παπανδρέου το 2004 έντρομοι μπροστά στην οδυνηρή ήττα που ερχόταν καταπάνω σας. Και τώρα; Χα, έκανε ξανά η μύγα κώλο;
Τρέχει να μιλήσει στις κάμερες σαν το σπασικλάκι στο δημοτικό, Κυρία, κυρία, να πω, να πω, εγώ, εγώ, να πω; Πες βρε Βαγγελάκη, πες το ποίημα, αλλά άσε επιτέλους στην άκρη την τυρόπιτα με τα πατατάκια…
Ε, με κείνα και με τούτα, μιλώντας και μασώντας, ο μαθητής Βαγγέλης (κατά το καθηγητής Σημίτης) μεγάλωσε κι έγινε κι αυτός καθηγητής κι έκανε ένα στόμα και μια γλώσσα, να, με το συμπάθιο, βρήκε κι ένα βαρύ, να του ταιριάζει, επίθετο από την Ιστορία κι άρχισε να κάνει όνειρα: θα πηγαίνει, λέει, στην Ευρώπη και την Αμερική και την Κίνα και τη Ρωσία και θα είναι αυτός ο αρχηγός της Ελλάδας και θα τους μιλάει μ’ αυτό το δολοφονικό βλέμμα και όλοι οι ξένοι ηγέτες θα τα κάνουν πάνω τους και θα υποχωρούν, αμέ, όπως αυτός παλιά όταν πήγαινε στα διαγωνίσματα και δεν έπαιρνε σε όλα δέκα με τόνο που τις έτρωγε και μετά έτρωγε -, και θα ξεσπάει ύστερα στους φωτογράφους και τις κάμερες πού να πάνε και πώς να σταθούνε για να τον δείξουν απ’ την καλή μεριά, αλλιώς αλίμονό τους. Ξέρεις κάτι, Βαγγέλη, όσο και να το ζορίζεις στόφα για πρώτος δεν έχεις όπως δεν την είχε ούτε ο καθηγητής Σημίτης· για «πρωτοκλασάτο στέλεχος» έχεις, αυτό δεν το αρνούμαστε, θα ήσουν πολύ κατάλληλος για ισχυρό νούμερο 2, μα εσένα, δυστυχώς, δεν σου φτάνει. Είναι κρίμα, τόσο έξυπνος άνθρωπος να μην το καταλαβαίνεις (όπως το καταλαβαίνει π.χ. ο Κώστας Λαλιώτης) και να παίρνεις τέτοια φόρα με τόσο ακραίο πάθος. Μήπως είσαι κομπλεξικός; Κρίμα, πολύ κρίμα. Σε μια τέτοια κρίσιμη ώρα ακόμα και ο εκρηκτικός Πάγκαλος κατόρθωσε να επιδείξει αξιοθαύμαστη ωριμότητα, πολιτικό και κομματικό πολιτισμό, σύνεση και ψυχραιμία. Κρίμα, γιατί αν τελικά προκριθείς εσύ στις διαδικασίες που τις δρομολόγησε με θάρρος ο πρόεδρος (κι όχι επειδή το ζήτησε ο Σημίτης), να το ξέρεις ότι κανείς δεν θα σου δώσει δεύτερη ευκαιρία να κερδίσεις τη Νέα Δημοκρατία και να κάνεις το ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως λες, «πλειοψηφικό ρεύμα». Αλλά μέχρι τότε, ε, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Ζήτω ο πολιτικός οπορτουνισμός και το “Βενιζελικό κίνημα” μέσα στο Παπανδρεϊκό Κίνημα.
Κάποτε κάτι τέτοιες κινήσεις και κινήματα τα λέγανε προδοσίες, ανταρσίες και αποστασίες. Ενίοτε και δικτατορίες. Βενιζέλε, για πες μας, είναι μόνο ζήτημα αισθητικής η αλλαγή ονόματος; Του Κινήματος, εννοώ. Γιατί λέγεται ότι επανέρχεται πάλι ως ιδέα στον εκσυγχρονισμό σας.

Θα θυμίσω και κάτι που είχε πει κάποτε ο Γιάννης Τσαρούχης: «εξευρωπαϊσμός» σημαίνει μελέτη του παρελθόντος μας γιατί αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να μην είμαστε τίποτα. Και κάτι ακόμα: το χειρότερο πράγμα κάτω απ’ τον Παρθενώνα είναι η αγραμματοσύνη και η ατζαμοσύνη. Στο παρελθόν έγιναν ασυγχώρητα λάθη τα οποία δε θα ’πρεπε να επαναληφθούν.
Αλλά, βέβαια, τα λάθη πρέπει να εντοπισθούν και να αποδοθούν χωρίς εκπτώσεις, πράγμα που στη χώρα του Καραγκιόζη ουδέποτε συμβαίνει. Πάντα κάτι γίνεται και όλοι βγαίνουν λάδι. Οι άνθρωποι αγαπούν τις εικόνες, αγαπούν τα έργα των δυο διαστάσεων, μα είναι πολύ λίγοι αυτοί που εισέρχονται στον δαίδαλο των προβλημάτων που συνεπάγεται η έκφραση της εμπειρίας μας σε δυο διαστάσεις. Όπως κανείς δεν θα ’θελε να στραβωθεί έτσι και κανείς δεν θα ’θελε να γίνει όλος μάτια.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2007

ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ

Οι chefs και οι maitres της ανασυγκρότησης

Γνωστοί Νεοδημοκράτες αρκετές μέρες πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου έλεγαν απο - φασιστικά ότι αυτή τη φορά ψηφίζουν ΛΑ.Ο.Σ! Κι έδωσαν δέκα βουλευτές «στα άκρα» της δεξιάς παράταξης.
Την ίδια ώρα, η άνοδος του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στην Βουλή όπως και η επιτυχής εμφάνιση του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων στην κοινωνία, κάπως εξισορροπούν τις ξενοφοβικές, συντηρητικές και εθνικιστικές κορώνες της Καρατζαφέρειας γροθιάς στο πολιτικό κατεστημένο, όπως ήταν το σύνθημα με το κακόγουστο κόκκινο γάντι του μποξ.

Γνωστά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, “υποστηρικτές”, πρώην υπουργοί της διακυβέρνησης Σημίτη μιλούσαν από καιρό με χαρακτηρισμούς απαξίωσης για τον πρόεδρο του Κινήματος – κι όχι μόνο μερικές εβδομάδες ή και μέρες πριν από τις εκλογές, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2004 και πιο πριν ακόμα, απ’ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών ακόνιζαν σουγιάδες κι ύστερα χατζάρες. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι και τα ενεργούμενά τους, με στενό μαρκάρισμα, ασφυκτικό, πλαισίωσαν τον νέο πρόεδρο από την αρχή της αρχηγίας του έως τώρα, υπονομεύοντας ανοιχτά ή πίσω από την πλάτη του κάθε κίνηση, κάθε σκέψη αλλαγής. Και φυσικά το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις ήταν δικές του είναι και ισχυρό και πειστικό. Λίγα εικοσιτετράωρα προτού στηθούν οι κάλπες, στελέχη με επιρροή εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα τη βρει από τον Αλαβάνο. Ήταν σχεδόν σαν να το εύχονταν, όπως ακριβώς δηλαδή οι δεξιοί της Ν.Δ θα ψήφιζαν Καρατζαφέρη με σκοπό «να πιεστεί ο Καραμανλής». Κι αν ρωτούσες προς ποία κατεύθυνση να πιεστεί ο Καραμανλής, η απάντηση ήταν ότι «εμείς κομμουνιστές δεν είμαστε, γι αυτό».
Εάν όμως στο τιμόνι της Ν.Δ βρισκόταν η Ντόρα Μπακογιάννη, λέω εγώ, αυτή η έξοχη επιχειρηματολογία ότι οι δεξιοί δεν είναι κομμουνιστές γι αυτό πρέπει να ζορίσουν τον αρχηγό τους, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μας είχε προκύψει. Λες κι εξυφάνθηκε κι εφαρμόσθηκε επιτυχώς ένα σχέδιο που ευνοεί τους αμφισβητίες των αρχηγών (Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ) ένθεν κακείθεν. Κατ' ακρίβεια του Κωστάκη και του Γιωργάκη όπως αρέσκονται να τους αποκαλούν οι πολιτικοί τους εχθροί. Κι είναι αληθινά ξεκαρδιστικό πώς προτού καλά – καλά διαμορφωθεί ένα τελικό αποτέλεσμα για το κυβερνητικό κόμμα, που παρά τα φοβερά και τρομερά που συνέβησαν (υποκλοπές, μίζες, ομόλογα, πυρκαγιές και … ασύμμετρες απειλές) κατόρθωσε πάντως να επικρατήσει, να βγαίνει ο Μητσοτάκης και να λέει, ναι, αλλά «περιμέναμε να πάμε καλύτερα», κάνοντας, προτού μιλήσει ο Καραμανλής, αυστηρή κριτική τάχα ως «αυτοκριτική» για τις 152 έδρες της ΝΔ. Να βγαίνει και ο Σημιτικός Λοβέρδος με τον αέρα της πρωτιά στη Β' Αθηνών και να λέει τα αντίστοιχα! Κα-τα-πλη-κτι-κά και πληκτικά. Maitre στα τραπέζια και το σερβίρισμα εδεσμάτων και θέσεων ο Καραμανλής. Αλλά, τρέμε κόσμε, ο Βαγγέλης έρχεται να καθαρίσει.
“Anyway” που λεν και στο παγκόσμιο χωριό, το θέμα είναι ότι τα πάντα κύλησαν σύμφωνα με συντεταγμένες ενέργειες όλων όσων σήμερα με ορμή επιχαίρουν ή επικρίνουν επιλογές προσώπων, πολιτικές, στρατηγικές και φυσικά ηγετικές ικανότητες.
Τα πάντα, ως προς το ΠΑΣΟΚ στην πράξη θα κριθούν εδώ και τώρα, φτού κι απ’ την αρχή, από την ανανέωση ή μη της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου εκ νέου από τη βάση, ή για να το πούμε αλλιώς, θα κριθούν από ένα αποφασιστικό, έξω από τα δόντια, ξεκαθάρισμα παλαιών και καινούργιων λογαριασμών, ρόλων, ευθυνών. Το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που θα κλείσει από τον ικανότερο, τον εξυπνότερο και τον πιο ευέλικτο. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάψει άραγε να είναι τόσο… στρογγυλός, όπως ήταν μέχρι τώρα; Πήρε το ρίσκο, έδωσε ευκαιρίες σε εσωκομματικούς αντιπάλους εν ονόματι της ενότητας, πλήρωσε ακριβά το τίμημα. Το σχήμα της νέας αλλαγής που εξ’ ανάγκης θα προκύψει την επόμενη μέρα, αναμένεται άκρως αιχμηρό με ασύμμετρες γωνίες. Εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ το ερώτημα «Παπανδρέου ή Βενιζέλος;» δεν είναι σημερινό, απλώς σήμερα επισημοποιείται κι ούτε αποτελεί καμιά έκπληξη για κανέναν. Αλλά το ερώτημα που κατά κάποιον τρόπο ταλαιπωρεί όσους είναι (ή ήταν) με το μέρος του Παπανδρέου, είναι γιατί επί τριάμισι χρόνια πήγε με τα νερά των αμφισβητιών του, παίρνοντας κοντά του ακόμα και ανθρώπους που τούτη την ώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα; Λένε: δεν είχε «αποδείξεις» για το ποιόν τους. Έλεγε: για όσους έρχεστε και μου λέτε πράγματα για τον έναν και τον άλλον φέρτε μου αποδείξεις. Λοιπόν ιδού οι αποδείξεις. Ο Έλληνας δεν θέλει αποδείξεις κι είναι γνωστό ότι πολλοί ρίχνουν σε πολλούς δηλητήρια. Αλλά γιατί εκείνος διάλεξε να αναβαθμίσει όσους είχαν και ισχύ και χρήμα; Ρωτάει ο κόσμος που ψηφίζει στη Β’ Αθηνών για να εστιάσουμε λόγου χάριν στο άλλοτε κάστρο του ΠΑΣΟΚ: Δεν είχε ως πρόεδρος την τόλμη ή μήπως έβλεπε ότι παρά το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που τον είχαν ψηφίσει για πρόεδρο, ο κίνδυνος διάλυσης του κόμματος σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης με κάποιους εκλεκτούς της προηγούμενης διακυβέρνησης ήταν πολύ μεγάλος; Τιμωρήθηκε πράγματι εκείνο το κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ του 2004 με κείνο το ποσοστό 40,6%; Ή μήπως έμεναν και κάτι παλιά χρωστούμενα και για τούτη τη φορά και έφτασε στο 38,1%, όπως αναμενόταν να φτάσει το 2004 αν δεν είχε πιάσει τότε την καυτή πατάτα ο Γιώργος;
Σε τριάμισι χρόνια η Ν.Δ. έχασε μόλις 3,5%. Δεν εκλέγεται η Γιαννάκου, διατηρείται ο Πολύδωρας, δεν βγαίνει ο Χριστοδουλάκης, ή ο Πρωτόπαπας. Τι λες! Σπουδαία τα λάχανα. Το ποιος εκλέγεται και ποιος όχι και κυρίως με πόσες ψήφους έχει να κάνει και με το πόσο γνωστός ή ξακουστός είναι στο κόσμο, όπως επίσης είναι γνωστό, ότι αυτό έχει να κάνει με το πόσους φίλους έχεις στα ΜΜΕ να σε παίζουν. Έχει να κάνει και με το πόσα λεφτά ξοδεύεις για να βγείς, αν και κατά πόσο σε στηρίζει το κόμμα ή κάποια άλλα συμφέροντα. Κι αν τύχει να διαθέτεις κάνα δυο προσόντα να επιδείξεις, τότε, είσαι για τα καλά "μέσα" στο παιχνίδι. Το τι σημαίνει "προσόντα" για άνδρες ή για γυναίκες στην πολιτική είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Είναι κρίμα, όπως διακήρυξε ο Βενιζέλος.
Και χρειάζονται καθαρές λύσεις, όπως είπε η Διαμαντοπούλου.
Και γιατί ήταν μια οδυνηρή ήττα κατά τον Κώστα Σημίτη (που απέφυγε εύσχημα μια οδυνηρή προσωπική ήττα το 2004 στο παραπέντε, έχοντας προκάμει να διώξει λίγους μήνες νωρίτερα τον Κώστα Λαλιώτη, προκαλώντας ευφορία στο στρατόπεδο του Μητσοτάκη).
Και γιατί όπως μονολογούσε χτες βράδυ στο δρόμο ένας μοναχικός ψηφοφόρος: υπάρχει ακόμα ένα ΠΑΣΟΚ, ενωμένο και δυνατό, που δούλεψε σκληρά για την πολυπόθητη ήττα 2007 προς όφελος κάποιων στελεχών του, αμφισβητώντας με πείσμα και συνέπεια τη συνέχεια υπό τον Παπανδρέου. Ε, και ποιος του φταίει λοιπόν του Γιωργάκη; Δεν ήξερε, δε ρώταγε όταν έφτιαχναν τις λίστες με τους υποψήφιους; Κι αφού χρειαζόταν τον Λαλιώτη γιατί τον φώναξε τελευταία στιγμή; Κι ένα σωρό λάθη τακτικής από την πρώτη στιγμή όπως το να αναλάβει δίχως όρους και προϋποθέσεις την καυτή πατάτα, δίχως να ζητήσει συνυποψηφιότητες από τότε για την προεδρία του κόμματος.
Στην πολιτική κουζίνα του ΠΑΣΟΚ ο πιο έμπειρος και ικανός από τους chef της επόμενης μέρας, αυτός που έχει βάλει από καιρό το τσουκάλι σε σιγανή φωτιά, και τώρα πήρε βράση, ας βγάλει και τα μαχαιροπήρουνα. Στο παρά πέντε σωστό φαγητό ούτε θα ψηνόταν ούτε θα τρωγόταν, Γιώργο, κι έπρεπε να ’χεις βάλει ποδιά και να 'χεις μπεις στη λάντζα πιο νωρίς να δεις τι ψητό ετοίμαζαν για σένα οι αετομάτηδες και οι σχιστομάτηδες. Τι κορυφαίο ρόλο σου επιφύλασσαν. Κι έπρεπε να μην απομονώνεσαι. Γιατί η Ελλάδα ξέρεις τι θέλει; Και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα θέλει και μαγκιά και να πουλάς και μούρη για να σε σέβονται. Αλλά σίγουρα δεν θέλει με τίποτα να της παριστάνεις κάτι που δεν είσαι, κι εσύ, φοβήθηκες να είσαι αυτό που είσαι. Σε έπεισαν να σηκώνεις τους τόνους να δείχνεις αποφασιστικός.
Κι αν ήταν σωστό να γίνει αυτό, δεν έγινε σωστά ούτε έγκαιρα. Καλύτερα να μη γινόταν.
Τι κι αν πριν από τριάμισι χρόνια φύγανε από την κυβέρνηση της χώρας αυτοί που τώρα πάνε ξανά σαν θηρία ανήμερα να καβαλήσουν το ίδιο πράσινο άλογο, αυτό που το 2004 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν βέβαιη την ήττα του (της τάξης του 8% υπολογιζόταν τότε η πτώση) δηλαδή πολύ πιο «οδυνηρή» από την τωρινή, κι όμως ενωμένοι ζητούν να ηγηθούν. Μήπως ο ταλαίπωρος λαός ξεχνά πολύ γρηγορότερα απ’ όσο νομίζαμε; Ποιό χρηματιστήριο, ποιές μίζες, ποιές πυρκαγιές. Με ποιούς θα πορευτεί,ο νέος αρχηγός όποιος κι αν είναι αυτός για να' χει το ΠΑΣΟΚ την καλύτερη τύχη που λένε πως αξίζει; ΑΑΧ! μου' στειλαν σ' ένα SMS κατά τις οκτώ κι απάντησα εγω: Περίμενε καλε... Κάτσε να δούμε.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 16, 2007

ΕΜΠΡΟΟΟΟΣ... ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;


Η ώρα της αλήθειας! Μη κλειδαμπαρώνεστε, καλέ, δώστε και σώστε, ξεκλειδώστε.

Τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν είναι παίξε - γέλασε, ό,τι σπείρετε θα θερίσετε.

Μη πείτε πως δεν σας το' παν απο πριν: το και το, έτσι έχει το πράμα και σ' όποιον αρέσουμε. Για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.

Αλλά κι η καλή προσαρμογή με την ώρα της θα'ρθει για όλους. Στην ώρα της αλήθειας.

Αϊντε λοιπόν και ραντεβού το βράδυ στο μπαρ - ρέστοραν ΤΟ ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ. Σερβίρεται μεζές και σε πικραμένους κυνηγούς κεφαλών.

Don' t worry και be happy.


Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2007

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ


Φτου κι απ' την αρχή


Η μαγική λέξη: ανασυγκρότηση. Η κατάλληλη βαρύγδουπη λέξη για να παραδεχτούν ανοιχτά ότι αφού διαλυθήκαμε και γίναμε χίλια κομμάτια, τώρα, όλα θα ξαναμπούν στη θέση τους και θα ξαναγίνουν καλύτερα απο πριν... με έργα και όχι λόγια, με δουλειά, υπομονή κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Κυνηγούμε το αύριο, ατενίζοντας το μέλλον, κοιτάζοντας μονάχα μπροστά τη λευκή σελίδα που καλούμαστε να τη γεμίσουμε με οράματα, όνειρα, σχέδια μεγαλεπήβολα αφού το κάθε σήμερα είναι ήδη παρελθόν, ένα παρελθόν όλο στάχτη και αποκαϊδια.

Η ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας σε όλα τα μέτωπα παραπέμπει σε έναν πόλεμο που μόλις τελείωσε(;) και που τώρα αρχίζει(;) μια νέα ελπιδοφόρα εποχή για τους νέους "που έχουν τη ζωή μπροστά τους" καθώς λέει το λαϊκό ρητό. Αλλά, η λέξη ανασυγκρότηση για την Ελλάδα του σήμερα εμένα με θλίβει γιατί δεν ταιριάζει σε μια χώρα προηγμένη, ευρωπαϊκή και ισχυρή. Η λέξη ανασυγκρότηση εμένα μου θυμίζει εμφυλίους πολέμους και "συμμαχικές επιχειρήσεις" π.χ. στα Βαλκάνια, τους βομβαρδισμούς στη Σερβία και το Κόσοβο, γενικά την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων απο εχθρικά πυρά εμπόλεμων περιοχών που μετά την κατάπαυση του πυρός και την επιβολή ειρήνης προχωρούν στην επόμενη μέρα με ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές γιαν θα αναδειχτούν οι καινούργιοι ηγέτες που θα βγάλουν την χώρα απο την κρίση και τη διαφθορά με συνθήματα του τύπου: παραλάβαμε καμένη γη και εμπρός να οικοδομήσουμε το αύριο σε στέρεες βάσεις κ.λ.π κ.λ.π.

Δεν ξέρω τι με ενοχλεί περισσότερο: η λέξη ή η ουσία; Η επανάληψή της ή η ακύρωση των όσων υποτίθεται ότι είχαμε επιτύχει ως τώρα, και τώρα, να, φτού κι απ' την αρχή;

Αλλά, σκέφτομαι, όπως λέει το τραγούδι: επτά φορές να πέφτεις και να σηκώνεσαι οκτώ!

Όμως, παρακαλώ, ας βρούμε μιαν άλλη λέξη να την πιστέψουμε και να σηκωθούμε... λίγο ψηλότερα. Επανίδρυση, αναγέννηση, ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμός, αναδιοργάνωση είναι μεγάλα κεφάλαια που τα έχουμε ήδη εμπεδώσει και κατόπιν ισοπεδώσει. Άλλη ιδέα;