efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Παρασκευή, Μαΐου 28, 2010

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ;


Εντοπιότητα

Η σπατάλη, η κακοδιαχείριση, η αναποτελεσματικότητα αναρίθμητων δημοτικών και κοινοτικών υπηρεσιών εξαιτίας του ασύλληπτου μέχρι σήμερα κατακερματισμού εξουσιών και α(να)ρμοδιοτήτων σε χίλιους τόσους δήμους της χώρας, ελπίζω να φτάνουν στο τέλος τους. Η εντοπιότητα έχει αποδειχτεί συχνά αν όχι πάντα όχημα εξαρτήσεων άρα διαφθοράς και οπωσδήποτε όχι και τόσο δημοκρατικό μέσον ανάδειξης τοπικών αρχόντων.


Κατοικώ στα σύνορα του δήμου Κηφισιάς με τη Ν. Ερυθραία, αλλά η διεύθυνσή μου ανήκει στον δήμο Κηφισιάς. Κι όμως είναι πολύ πιο κοντά στο σπίτι μου οι υπηρεσίες του δήμου Ν. Ερυθραίας, καθώς και πολλά μαγαζιά από τα οποία ψωνίζω. Έχω από καιρό μεταφέρει να δικαιώματά μου για να ψηφίζω στη Ν. Ερυθραία γιατί όταν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κατέβηκα ως υποψηφία δημοτική σύμβουλος, μου είπαν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει αν παρέμενα δημότης Κηφισιάς. Η περίφημη εντοπιότητα κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να είναι τόσο πολύ ισοπεδωτική. Δυο βήματα απόσταση ο ένας δήμος απο τον άλλον κι όμως οι διαχωριστικές γραμμές τεράστιες. Με τις ενοποιήσεις των δήμων σε μεγάλο βαθμό, διαρυθμίζεται αυτή η ιδιορυθμία να μη μπορείς να κατοικείς σε έναν δήμο και να υπηρετείς τον διπλανό.


Ιστορικότητα

Είναι νομίζω εντελώς γελοίο το επιχείρημα να διατηρήσουν την αυτονομία τους οι ιστορικοί δήμοι. Δεν καταλαβαίνω σε τι τάχα εξυπηρετεί παραδείγματός χάριν ο Μυστράς να είναι Δήμος Μυστρά. Η ιστορικότητά του και η παγκόσμια αξία της πόλης αυτής ουδόλως θίγεται με το να συμπεριλαμβάνεται σε ένα μεγαλύτερο δήμο. Λέμε: «Επισκέφθηκα τον Μυστρά!». Μέχρι σήμερα προστατεύεται θαυμάσια τόσο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ως παγκόσμια κληρονομιά από την Ουνέσκο.


Εξυπηρέτηση πολιτών

Αλλά ας έρθουμε σε πεζά, πρακτικά, καθημερινά πράγματα που αφορούν τις επείγουσες ανάγκες των δημοτών. Ο Καλλικράτης, πρέπει εδώ να αποδειχτεί υποστηρικτικός και αλληλέγγυος ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες.


Λανθασμένη τακτική

Συνέβη στον Δήμο Κηφισιάς και νομίζω είναι ενδεικτικό μιας τακτικής που ακολουθείται τελευταία αλλά πρέπει σύντομα να διορθωθεί γιατί δεν εξυπηρετεί καθόλου γενικά τους δημότες κι όχι μόνο των βορείων προαστίων. Υποθέτω το ίδιο πρόβλημα που σας εξιστορώ παρακάτω έχει εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές.

Όλοι οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις πρέπει να πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στην Αγία Παρασκευή (οδός Γούναρη 22 από τις 08.30-13.30 καθημερινά) και όχι όπως γινόταν μέχρι πρότινος στα κατά τόπους δημοτικά γραφεία/ιατρεία όπου μια φορά την εβδομάδα υπήρχε ή ερχόταν γιατρός να ελέγχει και να σφραγίζει τα βιβλιάρια. Οι ηλικιωμένοι δημότες ή γενικά πολίτες με προβλήματα υγείας μπορούσαν εύκολα και χωρίς μεγάλες μετακινήσεις να εξυπηρετηθούν. Τώρα είναι εξαιρετικά επίπονο και χρονοβόρο για κάποιον που δεν οδηγεί ή δεν μπορεί εύκολα να μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να κάνει τέσσερις ώρες μαζί με τις αναμονές για να πάει από την Κηφισιά ή την Ν. Ερυθραία ή από αλλού στην Αγία Παρασκευή (χρειάζονται δυο συγκοινωνίες!) για να του βάλουν την απαραίτητη σφραγίδα.


Κύριε Ραγκούση, ακούστε…

Είναι αντιληπτό ότι η κατάργηση της μέχρι πρότινος διαδικασίας κρίθηκε αναγκαία για το συμμάζεμα της υπέρογκης σπατάλης που είχε σαν προμετωπίδα την εξυπηρέτηση των δημοτών. Αλλά βέβαια δεν πονάει χέρι κόβεις χέρι… Πρέπει, σήμερα κιόλας, να υποχρεωθούν είτε τα ΚΕΠ είτε τα ΚΑΠΗ είτε άλλη υπηρεσία του δήμου, μέχρι να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν καλύτερα οι νέες υπηρεσίες με τον Καλλικράτη, να δραστηριοποιηθούν και να δείξουν υπευθυνότητα αντί αδιαφορία. Αλλιώς να πέσουν κεφάλια τώρα όπως γίνεται στις Δ.Ο.Υ. που δεν κάνουν τη δουλειά τους.


Ατομικισμός και Απροθυμία

Η ανησυχία και η δυσαρέσκεια ορισμένων για την επικείμενη απώλεια των διαφόρων μικροβολεμάτων (με τα “τυχερά”) και των τοπικών εξουσιών που θα χαθούν, δεν δικαιολογεί την επίδειξη απροθυμίας με προφανή σκοπό την πρόκληση αγανάκτησης στους δημότες ώστε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τις αλλαγές που έρχονται. Αρνούνται να εξυπηρετούν πολίτες είτε είναι ηλικιωμένοι είτε άλλοι άνθρωποι που για να θεωρήσουν ένα βιβλιάριο υγείας πρέπει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους.

Η μακρά παθογένεια της ψηφοθηρίας και της αρπαχτής στο τοπικό επίπεδο, δείχνει ολοένα και πιο καθαρά το πραγματικό της πρόσωπο, κι αυτό, ναι, χάριν Καλλικράτη!

Τα κακά σπυριά των επιτήδειων λειτουργών μιας διεφθαρμένης, πολυέξοδης, παραφουσκωμένης και στείρας τοπικής αυτοδιοίκησης, σπάνε ένα-ένα, κι όλα μαζί.

Πέμπτη, Μαΐου 20, 2010

ΜΑΚΑΡΙ... ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ;


Τύποι ανθρώπων

Αυτόν τον καιρό ακούμε συχνά τη λέξη απο το στόμα των ανθρώπων γύρω μας: μακάρι
Μακάρι να επιτύχει το πρόγραμμα σταθερότητας με τα ομολογουμένως σκληρά μέτρα ώστε να μη χρεωκοπήσουμε; Η λέξη "μακάρι" έχει γίνει κλασικό φινάλε σε κάθε συζήτηση ή διαμάχη στις κοινωνικές συναναστροφές ή μέσα στην οικογένεια σχετικά με την οικονομική μας κατάσταση και κατά πόσο η πολιτική της κυβέρνησης και η αποφασιστικότητα του Παπανδρέου να συγκρουστεί με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, θα βάλουν την Ελλάδα σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης και θα αποδειχτούν τελικά ορθές επιλογές.
Όλοι λένε μακάρι! Μόνο που το λένε χωρίς να έχει πάντα την ίδια χροιά ούτε το ίδιο νόημα.

Κάποιοι αρθρώνουν την ευχή με ειλικρίνεια και πίστη. "Μακάρι, ρε γαμώτο, να αντέξει και να μη λυγίσει στις πιέσεις, να βγούμε απο το τέλμα, να σταθούμε όρθιοι, να προχωρήσουμε, να μη χρεοκοπήσουμε, να βοηθήσουμε όλοι και θα τα καταφέρουμε". Αυτού του είδους το μακάρι δίνει κουράγιο και ελπίδα γιατί το στοίχημα που έχει βάλει ο Παπανδρέου δεν είναι να μείνει στην καρέκλα του πρωθυπουργού, κυβερνώντας μια χώρα χρεοκοπημένων, αλλά αν είναι να πέσει θα πέσει μαχόμενος επειδή το έχει πάρει π α τ ρ ι ω τ ι κ ά. Η Ελλάδα έχει προ πολλού ξεχάσει τι σημαίνει να παίρνεις κάτι πατριωτικά και όταν χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση είναι για να χλευάσουμε όποιον επιμένει να κάνει τη δουλειά του με συνέπεια και αφοσίωση.

Κάποιοι άλλοι λένε μακάρι υποκριτικά και κακομοίρικα γιατί στην πραγματικότητα δεν εύχονται να πετύχει ο Παπανδρέου να βγάλει τη χώρα απο τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Γιατί; Είναι απλό. 'Εχουν εξοικιωθεί να πλουτίζουν ανεξέλεγκτοι με βασικό εργαλείο τη διαφθορά και έχουν την πεποίθηση ότι αυτή η συνειδητή επιλογή στην οποία έχουν επιδοθεί με πάθος και χωρίς φόβο, είναι πρός όφελος και όσων δεν τολμούν να πλουτίσουν κλέβοντας, λαδώνοντας κ.ο.κ. Το δίλημμα γι αυτούς είναι ένα: Χρεοκοπία ή Διαφθορά! Κι αν υποθέσουμε ότι κανείς δεν θέλει τη χρεοκοπία, τι μας μένει; Η ιερή Διαφθορά, που δεν πρέπει να την αγγίξουμε διότι μας διασφαλίζει τη σταδιακή χρεοκοπία που για κάποιους δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Αλλά ο Παπανδρέου έχει πεισμώσει και θέλει να τη χτυπήσει τη διαφθορά. "Ε, τι να πεις... μακάρι... να τα καταφέρει, για να δούμε..." ψελλίζουν με κακιασμένη κλάψα γιατί ξαφνικά καλούνται να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα και να ζητούν αποδείξεις από όλους εκείνους που ζουν με μαύρα λεφτά, που είναι λεφτά από ένα μαύρο κύκλο συναλλαγών και κερδών που είναι φαύλος αλλά χάρη σ' αυτόν οι άνθρωποι πλούτιζαν κι ας μην έχει το κράτος λεφτά για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, υγεία, παιδεία, πρόνοια. Τι θα γίνουμε, σκέφτονται, με έναν πρωθυπουργό που ξαφνικά θέλει διαφανείς διαδικασίες και βάλθηκε να μας κάνει όλους τίμιους. Με την τιμιότητα το πολύ πολύ να επιβιώνεις αλλά δεν πρόκειται να καταφέρεις ποτέ να διαβιώνεις πολυτελώς. "Μακάρι..." απαντούν όταν ακούνε ότι θα πετύχει ο Παπανδρέου να σώσει τη χώρα, αλλά εννοούν "μακάρι να αποτύχει αυτός ο πρωθυπουργός"

Υπάρχει μια ιδιαίτερη κάστα ή τάξη ανθρώπων που τους αποκαλώ αριστεροδέξιους.
Πρόκειται για επιδέξιους παράγοντες των ΜΜΕ, της πολιτικής, των επιχειρήσεων, συγγενείς τους ή άλλους εξαρτώμενους από αυτούς - ανάμεσά τους αρκετοί διανοούμενοι είτε εντός είτε εκτός πανεπιστημιακών θεσμών - βολεμένοι οικονομικά άρα δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας, κι έχουν κατορθώσει το ακατόρθωτο: να κυκλοφορούν σαν μέλη μιας ξεχωριστής κοινωνικής ομάδας, πράγμα που ενώ δεν ισχύει ωστόσο λειτουργεί.
Η αποστολή τους είναι να τριγυρνούν και να διακηρύσσουν με κυνισμό τις απόψεις τους, που συνήθως είναι προφητείες για ένα ζοφερό αύριο που μας περιμένει άρα όσο το καθυστερούμε τόσο καλύτερα. Γι αυτούς δεν υπάρχει σωτηρία, επομένως οτιδήποτε άλλο είναι αφελές. Είναι άνθρωποι πνευματώδεις, άπληστοι, ευφυείς ή ανήκουν σε άλλες λογικές κατηγορίες όπως γοητευτικοί, υποκριτές, καιροσκόποι, κερδοσκόποι αλλά βέβαια δεν συγκροτούν αυτό που λέμε ομάδα με συλλογική ταυτότητα γιατί με βάση τέτοιες ιδιότητες δεν γίνεσαι κοινωνική κατηγορία με συλλογική ταυτότητα να αξιώνεις πράγματα απο την κοινωνία ή την πολιτεία Και όμως αυτό συμβαίνει με έναν πολύ παράδοξο τρόπο να διεκδικούν από εμάς και από την κυβέρνηση να αποδεχτούμε τη διαφθορά ως την προτιμότερη λύση διαφυγής απο την κρίση.

Τέτοιοι σύγχρονοι δανδήδες, άνδρες και γυναίκες, κυκλοφορούν και τάσσονται υπέρ της διαφθοράς όχι μόνον της οικονομικής αλλά ίσως και κάθε μορφής διαφθοράς. Ο σατανιστής δολοφόνος παραχωρεί από τη φυλακή συνεντεύξεις σε περιοδικό, διαφημίζεται και ηρωποιείται επειδή δεν αξίζει, όπως λέει, τη συγχώρεση λες και τον ενδιαφέρει η συγχώρεση την ώρα που διαφθείρει ανήλικα κορίτσια. Δεν άκουσα να αντιδράσει κανένας γοητευτικός διανοούμενος επ' αυτού, όπως αντιδρούν σθεναρά και αδιάκοπα στην πολιτική Παπανδρέου κατά της οικονομικής διαφθοράς. Να σκεφτώ ότι αυτοί οι τύποι δεν θα είχαν αντίρρηση για μια διαχείριση οικονομικών και οικονομίας τύπου... Κατσούλα αντί Κατσέλη;

Εμφανίζονται ως ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί ενώ είναι συντηρητικοί και οπισθοδρομικοί, κι ενώ ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των άλλων κατά βάση επιδιώκουν τη διατήρηση ή την απόκτηση εξουσίας εκ του ασφαλούς, χωρίς να επωμίζονται τις ευθύνες του αποτέλεσματος κάποιας πολιτικής απόφασης. Η κριτική τους εμπεριέχει αρκετή δόση υποκρισίας και εμπάθεια για όποιον ηγέτη δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις υποδείξεις τους. Είναι αυτοί που τρελαίνονται να είναι μυστικοσύμβουλοι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.
Είναι αυτοί που τους αρέσει να λένε ότι ο Παπανδρέου θα φύγει νύχτα και να δημιουργούν το ανάλογο κλίμα φοβίας ότι το φθινόπωρο θα χρεοκοπήσουμε... οι Τούρκοι θα μας πάρουν το Αιγαίο... οι Κινέζοι τον Πειραιά... οι Άραβες τα σώβρακα και ούτω καθεξής. Ό,τι περνάει απ' το νου τους για να χειροτετεύει το κλίμα. Αλλά, αν ο Παπανδρέου φύγει απο πρωθυπουργός, όπως το εύχονται και το προφητεύουν, κάνοντας ό,τι μπορούν για να επαληθευτούν (δηλαδή να χρεοκοπήσουμε και να πέσει ο Παπανδρέου), αυτό θα γίνει όχι νύχτα, όπως λένε, αλλά μέρα. Και θα είναι η κακή μας μέρα που θα ξερογλύφονται πάλι όσοι ευθύνονται για ιδέες και πράξεις που κατάντησαν την Ελλάδα και όλους μας ρεντίκολο και πρότυπο προς αποφυγήν.







Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!


Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει τα λεφτά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αλλά... δεν τα θέλει!


Η στάση του αρχηγού της ΝΔ θυμίζει τη στάση του συστηματικού τρακαδόρου τσιγάρων, ο οποίος ενώ κάνει την τράκα διαμαρτύρεται κι απο πάνω σ' αυτόν που έχει το πακέτο ότι η μάρκα δεν είναι της αρεσκείας του και γιατί δεν την αλλάζει! Η στάση αυτή (του τρακαδόρου) αποσκοπεί παιδαριωδώς να δικαιολογηθεί για μια τακτική που γνωρίζει πολύ καλά ότι τον εκθέτει στα μάτια των άλλων αλλά εξακολουθεί να την εφαρμόζει επειδή δεν θέλει να υποβληθεί στο έξοδο αγοράς δικού του πακέτου σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ίδια τακτική ακολουθούν και όσοι βγαίνουν με παρέα για φαγητό και δεν παραγγέλνουν δικό τους πιάτο με το πρόσχημα ότι δεν πεινούν και παραγγέλνουν μόνο μια μπύρα αλλά όταν φτάσουν τα πιάτα των υπολοίπων τσιμπολογούν απο δω κι απο κεί δήθεν να δοκιμάσουν αν είναι καλά!

Είναι σαν να κάθεται στο τραπέζι με αυτόν που μελέτησε το μενού και πήρε την απόφαση να παραγγείλει και φυσικά να πληρώσει όλο τον λογαριασμό, που θα έρθει, επωφελείται της παραγγελίας και ταυτοχρόνως σχολιάζει, ανέξοδα, κατα πόσον ο απέναντί του έκανε καλά να παραγγείλει τη φρέσκια σαλάτα αντί για βραστά λαχανικά.

Μίλησε για κρίση δανεισμού! Έχει εφεύρει ένα επιχείρημα- σύνθημα για στενή εσωκομματική κατανάλωση που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και ως εκ τούτου στις σημερινές συνθήκες βλάπτει αθεράπευτα την Ελλάδα. Όταν ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας, εμφανώς συμβουλεύοντάς τον, του ανέφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σώκρατες μαζί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, πρότειναν και επέβαλαν επώδυνα μέτρα. Να θυμηθούμε ότι ο πορτογάλος πρωθυπουργός μετά τις πρόσφατες εκλογές κυβερνά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία πράγμα που θα επέτρεπε στον αντίπαλό του να τον ανατρέψει. Και όμως ο αντίστοιχος του κ. Σαμαρά, πορτογάλος πολιτικός, ήρθη στο ύψος των περιστάσεων. Η στάση αυτή είναι άραγε ενδεικτική των αντιλήψεων ενός ολόκληρου λαού, που ειρήσθω εν παρόδω, χειροκροτούσε την ελληνική εθνική ομάδα όταν μέσα στην Πορτογαλία κέρδισε το EURO το 2004;
Ενδιαφέρεται ο κ. Σαμαράς τι θα απογίνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι που θα κάνουμε τις θυσίες να σωθεί η πατρίδα αλλά δεν κάνει το παραμικρό ώστε να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. Π.χ. πρέπει ή όχι να μαζευτούν χρήματα απο τους μεγάλους και μικρούς φοροφυγάδες; Πρέπει, αλλά κάπως πρέπει να ενθαρρυνθούν αποτελεσματικά οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους να το πράξουν άμεσα. Τι κάνει ο αρχηγός της ΝΔ για να τους ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση; Απολύτως τίποτα και ακόμα περισσότερο λέει ότι σαν γίνει αυτός πρωθυπουργός ο χορός της φοροδιαφυγής θα αρχίσει απο την αρχή αφού όποιος θέλει θα παρουσιάζει τεκμαρτό εισόδημα και όποιος θέλει θα έχει βιβλία εσόδων- εξόδων. Με άλλα λόγια ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει όπως γινόταν μέχρι σήμερα που φτάσαμε εως εδώ.

Η συλλογιστική του κ. Σαμαρά είναι παραλογισμός! Η ΝΔ ως κόμμα και ως κυβέρνηση χρεοκόπησε τη χώρα και σήμερα ο άρχηγός της εμφανίζεται ως τιμητής ισχυριζόμενος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δημιούργησε κρίση δανεισμού ωσάν η χρεοκοπία να μη δημιουργεί αυτομάτως κρίση δανεισμού. Προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων μας όταν προσπαθεί να αποσυνδέσει τον κίνδυνο της άμεσης χρεοκοπίας απο την ανάγκη επείγοντος δανεισμού.

Είναι ακριβώς σαν τον βιαστή που αποκαλεί πουτάνα τη γυναίκα που μόλις βίασε.

Τούτων ούτως εχόντων αμφιβάλλει κανείς ότι το χθεσινό διάγγελμα Σαμαρά ήταν για τα πανηγύρια;