efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2010

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΛΟ


Ο πλανήτης όντως θερμαίνεται η οικονομία όχι! Υπάρχει τρόπος να αποτραπεί αυτή η κλιματική αλλαγή στη γη, τουλάχιστον όσο ευθύνεται ο παράγων άνθρωπος, και να αρχίσει να ζεσταίνεται η παγκόσμια οικονομία ώστε να ισορροπήσει και το οικοσύστημα και το οικονομικό σύστημα; Αλλιώς οι άνθρωποι θα αναζητούν πάντα μια άλλη χώρα στη γη να πάνε για να ζήσουν καλύτερα ώσπου όλοι μαζί, που κάψαμε το σύστημα, να αναζητήσουμε στο σύμπαν έναν άλλον πλανήτη, άλλη Γη, να κάνουμε μια καινούργια αρχή.

Όπως μας διαβεβαιώνει η NASA η σύσταση του Σύμπαντος έχει ως εξής: 4,56% είναι μάζα που γίνεται αντιληπτή απο τον άνθρωπο, 22,7% είναι ύλη σκοτεινή και 72,8% είναι ενέργεια σκοτεινή. Αυτά λένε τα στοιχεία του 2003 ενώ απο την ανάλυση δεδομένων προκύπτει ότι πλανήτες σαν την Γη αφθονούν στο σύμπαν. Να φύγουμε, λοιπόν, να πάμε αλλού...

Αλλά αν με τα ποσοστά που αντικατοπτρίζουν τη σύσταση του Σύμπαντος κάνουμε έναν παρα-λογισμό με τα ποσοστά σύστασης του ελλείμματος και του χρέους μιας χώρας γήινης και χρεωμένης, θα διαπιστώσουμε πως ούτε το Σύμπαν τα πάει τόσο καλά με τις επιδόσεις που απαιτούν από όλους οι αγορές και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα...
Άρα η φυγή σε άλλον πλανήτη ή σε άλλη χώρα δεν είναι λύση. Ούτε η βία είναι λύση κι ας είναι η Λία Βίσση. Η Ελευθερία λέει: Εδώ να μείνεις, της καληνύχτας τα φιλιά τι μου τα δίνεις;

Τι θα λέγατε να πειραματιστούμε σε κάτι ολότελα καινούργιο; Ένα οικονομικό σύστημα με νέο νομισματικό σύστημα με ένα νέο νόμισμα για όλες τις χώρες του κόσμου; Όλες οι χώρες έχουν πλούτο και πλεονεκτήματα να τοποθετήσουν στη νέα παγκόσμια τράπεζα ώστε να πάρουν μέρος στο πείραμα. Όμως κάποιος σπουδαίος οικονομικός παράγων του καπιταλιστικού συστήματος στις Η.Π.Α. αναφερόμενος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είπε: "τουλάχιστον όσο ζούμε εμείς αυτό δεν θα συμβεί".
Γιατί άραγε; Περνάει κάτι απο το μυαλό σας;

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ


Μνημόνιο περί... ευθύνης Υπουργών

Να πώς το θέτει η φίλη μου με τον απλό τρόπο που σκέπτεται ως μέση εργαζόμενη ελληνίδα, μέσης ηλικίας, μέσης οικονομικής κατάστασης, μέσης μόρφωσης. «Βρε, αυτοί» είπε, το αυτοί το είπε με περιφρόνηση σχεδόν με αηδία, «πρέπει να φύγουν, να εξαφανιστούν, όχι να φύγουν μόνο από την κυβέρνηση, από τη χώρα να φύγουν από προσώπου γης.» Μοιάζει να ξελαφρώνει λίγο λέγοντας ότι αυτοί οι υπουργοί πρέπει να ντρέπονται πάρα πολύ για το φοβερό κακό· για όλα εκείνα τα ζώα, τα δέντρα, τα πετούμενα, τα ζωύφια, τα χορτάρια, από το πιο μεγάλο ως το πιο μικρό, που απαίσια καίγονται «εξ’ αιτίας μας» και εννοεί πως αυτοί μας κυβερνούν εμείς έχουμε ευθύνη. Οι κλιματικές αλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό δική μας ευθύνη· αλλά οι πολιτικές ευθύνες, οι αστικές, οι ποινικές, οι εμπορικές και οι λόγω βλακείας ευθύνες είναι καταστροφές που συμβαίνουν εξ’ αιτίας αυτών που εγκληματούν συνειδητά κι εκείνων που τους διευκολύνουν συνειδητά ή ασυνείδητα. Οι πρώτοι δρουν με αίσθημα σιγουριάς ότι τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης είναι πρόχειρα, ελλιπή, ανεπαρκή. Η ανομία και η αδικία δύσκολα τιμωρούνται. Οι δεύτεροι ξέρουν ότι η τιμωρία του εγκληματία κατά της ζωής του φυσικού περιβάλλοντος συνήθως είναι πρακτικά ανέφικτη. Γιατί; Άλλοι λένε «τα συμφέροντα», άλλοι ότι δεν γίνεται να πιάσεις εμπρηστή και να’ σαι σίγουρος ότι αυτός το έκανε άμα δεν το ομολογήσει κι αν δεν υπάρχουν μάρτυρες που να τον έχουν δει και να το καταθέσουν και να στέκει η μαρτυρία τους κ.λ.π. κ.λ.π. Ίσως γιατί κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά το να πιαστεί ένας, έστω ένας, που έβαλε φωτιά κι ένας που τον πλήρωσε για να τη βάλει, να τους δέσουνε, αυτούς του δυο, ανάμεσα στα καμένα και να τους πυρπολήσουνε ζωντανούς που λέει ο λόγος. Καλύτερα να φωνάξουνε τα κανάλια και να τους διαπομπέψουνε. Δεν γίνονται όμως αυτά τα πράγματα. Αμέλεια θα πούνε, ψυχολογικά προβλήματα θα πούνε, ό,τι θέλεις θα πούνε για να μην τιμωρηθούν και να ξεχαστούν. Κι αφού δεν γίνονται αυτά τα πράγματα πώς θα αναλάβουν άλλοι, οι υψηλά ιστάμενοι την ευθύνη επειδή δεν πρόλαβαν, δεν συντόνισαν καλά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, της μίας, των πολλών, γενικά της φωτιάς στα μπατζάκια μας παντού.

Της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Υμηττού, του Μαινάλου, της Ηλείας, της Χίου, της Ρόδου, του Φοινικοδάσους… και γενικότερα της Οικονομίας!

Η ευθύνη, φίλη μου, μας λένε, είναι δική μου και δική σου επειδή είμαστε τα θύματα. Κανείς δεν τιμωρείται ποτέ εκτός από τα θύματα. Η ευθύνη, γράψε το, βαρύνει όλους μαζί κι όλοι μαζί θα τιμωρηθούμε όταν θα ’ρθει η ώρα και τότε, θα αναρωτιόμαστε: Μα γιατί, τι έκανα και με τιμωρείτε τόσο άδικα; Οι αρμόδιοι υπουργοί θα αναλάβουν πάλι την ευθύνη να μας σώσουν αλλά όχι την ευθύνη γιατί χρειάστηκε να μας σώσουν με δικές μας θυσίες. Η ώρα αυτή έχει έρθει, αλλά αυτό εδώ το κείμενο δεν είναι καινούργιο, είχε γραφτεί με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή της Πάρνηθας.

Υπάρχει άραγε τρόπος να μη καιγόμαστε άδικα; Υπάρχει λύση; Υπάρχει κάτι που αν το κάνουμε και το τηρούμε ευλαβικά, θα ζήσουμε στον επίγειο παράδεισο με τα δάση μας, τα καθαρά νερά μας, τα ζώα, τα πουλιά, το οξυγόνο, τη θάλασσα, τον ήλιο, να αναπνέουμε επιτέλους ελεύθερα; Με ευημερία, ευμάρεια, οικονομική άνθιση, καλοζωία; Με… prosperity! Αμέ, υπάρχει η πιο καταπληκτική ιδέα ώστε να μη βάζει κανείς επίτηδες φωτιά στη ζωή μας, κι αν καμιά φορά αρπάξει φωτιά κατά λάθος ή κατά κακή τύχη, να σβήνει γρήγορα προτού επεκταθεί και γίνει ανεξέλεγκτη και επί πλέον ακόμα και η πιο περιορισμένης έκτασης ζημιά να αποκαθίσταται κι όλα να γίνονται καλύτερα από πριν. Υπάρχει τρόπος οπωσδήποτε γιατί δεν μπορεί να’ χουμε φτάσει στο διάστημα και να μην υπάρχει τρόπος να ζούμε εδώ κάτω. Κατά πόσο το θέλουμε όλοι, και οι πάνω και οι κάτω, δεν έχω καταλάβει. Το θέλουμε;

Μέχρι να γίνει αυτό το θαύμα, όσοι μας κυβερνούνε κατόπιν δικής μας εντολής κι έχουν τη χαρά να γίνονται πρωθυπουργοί και αρμόδιοι υπουργοί, αυτοί, όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι, να πληρώνουνε πρόστιμο, μεγάλο πρόστιμο στην πόλη, το χωριό, τη χώρα όπου η αδιαφορία και η ανικανότητα συνεπάγεται καταστροφή· από την τσέπη τους κανονικά να πληρώνουν μεγάλο φόρο τιμής επειδή επί πρωθυπουργίας τους ή επί υπουργίας τους σε κάποιον τομέα συνέβη κάτι κακό κι επειδή απέτυχαν να το προλάβουν και να μην επιτρέψουν να επεκταθεί και να επαναληφθεί.

Κάθε πρωθυπουργός, κάθε υπουργός, κάθε βουλευτής και κάθε περιφερειάρχης και δήμαρχος, πρώην, νυν και επόμενος, να καταβάλει στον δημόσιο κορβανά, ας πούμε από 200.000 ευρώ ως φόρο τιμής για κάθε έτος εξουσίας! Πολλά; Και λίγα είναι, λέει. Τα προεκλογικά έξοδα για να ανέλθουν στα αξιώματα, η δύναμη, η ισχύς, η αίγλη που αποκτούν, οι τιμές που τους αποδίδονται όπου πάνε κι όπου σταθούν είναι πάρα πολλά, πολύ περισσότερα είναι τα οφέλη που απολαμβάνουν παρά οι ευθύνες που αναλαμβάνουν. Εμείς, οι ασήμαντοι πολίτες, πληρώνουμε πολύ περισσότερους φόρους απ’ όσο αξίζει η λειτουργία μιας παλαιωμένης, μεταχειρισμένης, κουρασμένης ελληνικής μηχανής με ψεύτικα και επικίνδυνα ανταλλακτικά.

Όταν ένας εργαζόμενος σε μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά (από αμέλεια ή δόλο) είτε την πληρώνει είτε απολύεται. Είτε την πληρώνει και απολύεται. Εκτός κι αν η επιχείρηση είναι οικογενειακή οπότε δύσκολα βάζεις το μαχαίρι στο λαιμό του αδερφού σου, του κουμπάρου σου, του μπατζανάκη σου γιατί αντίκειται στις ελληνικές παραδόσεις, τις παντός είδους άνευ όρων παραδόσεις. Άρα, χέρια ψηλά, Έλληνες και Ελληνίδες, όλοι μαζί μπορεί να μην τα φάγαμε ακριβώς αλλά... Μαζί το κάψαμε το πελεκούδι! Ο χορός της αυτοκαταστροφής μας θα γίνεται ολοένα πιο ξέφρενος όσο ευθύνες δεν αποδίδονται σε κανέναν, όπως δεκαετίες τώρα ελάχιστοι εμφανίζουν τα πραγματικά έσοδα ή πληρώνουν κανονικά φόρους στο κράτος, αφού το κράτος έχει τη φήμη του πρώτου κλέφτη.

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση! Αλλά μόνο αν έχεις καλούς φίλους δεν κοστίζει η καλοπέραση. Και για να μη παρεξηγούμαστε όταν λέω καλοπέραση και καλούς φίλους εννοώ ζεστή παρέα και επικοινωνία. Τελικά, σκέφτομαι, το μνημόνιο μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Αισιοδοξία εύχομαι.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Η Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας σημαίνει:
Πρώτον, να παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες
Δεύτερον, να δαπανούμε λιγότερα από όσα εισπράττουμε
Τρίτον, να εξάγουμε αγαθά και υπηρεσίες δηλαδή να γίνουμε ανταγωνιστικοί στις αγορές

Είκοσι χρόνια τώρα ολοένα και περισσότερο διαπιστώναμε να ισχύει γύρω μας η ευκολία μιας χαλαρότητας που συνεπάγεται η ζωή με δανεικά, πάντα, σε συνδυασμό με φοροδιαφυγή.

Είχαμε συνηθίσει:
Πρώτον, να εισπράττουμε πολλά
Δεύτερον, να δαπανούμε περισσότερα
Τρίτον, να παράγουμε λιγότερα και να εισάγουμε περισσότερα

Φτωχοί πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, αλλά απο ένα κράτος περιμένεις να έχει εκείνες τις δομές ορθολογικής λειτουργίας, με αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στην κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η υγεία, η παιδεία, η εξέρευση απασχόλησης και εργασίας.

Πλούσιοι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, αλλά απο ένα κράτος περιμένεις να έχει εκείνες τις δομές ορθολογικής λειτουργίας, με αποτελεσματική μηδενική ανοχή στην ασυδοσία, την αισχροκέρδεια, τη φοροδιαφυγή.

Επειδή είναι γνωστό ότι η ζωή είναι άδικη, το μόνο ζητούμενο είναι δικαιοσύνη.

Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές που σταδιακά να αποκλίνουν ολοένα και λιγότερο απο το αίσθημα δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις, φόρους.
Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές για καλύτερες συνθήκες δραστηριοποίησης όλων μας και ευκαιρίες για να αναδείξουν όλοι οι άνθρωποι τον καλύτερό τους εαυτό στη μόρφωση, τη δημιουργικότητα, τη δουλειά, την κοινωνία, την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Ας μη ξεχνούμε τι διδάσκει η πολιτική Ιστορία:
"Στη Δυτική Ευρώπη, οι δυσκολίες που είχαν ταλαιπωρήσει κυβερνήσεις και κοινωνία απο τη δεκαετία του 1950 και μετά συνήθως ταυτίζονταν με τα προβλήματα που απασχολούσαν την πλειοψηφία: πώς να παραχθεί και να διανεμηθεί ο πλούτος, πώς να αποφευχθούν οι νοσηρές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης στην υγεία και στο περιβάλλον και πώς να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χρόνος των ανθρώπων." διαβάζω στο βιβλίο του John W. Young με τίτλο Η Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, 1945-1991

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2010

ΜΙΣΘΩΝ αποΔΕΚΟτισμός και ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Προσωπικά καθόλου δεν διστάζω πια να το πω και δημοσίως: Εδώ και πολλά χρόνια προσδοκώ, με αγωνιώδη αναμονή, να με καλέσουν στη ΔΕΚΟ (Ν.Π.Ι.Δ.) όπου ανήκω με σχέση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απο το 1984, να μου αναθέσουν δουλειά ανάλογη της εμπειρίας, των ικανοτήτων και του μορφωτικού επιπέδου μου και, κυρίως, να μου ανακοινώσουν ότι ο μηνιαίος μισθός μου καθορίζεται στις 3.999 ευρώ μικτά!!! Μια τέτοια εξέλιξη για μένα θα ήταν πλήρης δικαίωση και θα γιόρταζα στην υγειά του εξορθολογισμού.

Αλλά, δυστυχώς, ο μισθός μου όλα αυτά τα χρόνια, που σταδιακά έφτασε μετα βίας στα 1900 ευρώ, τώρα, έχει πέσει στα 1700 και φοβούμαι ότι θα πέσει κι άλλο. Κι αναρωτιέμαι τι έκαναν, εκτός απο αμαρτωλούς υπουργούς και κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, οι πανίσχυροι συνδικαλιστές μας, που έβλεπαν την τεράστια ψαλίδα στους μισθούς και τους υπεράριθμους συμβασιούχους (εκ των οποίων πολλοί μονιμοποιήθηκαν) ώστε να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε; Ποιός αδικείται περισσότερο; Κάποιος που έπαιρνε πάντα μόνον ό,τι προέβλεπε η ΣΣΕ και τώρα θα παίρνει ακόμα λιγότερα ή κάποιος που έπαιρνε πάντα πολύ περισσότερα από τη ΣΣΕ και τώρα στη χειρότερη περίπτωση θα παίρνει ό,τι και ο άλλος με τη ΣΣΕ;

Μήπως ξεχάσαμε ότι για την ίδια εργασία με τα ίδια προσόντα (μη σου πω με λιγότερα, ε, σου το λέω με λιγότερα!) κάποιοι για χρόνια ολόκληρα αμείβονταν με 10.00ο ευρώ ενώ άλλοι με 1000, πολλοί με 2.οοο ευρώ και ουκ ολίγοι με 20.οοο, ότι με την υπογραφή των διευθυντών κάποιοι έπαιρναν υπέρογκες υπερωρίες, Κυριακές και αργίες, χωρίς πάντα να τις δουλεύουν, και ότι γενικά τουλάχιστον για δυο δεκαετίες στις ΔΕΚΟ άλλοι δούλευαν κανονικά κι άλλοι μας δούλευαν κανονικότατα. Κατά πόσο ο εξορθολογισμός που σήμερα επιχειρείται στο πλαίσιο περιορισμού της σπατάλης θα επιφέρει δικαιότερη κατανομή των εισοδημάτων με ταυτόχρονη βελτίωση του παραγόμενου έργου και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μένει να αποδειχτεί. Πάντως ακούω να διαμαρτύρονται κάποιοι που επι σειρά ετών αμείβονταν όχι με πέντε και με δέκα χιλιάδες τον μήνα, αλλά με 200, 300, 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως, να αγανακτούν για την "απώλεια κεκτημένων" που σωστό μεν είναι, αλλά δεν είναι ούτε τόσο απλό ούτε όσο άδικο ακούγεται. Ρώτησέ με να σου κι εγώ περί απώλειας των κεκτημένων! Και για όποιον δεν κατάλαβε καλά τι εννοώ, ευχαρίστως απαντώ σε ερωτήσεις.