efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Κυριακή, Ιουλίου 31, 2011

ΓΙΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ...

Ρωτάς με άλλα λόγια: Γιατί τώρα;
Και γιατί, ποτέ έως τώρα; Κι αν δεν ήταν καλοκαίρι και ήταν φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη... του πότε αλήθεια; Του φέτος, του χρόνου του αγίου... Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να πάρεις επιτέλους μια απόφαση να βάλεις κανόνες σε κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, όταν ξέρεις καλά πως δεν λειτουργεί σωστά;

Υπάρχει κανείς που να ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ταξί;
Θα δούμε βέβαια εαν και κατά πόσο θα ρυθμιστεί το θέμα ορθά και δίκαια και για τα ταξί αλλά κυρίως για την κοινωνία.

Πάντως είναι διαπιστωμένο ότι κάθε φορά που τα ταξί απεργούν η κίνηση στους δρόμους είναι σχεδόν χαρά θεού. Αυτό συμβάινει όχι μόνο το καλοκαίρι που είναι πιο ήσυχα αλλά και τον χειμώνα.

Άρα λοιπόν είναι καιρός και τα ταξί να βρούν τον ρόλο τους, όπως επίσης και τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ και οι υπόλοιπες συγκοινωνίες ώστε ο κόσμος να μετακινείται και να χαίρεται αντί να σιχτιρίζει νυχτιάτικα, μεσημεριάτικα και πρωινιάτικα...

Α, και κάτι τελευταίο: Ας πάψουν επιτέλους οι οδηγοί ταξί να μας ρωτάνε πού πάμε για να αποφασίσουν εάν θα μας... εξυπηρετήσουνε.

Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2011

Τι γίνεται, παιδιά; Δύσκολες οι συνδέσεις ή συμβαίνει κάτι άλλο;...

Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

ΤΑΞΙ και Ταξιτζήδες; Έχουμε κι άλλα αναρτημένα απο καιρό για τη γούνα τους!
Πηγαίνετε αριστερά στον κατάλογο των μηνών, πατήστε Αύγουστος 2006, στις 7/8/06, διαβάστε το άρθρο με τίτλο: Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής στο Άστυ (μέρος τέταρτο), ΤΑΞΙ και άλλες ΕΚΠΟΜΠΕΣ...

Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

Πληρώνεις κάπου για να αποκτήσει ένα blog απήχηση; Η απήχηση αγοράζεται;
Αυτό με ρώτησαν, αυτό ρωτάω απο εδώ, αλλά δεν νομίζω να έχουμε απάντηση.

Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2011

Α, ιδού, έψαξα στο αρχείο των αναρτήσεων και το βρήκα: Στις 29 Φεβρουαρίου 2008, απόκριες ήταν, έγραψα για την καθοδήγηση που μου έκανε ένας οδηγός μια βραδιά... Άρα είναι σχεδόν τριάμιση χρόνια πριν

TAXI DRIVER


Ταξί - μετρο πολιτικής

Το κάτωθι κείμενο-ρεπορτάζ είχε αναρτηθεί προ πολλού καιρού εδώ στη Σφαίρα. Επίκαιρο πολύ γι αυτό και το αναδημοσιεύω. Να είναι τέσσερα χρόνια τώρα; Είναι.

Ακόμα και οι ταξιτζήδες που ανέκαθεν ήξεραν πώς να χειριστούν επικοινωνιακά όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τους πελάτες, κάνοντας θετική ή αρνητική κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση, τους υπουργούς, τους πολιτικούς και παντός είδους παράγοντες της πολιτικής ανάλογα με το πώς βολεύει τον κλάδο, τα ’χουν κάπως χαμένα. Δεν είναι πια σίγουροι, όπως παλιά, με ποιον πολιτικό αρχηγό πρέπει να συνταχθούν, ποιο κόμμα να υποστηρίξουν, σε ποιον να φορτώσουν ευθύνες γι αυτήν την κατάσταση που «τέρμα, τελειώσαμε, δεν πάει άλλο». Όλοι είναι για τα πανηγύρια και για κλάματα, μου λέει, εννοώντας τους πολιτικούς, αλλά κι εσείς με το συμπάθιο, συμπληρώνει, η αλήθεια να λέγεται, εννοώντας και τον δικό μου κλάδο, «σαν να το’ χετε ξεφτιλίσει τελείως». Συνεχίζει ακάθεκτος: «Ποια ελευθερία του τύπου και πράσινα άλογα, ποια συμφέροντα πληρώνεστε για να εξυπηρετείτε; Για να δούμε θα μάθουμε; Καλά το’ χει καταλάβει κι ο πιο χαζός… Αλλά θα μου πεις, λέει αφού το ξανασκέφτεται, τι να κάνετε κι εσείς; Πώς να σταθείτε στον ανταγωνισμό ανάμεσά σας, ε; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω κι εσείς… Χα, ποια δημοκρατία και ποια ενημέρωση, μωρέ, ό,τι σας κατεβαίνει εκεί μας το λέτε κι ύστερα το αλλάζετε, το στρίβετε, το κρύβετε, έτσι;» είπε και με κοίταξε από το καθρεφτάκι.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων τρομερή· το βασανιστήριό μου αργό σε πρώτη – νεκρή ταχύτητα, ο ταξιτζής μιλά ασταμάτητα, ρίχνει ματιές μέσα απ’ τον καθρέπτη να δει αν τον παρακολουθώ ενόσω το “μουσικό χαλί” από μοτορόλα κι ένα ραδιοφωνικό σταθμό με πανάθλια τραγούδια και βλακώδη σχόλια, γαρνίρει και δένει με τον πολιτικό του μονόλογο.

«Τραγελαφικές φιγούρες, που λέτε, ανθρωπάκια φοβισμένα μη χάσουν τα προνόμια και τις καρέκλες τους, τις βολές τους τις βουλευτικές ή τις όποιες άλλες, Χα, πρώτα κλάφτηκαν, έγλυψαν, γονάτισαν, ρουφιάνεψαν, εξαγοράστηκαν κι έπειτα διορίστηκαν διευθυντάδες οι πιο τεμπέληδες, οι πιο χέστες, οι πιο άχρηστοι να τσεπώνουν τους μισθούς, να’ χουν εκεί μια μικρή ή μια μεγάλη εξουσία για να κάνουν ό,τι τους λένε οι πιο πάνω που του βάλανε εκεί για μαντρόσκυλα αλλά … Α χα, χα, χα… α λ λ α στο βαθμό που τα καταφέρνει το καθένα λαμόγιο από δαύτους παίζει και το προσωπικό του παιχνιδάκι για τη μπάζα του όσο είναι καιρός, αύριο μεθαύριο θα τον φάνε να βάλουν άλλον κ.λ.π. κ.λ.π. που θα κάνει τα ίδια (με κοιτάζει να δει αν μου προκαλεί κάποια εντύπωση η τοποθέτησή του εφ’ όλης της ύλης γιατί σε λίγο θα έπιανε και το σκοπιανό) Και ποιος είναι το θύμα; Πέστε μου ποιος πληρώνει τις βρωμιές τους; Είμαι εγώ, εσείς … δεν ξέρω βέβαια, ποια είστε, τι είστε… Ο καθένας θέλω να πω την πληρώνει που προσπαθεί να μη βουτηχτεί μέσα στα σκατά (μετανιώνει για τη λέξη και λέει: συγνώμη και για τη λέξη «σκατά») … αλλά με το συγνώμη, δηλαδή, είναι ή δεν είναι έτσι; Η Ελλάδα την πληρώνει κι όλοι εμείς… κυρία μου» καταλήγει. Περιμένει μερικά δευτερόλεπτα αυτή τη φορά να τοποθετηθώ κι εγώ αλλά εγώ από μέσα μου σκέφτομαι, Χριστέ μου δεν είναι δυνατόν, αυτόν κάποιος τον έχει πληρώσει απόψε να μου κάνει πλάκα αποκριάτικη.

Αυτό είναι, λέω μέσα μου, κάποιος μου κάνει πλάκα ειδικά απόψε που συμπίπτει να είναι και Τσικνοπέμπτη οπότε γυρίζω και του απαντώ μεγαλόπρεπα γιατί κι εγώ θέλω απόψε να γελάσω πολύ. «Μα… τώρα, κοιτάξτε, σας ακούω τόση ώρα και λέω σάμπως να μας τα παραλέτε… Η Ελλάδα, κύριε, παρά τα προβλήματα που έχει είναι μια χώρα πολιτισμένη, δημοκρατική, ε υ ν ο μ ο υ μ ε ν η… Κι αν κάποιοι, όπως λέτε, είναι λαμόγια, άχρηστοι κι όλα αυτά που είπατε, εντάξει, είναι λίγοι, αλλά αργά ή γρήγορα θα απομονωθούν και δεν θα μπορούν να μολύνουν άλλο τον κοινωνικό ιστό και το πολιτικό σύστημα της χώρας, κι όσο για εμάς, τους δημοσιογράφους, να είστε απολύτως βέβαιος ότι, εξαιρέσει ελαχίστων, τιμούμε το λειτούργημά μας… Α, κι επίσης να είστε σίγουρος ότι όποιος θέλει πραγματικά να είναι αξιοπρεπής, έντιμος, να μορφωθεί, να δουλέψει και να προκόψει, μπορεί».

Από μέσα μου χτυπιόμουν αλλά κόντεψα κι εγώ να πιστέψω μέχρι κεραίας όσα διατύπωσα. Η διάθεση μου όμως έφτιαξε μονομιάς, του ταξιτζή χάλασε κι ώσπου να φτάσουμε στον προορισμό μου δεν μου ξαναμίλησε. Σίγουρα με πέρασε για καμιά βολεμένη, που δεν δίνει δεκάρα για ιδεαλιστικές ανησυχίες σαν τις δικές τους περί αξιοκρατίας, νομιμότητας και τις δίκαιες διαμαρτυρίες της κοινωνίας την οποία όπως μου είπε «αφουγκράζεται», ναι, αφού τη λαμογιά, σκεφτόταν «θα την έχει κάνει κι αυτή κι εκτός από κότα, τώρα, κάνει και την πάπια».

Φτερά, πούπουλα και Καλές Απόκριες… «Τι σας οφείλω;» ρώτησα. Τόσα, είπε, μάλιστα, αλλά βέβαια απόδειξη της καθοδήγησης και της κούρσας καμιά!

Παρασκευή, Ιουλίου 15, 2011

Ένα μικρό καλοκαιρινό αφήγημα

Τρίτη, Ιουλίου 12, 2011

ΑΓΑΠΗ ΣΑΝ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ

Σε λίγο το κρασί τελειώνει. Όπου να ’ναι εσύ θα φύγεις. Άλλος χρόνος για αυταπάτες δεν υπάρχει. «Γιατί δεν μιλάς; Φοβάσαι;» θα ρωτήσω με το βλέμμα.

«Τι εννοείς; Δεν καταλαβαίνω» θα αποκριθεί η ωραία αυταπάτη κι έτσι όλα θα καούν. Αν όμως το παραδεχόταν; «Φοβάμαι, ναι, φοβάμαι μήπως μια μέρα δεν με ξανακοιτάξεις έτσι όπως τώρα» αν έλεγε; Τότε, όλα θα ηχούσαν αλλιώς, σαν ηώς, πρελούντιο, προανάκρουσμα εφήμερου έρωτος.

Αλλά μόνη απάντηση ήταν η σιωπή. «Θα μου λείψεις! Εγώ; Θα σου λείψω;». Σιωπη.

Πράξη πρώτη πρόσκαιρη: Φόβος

Ένα χρώμα σαν Ανατολή. Ένα άρωμα σαν Μεσόγειος. Ένα χάδι σαν Βάλσαμο. Ένα φιλί σαν Έρωτας. Ένα τραγούδι σαν Ρέμβη. AMBER! Γέλασε κρυφά και χάραξε την άκρη των χειλιών σαν ευφορία ευφάνταστη, που βολιδοσκοπεί βακχείες. Μήπως όμως σκεφτόταν απλώς βλακείες; Το ’βλεπε τώρα καθαρά πως απόψε δεν θα γυρίσει άλλη φορά να κοιτάξει. Από φόβο; Α, γι αυτόν τον φόβο λοιπόν πρέπει κανείς να μετανοεί; Φόβος δεν επιτρέπεται. Απαγορεύεται αυστηρά ο φόβος. Ήταν έτοιμη να ιδρύσει ένα νέο κίνημα, Το Κίνημα των Τολμηρών! Για αρχή, θα τον αγνοήσει επιδεικτικά. Περνώντας δίπλα του μ’ όλο της το “είναι” ολοκληρωτικά στραμμένο σ’ αυτόν θα κοιτάζει στο πάτωμα που είναι πέρα ως πέρα στρωμένο κεχριμπάρι. Έσμιξε τις φτερούγες όσο γινόταν πιο κοντά στο σώμα να προστατευτεί, εξαναγκάζοντας το κόκκινο τατουάζ ψαράκι που ζούσε στον αριστερό της ώμο να κολυμπήσει βιαστικά να χωθεί στο στήθος να ξεφύγει από την ορμή του κύματος που απειλούσε να το ρίξει στην καυτή αμμουδιά του αργού θανάτου. Κάτω από το δροσερό δέρμα ήταν ωραία, ανάμεσα στις συμπληγάδες. Εκεί ησύχασε ξανά ώσπου μια φωνή «Ε, πού πάς, εσύ;» ακούστηκε. Το ρεύμα ανατάραξε ξανά τα ήρεμα νερά. Την είχε δει από την αρχή την παρατηρούσε, περίμενε. «Θα χτυπήσω αυτό το δειλό ψαράκι» είπε ο κεραυνός στη μουσική. Τον άφησε να ρουφήξει τις νότες και αστραπιαία ή το λεπτό δέρμα γέμισε βελόνες από ήλεκτρο που καρφώθηκαν παντού στο σώμα. Μία από αυτές πιο δυνατή στον καλοσχηματισμένο ώμο, αλλά μάρτυρες της απροειδοποίητης επίθεσης δεν υπήρχαν πουθενά. «Μην τολμήσεις να το σκάσεις» είπε κι έσφιξε ασφυκτικά τον κλοιό, παγιδεύοντας το ψαράκι που σπαρταρούσε σε απανωτά κύματα με τη βελόνα από ήλεκτρο να μουδιάζει βασανιστικά το αριστερό πτερύγιο καθώς αγωνιζόταν μάταια να πετάξει πάνω απ’ το νερό. Το ανθρώπινο σώμα μετουσιωνόταν αναγκαστικά σε ευχή που βγαίνει αληθινή όταν πια δεν περιμένει τίποτα. Η τιμωρία υπήρξε απόλυτη. Στέρηση του δικαιώματος στη χαρά κάποιος να σε ποθεί και να σ’ αγαπά μαζί.

Πράξη δεύτερη άχρονη: Αναμέτρηση

Το λαρύγγι, ο οισοφάγος, το στομάχι, το συκώτι είχαν κιόλας ρευστοποιηθεί στην ηβική χερσόνησο έτοιμα να την πλημμυρίσουν μόλις άνοιγαν οι ουρανοί και τίποτα πια δεν θα υπήρχε στέρεο και συμπαγές για να κρατηθεί. Μια ρουβία σαν κόκκινος οίνος που όμως δεν έρεε στις νότες, αυτές οι νότες είχαν αυτομολήσει στον εχθρό, είχαν συνθηκολογήσει σε συνθήκη μυστική, είχαν χωθεί σε χαραμάδα κρυφή που οδηγούσε σε σπήλαιο όλο φωτιά, νερά, ιερογλυφικά και μια ζωγραφιά στα βράχινα τοιχώματα από παλιά ανθρωποθυσία.

«Δεν είσαι εδώ για να διατάζεις» είπε κι έπνιξε μια κραυγή οργής γεμάτη ζωικό ήλεκτρο. «Μόνο θα με κοιτάζεις». Με ερυθρόδανα χείλη ν’ αντηχούν γλώσσα νοερή, τράβηξε την ηλεκτροβελόνα, σείστηκε το σώμα, φωτίστηκαν τα τοιχώματα με τα ιερογλυφικά μες τις φλόγες το κόκκινο ψαράκι ξέφυγε ξεγλιστρώντας μες τον χαμό ανάμεσα στις συμπληγάδες που είχαν ανοίξει διάπλατα στο κύμα που σάρωνε τον κόλπο.

Πράξη τρίτη σύντομη: Αντοχή

Πρώτα μια ανάσα βαθιά, μια τελευταία γουλιά κι ήταν έτοιμη να ακολουθήσει το σχέδιο δράσης. Θα πλησίαζε, θα κοίταζε κατάματα τα αίματα, θα έλεγε κάτι όμορφο όπως ότι απόψε η νύχτα είχε χρώμα ασημί σαν βροχή που απειλεί να ξεσπάσει, να σπάσει το πέτρινο από χρόνια στεγνωμένο χώμα, να μυρίσει κεχριμπάρι, τώρα, έστω αυτήν την περασμένη ώρα προτού φύγει άνυδρη ξανά, μόνη, χωρίς ν’ ανησυχεί για τη νεροποντή κι αν είναι να γλιστρήσει σε δέρμα αδιάβροχο σαν συνθετικό πανωφόρι, δεν πειράζει. Χαμογέλασε να λυτρωθεί από την πλάνη γιατί άλλο τόλμη άλλο επιμονή. Ένα τσιγάρο τελευταίο προτού φύγει; Ένα, τελευταίο. «Υποκλίνομαι στην τόλμη που εκφράζεται και ζητά μικρή αναβολή» είπε κυνικά.

«Είναι που δεν υπάρχει χρόνος» αποκρίθηκε έχοντας αυτήν την προσδοκία να νιώσει χείλη με λέξεις από κεχριμπάρι, θάλασσα, βροχή, άμμο, ουρανό, φεγγάρι, να νιώσει τον γνώριμο παλμό χαμηλά στην κοιλιά που μεταγγίζει συσπάσεις στη ραχοκοκαλιά άλλου σώματος να κολλήσει στο δικό της, να το αγαπήσει. Καληνύχτα μωρό μου.

Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

AN...


Αν ρωτούσαν εμένα θα έλεγα ότι ο θυμός βοηθάει αλλά δεν κρατάει, η απαξίωση καθόλου δεν βοηθάει, αρκεί να σκεφτείς πόσο εύκολο είναι να απαξιώνουν όλοι όλους ανά πάσα στιγμή, το μίσος είναι πολύ κακό πράγμα και για μένα σχεδόν αδύνατον, εκτός αν μου έχουν σκοτώσει άνθρωπο, ζωό ή δένδρο, αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνω να μισώ για πολύ καιρό, οπότε προτείνω ("αν πρέπει οπωσδήποτε" να βγάλεις απ' τη ζωή σου κάποιον "αγαπημένο" άνθρωπο επειδή δεν πάει άλλο κι ασχέτως του γιατί δεν πάει άλλο) να παίρνεις τον πόνο σου και να τον πηγαίνεις, με καλή παρέα καλύτερα, μια ωραία εκδρομή και, πού ξέρεις, μπορεί... να μη χρειαστεί κάν να διαγράψεις κανέναν!!!

Καλό καλοκαίρι Άγγελε.

Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ


Θα απευθύνω ένα ερώτημα που αυτή τη στιγμή απασχολεί ή έχει απασχολήσει στο παρελθόν ή θα απασχολήσει στο μέλλον όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, γλώσσας, χρώματος, θρησκεύματος, εθνικότητας, εθνότητας, οικονομικής, κοινωνικής κατάστασης κ.λ.π. κ.λ.π.
Σας ρωτώ και μακάρι να πάρω απαντήσεις μήπως βγάλουμε όλοι μαζί ένα καλό συμπέρασμα για ένα διαχρονικό πανανθρώπινο συναισθηματικού χαρακτήρα ζήτημα:

"Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγάλεις από τη ζωή σου έναν άνθρωπο που, καλώς ή κακώς, έχεις αγαπήσει, είναι απαραίτητο να τον μισήσεις ή γίνεται να τον διαγράψεις, αγαπώντας τον;"

Διευκρινιστική παρατήρηση: Ας αποφασίσει ο καθένας εάν στην απάντησή του/της, η έννοια της λέξης "αγάπη" θα εμπεριέχει και την έννοια της λέξης "έρωτας" και αν στην έννοια της αγάπης ή/και του έρωτα θα εμπεριέχεται ή όχι η διάσταση της σεξουαλικής επαφής.

Καλό καλοκαίρι.