efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

NAI

ΑΝ... ήμουν, που δεν θα ήμουν, θα ψήφιζα το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο. Θα το ψήφιζα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνομαι καθυστερήσεις, λάθη, παραλείψεις που έγιναν και τώρα και παλιότερα και θα γίνουν αργότερα. Ουδείς έχει τις λύσεις στο τσεπάκι. Ακόμα και οι πιο έμπειροι ψάχνονται, ακόμα και οι πιο ικανοί ψάχνονται πόσο μάλλον οι λιγότερο ικανοί και έμπειροι να διαχειριστούν κρίσεις και λύσεις. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη καθυστέρηση των τελευταίων δυο δεκαετιών είναι ότι ως Ελλάδα κράτος -μέλος της Ε.Ε. (και μετέπειτα της ευρωζώνης) δεν κάναμε καμιά συντονισμένη και διαρκή προσπάθεια ώστε, μετά το Μάαστριχτ, να διορθώσουμε ενδογενείς παθογένειες πολλών δεκαετιών και κατά το δυνατόν να αρματωθούμε παραγωγικά και επενδυτικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν το κάναμε γιατί οι κυβερνώντες ηγέτες φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και προτίμησαν πάντα να ρίξουν τις καυτές πατάτες σε κάποιους επόμενους. Άκουσα χτες στη ΝΕΤ την κα Κατσέλη να απαντά στην κα Στάη ότι αν η άρνησή της να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο επρόκειτο να ρίξει την κυβέρνηση, τότε, θα κατέβαλε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να πείσει για τα επιχειρήματά της. Όμως, σκέφτομαι, την όποια προσπάθεια έχει κανείς τη δυνατότητα να καταβάλει για να πείσει ότι έχει δίκιο και να αποτρέψει καταστροφές την καταβάλει στο έπακρο ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως συγκυρίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για υπουργό ή βουλευτή...
Σ' ευχαριστώ για τα δυο σου σχόλια! Άργησα να απαντήσω γιατί έχω αρχίσει μαθήματα.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Άνοιξα το ημερολόγιό μου για να βρω κάτι και τυχαία έπεσα στη σελίδα της 5ης Αυγούστου... Συχνά γράφω μια δυο σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μου, τις γράφω έτσι όπως έρχονται χωρίς να τις περνώ απο κανένα φίλτρο και μετά τις ξεχνώ.
Να τι βρήκα λοιπόν και είπα να το μεταφέρω εδώ έτσι για γούστο:

"Την καταστροφή τη βαφτίζουμε ανάπτυξη, την ανάπτυξη τη λέμε καταστροφή... βγάλε άκρη"

"Αγοραίος έρωτας είναι στις μέρες μας η αγάπη, κι αυτό το αγοραίος καμιά σχέση με την πορνεία αφού την πορνεία την αγκαλιάζει με συμπάθεια η κοινωνία. Δούναι και λαβείν, that's all..."

"Ο φίλος μου με αντιμετωπίζει σαν πελάτη μα το χειρότερο δεν είναι αυτό, το χειρότερο είναι πως δεν το αντιλαμβάνεται έτσι"

"Το μίσος των παντρεμένων στους ελεύθερους: Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 6-7 Αυγούστου 2011 λέει κάποιος Γιώργος που μάλλον είναι παντρεμένος αλλά εκ των υστέρων μάλλον το μετανιώνει: Βάλτε φόρο αγαμίας, να πληρώνουν περισσότερο φόρο όσοι δεν είναι παντρεμένοι. Δεν μας... α-γαπάς κύριε Γιώργο"

Εντάξει, δεν είναι τίποτα... μερικές σκόρπιες λυπημένες σκέψεις μια μέρα τον Αύγουστο που πέρασε και μας ξεπέρασε.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Ο ΦΟΒΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Απαντώντας στον αγαπημένο μου ανώνυμο (Άγγελο;) θέλω να πω ότι επωνύμως έχω ήδη κάνει καταγγελία και, ναι, βρέθηκα κατηγορούμενη όπως ακριβώς το λες. Αλλά απο την άλλη και ο φόβος μήπως βρεθείς κατηγορούμενος αν καταγγέλεις, επωνύμως, κάποιους ή κάτι καταφανώς κακό, βοηθάει την κοινωνία; Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης και πού ξέρεις μπορεί η Δικαιοσύνη να μην αποδειχτεί στο τέλος και τόσο τυφλή... Κυρίως απο εμάς εξαρτάται. Α, και με την ευκαιρία να σας πω ότι χτες πήγα σινεμά: "Ένας χωρισμός" Συγκλονιστικό το φινάλε!!!

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ


Αυτός είναι ο τίτλος επιστολής αναγνώστη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ απ΄όπου σταχυολογώ και αναδημοσιεύω ένα μικρό απόσπασμα

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος απο την Αθήνα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα (σελ. 61 ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου 2001), επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα ερωτήματα:
"Το πρώτο είναι αν υπάρχει τρόπος στην Ελλάδα της διαπλοκής, της συναλλαγής και των κουμπάρων να πραγματοποιηθεί μια αντικειμενική κρίση και αξιολόγηση των υπαλλήλων ώστε να προωθηθούν στην έξοδο οι λιγότερο ικανοί και όχι το αντίστροφο. Με δεδομένο τον ιστό διαπλοκής που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά ανάμεσα σε συνδικαλιστές, προϊσταμένους, διοικητές, κόμματα κ.λ.π., το πλέον πιθανό είναι να διατηρήσουν τις θέσεις τους τα "γρανάζια" του μηχανισμού και να εκδιωχθούν οι λίγοι ικανοί".

Κλείνω τη σημερινή μου ανάρτηση με κάτι που σχετίζεται με όλα όσα μας συμβαίνουν και το οποίο θα προσθέσω στην άποψη που ανάρτησα χτες περί Α.Ο.Ζ.
Θα έχετε προφανώς υπόψη σας τα μηνύματα-πληροφορίες-ειδήσεις που εμφανίζονται ακάλεστα στην οθόνη του υπολογιστή μας π.χ. απο το msn. Έτσι, χτες, μόλις βγήκα απο το blog μου είδα φαρδιά πλατιά το msn να με ενημερώνει ότι "οι Έλληνες κατα 85% είναι απαισιόδοξοι". Δεν ξέρω κατα πόσο εγώ πρέπει τώρα να θεωρήσω αξιόπιστο απο το συμπέρασμα αλλά αν αποφασίσουμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα στην κοινωνία μας, τότε, όχι για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν είμαστε ικανοί άλλα ούτε καμιά άλλη στον ήλιο μοίρα. Είδατε τι όμορφα που ανακυκλωνεται η μαυρίλα και η απαισιοδοξία...
Αυτό θέλουμε; Να αποτελεί η στιγμιαία έκφραση της όποιας κοινής γνώμης την πολιτική μας κουλτούρα; Ή μήπως θα εξυπηρετείται καλύτερα η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της δημοκρατίας το να σκεφτόμαστε πρώτα και κατόπιν επωνύμως να δημοσιεύουμε τις απόψεις και τον προβληματισμό μας, όπως ο αναγνώστης που μπήκε στη διαδικασία να γράψει και να στείλει μια επιστολή στην εφημερίδα ή/ και να τη διαδώσει με σοβαρότητα και χωρίς χυδαιότητες μέσω των κοινωνικών δικτύων;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ;

Είναι νομίζω γνωστό αν και κατά πόσο η Τουρκία τα τελευταία χρόνια δυναμώνει διεθνώς επενδυτικά και οικονομικά. Γνωστό είναι επίσης αν και κατά πόσο η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δυναμώνει διεθνώς επενδυτικά και οικονομικά. Είναι γνωστό ότι οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις είτε είναι επικίνδυνες σχέσεις αντιπαλότητας είτε είναι σχέσεις συνεργασίας γειτόνων. Το τι ήταν μέχρι τώρα το ξέρουμε, το τι θα είναι στο εξής συναρτάται με το διεθνές status κάθε μιας χώρας. Το διεθνές κύρος εξαρτάται απο την εσωτερική κατάσταση σε κάθε χώρα. Πάντως το να διεκδικείς την τάξη και το δίκαιο στην αυλή σου προϋποθέτει ότι εσύ πρώτος απ' όλους θα σέβεσαι και θα προσέχεις την αυλή σου απο κάθε καταστροφή και δεν θα την κάνεις μπάχαλο να γλύφονται οι λύκοι... Το οποίον σημαίνει ότι για να προχωρήσεις π.χ. σε κήρυξη Α.Ο.Ζ. (με βάση τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας όπου αν θυμάσαι εκεί παίζει και το θέμα περί δικαιώματος επέκτασης χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ.) πρέπει προηγουμένως να έχεις τακτοποιήσει γερά και σίγουρα υπέρ σου το διεθνές περιβάλλον και πρωτίστως την εσωτερική σταθερότητα, σύμπνοια και δυναμική ανόρθωσης της χώρας στο πλαίσιο των κανόνων της ευρωζώνης. Εκτός αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να απομακρυνθεί από την Ε.Ε. και τα δυτικά πρότυπα και να χαράξει νέα πορεία σύνδεσης και εξάρτησης κατά την Ανατολή μεριά... Άλλωστε εκπαιδευόμαστε στην ιδέα και μέσα απο τουρκικά σήριαλ που κατά κόρον προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση. Αυτό που δεν ξέρω είναι ποια δικά μας σήριαλ παίζονται στην Τουρκία. Αλήθεια δεν ξέρω και θα ήθελα να μου το έλεγε κάποιος αν ξέρει, κυρίως ποιά ελληνικά πρότυπα προβάλλονται στον τουρκικό λαό μέσω τηλεόρασης. Τινα πώ; Ανατολή και Δύση, Βορράς και Νότος αν δεν προσέξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει λέει ο λαός... Κι εμείς δεν το προσέχουμε.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ... Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ


Στο χώρο της Στοάς του Βιβλίου άρχισε σειρά μαθημάτων (κατόπιν εγγραφής και πληρωμής) στην Ιστορία της Τέχνης με την Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα. Χτές έγινε το πρώτο μάθημα το οποίο πήγα για να παρακολουθήσω. Στην είσοδο εξήγησα ότι είμαι δημοσιογράφος και ότι ήθελα να δω πώς θα γίνουν αυτά τα μαθήματα που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Με άφησαν και πέρασα. O κόσμος είχε προσέλθει στην κυρίως αίθουσα που ήταν γεμάτη και πολλοί άνθρωποι στην δευτερεύουσα αίθουσα παρακολουθούσαν σαν απο βίντεο την "ζωντανή" κατά τα άλλα παράδοση της κ. Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία δυστυχώς δεν υποστηρίχτηκε καθόλου απο τεχνικής/ οργανωτικής πλευράς. Ο τρόπος παρουσίασης των slides ήταν απαράδεκτος, ο φωτισμός ήταν απαράδεκτος ενώ και ηχητικά είχαμε πρόβλημα αφού μόλις απομακρυνόταν απο το βήμα με τα μικρόφωνα η ομιλούσα καθηγήτρια, δεν ακουγόταν σχεδόν τίποτα στη δευτερεύουσα αίθουσα.
Πέντε μαθήματα θα γίνουν και κάθε ενδιαφερόμενος ήδη έχει προκαταβάλει 70 ευρώ. Ήδη όμως στο πρώτο μάθημα ήταν ενδεικτική η προχειρότητα, ίσως και η ανοησία αφού προς το τέλος πια όταν η κα Πλάκα είπε "έχουμε πολλά φώτα", εννοώντας ότι δεν φαίνονταν καλά τα slides, οι αρμόδιοι αιθούσης νόμιζαν πως έπρεπε να χαμηλώσουν φώτα που έπεφταν πάνω της και έτσι την... μαύρισαν. Κρίμα. Ας ελπίσουμε ότι τα βασικά αυτά λάθη θα διορθωθούν. Εβδομήντα ευρώ δεν είναι λίγα τη σήμερον ημέρα. Όταν κατόπιν οργάνωσης, εγγραφής και καταβολής αντιτίμου αναλαμβάνουν ενεργό κοινωνική δράση άνθρωποι από υψηλές θέσεις στην δημόσια ζωή, η προχειρότητα δεν επιτρέπεται.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβουν, συντονισμένα, δράση αναβάθμισης του μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας οι δάσκαλοι όλης της χώρας πάνω στα επιστημονικά τους αντικείμενα έστω και για δυο ώρες την εβδομάδα σε κάθε πόλη και χωριό. Να χαρίσουν στους πολίτες διεξόδους πνευματικές και ψυχικές ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη φάση της ζωής. Χωρίς οικονομική επιβάρυνση κατά το δυνατόν...

Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2011

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ...

Μα είδατε τι παθαίνει κανείς; Πέφτει στα γρανάζια του facebook και μετά δεν έχει καιρό να γράφει κανονικά στο blog του. Όμως θα γράψω μόλις μου έρθει έμπνευση παρότι θέματα που θέλω να γράψω υπάρχουν σωρός. Δώστε όμως κι εσείς μια ιδέα, "δώσε θέμα" που λέγαμε στο ρεπορτάζ...

Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

BE HAPPY AND OPTIMISTIC


Ο Άγγελος ξαναγύρισε και είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα που έχω και γενέθλια!!!