efimerida sfaira

Η αλήθεια όπως την πιστεύεις στ' αλήθεια με θάρρος για κάθε καινούρια αρχή, θέλοντας ή μη

Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens, Attika, Greece

Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2010

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ "ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ"...


...Είναι απλώς παλιάνθρωποι και εγκληματίες

Αυτό το θέμα θέλω καιρό τώρα να το αποσαφηνίσω παρότι έχω αναφερθεί κι άλλες φορές σε διάφορα θλιβερά έως αποκρουστικά περιστατικά από την επικαιρότητα με "ασυνείδητους ανθρώπους" που προκαλούν τόσο πόνο και καταστροφή, συχνά, έτσι για την πλάκα τους.

Θυμάμαι για παράδειγμα εκείνο το γεγονός με τον φοιτητή που κρατώντας λίγο λουκάνικο ξεγέλασε ένα σκυλί να έρθει κοντά για να το φάει και μόλις το ζώο τον πλησίασε αυτός, που με το άλλο χέρι κρατούσε το τηγάνι με το καυτό λάδι, γελώντας κινηματογράφησε το κατόρθωμά του να περιλούσει και να ζεματίσει το άτυχο σκυλί. Δεν ξέρω τι απέγινε με αυτόν τον άθλιο τύπο γιατί μετά τη μετάδοση της είδησης-βίντεο από εκείνη την ημέρα ουδείς επανήλθε ποτέ στο θέμα για να μάθουμε την πορεία αυτού του ανθρώπου. Τι να κάνει σήμερα; Άραγε τέλειωσε τις σπουδές του, εργάζεται, ρίχνει φόλες, καίει ζώα, βιάζει παιδιά, βάζει φωτιές, έγινε πατέρας; Τι από όλα αυτά κάνει σήμερα εκείνος ο φοιτητής με το τηγάνι;

Κάθε φορά που μαθαίνω ή βλέπω κάποιον οδηγό να περνά με κόκκινο φανάρι σκέφτομαι ότι δεν είναι απλώς ένας ασυνείδητος οδηγός, όπως ευγενικά και συγκρατημένα θα τον χαρακτηρίσει το ρεπορτάζ. Αυτός ο άνθρωπος, που με τη συμπεριφορά του λέει σε όλους μας κατάμουτρα ότι δεν σέβεται κανέναν κανόνα μπροστά στη δική του βιασύνη, αφηρημάδα, επιπολαιότητα, κέφι της στιγμής, όπως θέλετε πέστε το, είναι κάποιος με προσωπικότητα ολοκληρωμένη. Έχω την πεποίθηση ότι ανεξαρτήτως του πότε θα συμβεί εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς ένα δυστύχημα και πώς, σύμφωνα με τους νόμους, θα τιμωρηθεί "ο ασυνείδητος οδηγός" που παρέσυρε και σκότωσε... κ.λ.π. κ.λ.π. το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κάποιος άλλος εκ των ασυνείδητων οδηγών που κυκλοφορούν θα πάρει τη σκυτάλη και το έργο συνεχίζεται.

Θα μου πείτε και τι να κάνουμε; Ε, να τα καταφέρουμε έτσι ώστε το "δεν ντρέπεται" να μη περιορίζεται σε μια κουβέντα αγανάκτησης αλλά να έχει ουσία και περιεχόμενο. Να έρθει η μέρα που κάθε είδους "ασυνείδητος" να φοβάται, όχι μόνο την ενδεχόμενη τιμωρία που προβλέπει κάποιος νόμος, αλλά, κυρίως, να τρέμει την ντροπή και την κοινωνική απαξίωση, ότι δεν θα έχει μούτρα να πάει μέχρι το περίπτερο επειδή θα ξέρει ότι όλοι ξέρουν και θυμούνται ότι είναι ο κακοποιός της περιοχής τους. Ο παλιάνθρωπος! Η οικογένειά του να έχει πλήρη συνείδηση αυτής της ευθύνης. Εκτός απο τους νόμους, που τους φτιάχνουν οι άνθρωποι για να τους εφαρμόζουν ή να τους καταργούν, την παιδεία και τον πολιτισμό που θέλουμε για γινόμαστε καλύτεροι, η οικογένεια έχει τεράστια ευθύνη τι είδους άνθρωποι κυκλοφορούν στην κοινωνία. Αν η οικογένεια απλώς καλύπτει και κουκουλώνει παραβατικές ή εγκληματικές πράξεις των μελών της, χωρίς καμιά άλλη θετική δράση αντιμετώπισης αρρωστημένων συμπεριφορών, καλό είναι να υφίσταται εξίσου την κοινωνική κατακραυγή. Αναρωτιέμαι τι είπε ή τι έκανε η μάνα, ο πατέρας, ο αδελφός, ο φίλος κάποιου που πήρε ένα ξύλο και έδειρε μέχρι θανάτου ένα ζώο ή που το κρέμασε απ' το λαιμό να πνιγεί σε ένα κλαδί;

Όταν βγει στη δημοσιότητα μια τέτοια απάνθρωπη και εγκληματική πράξη, δυστυχώς τόσο συχνή, ποιό είναι το επόμενο βήμα; Απολύτως κανένα. Η περιγραφή που συνήθως γίνεται είναι χλιαρή έως ανόητη με αποτέλεσμα να το ξεχάσουν οι περισσότεροι που το είδαν ενώ ποτέ μα ποτέ ουδείς επανέρχεται για τη συνέχεια αυτής της πράξης. Τιμωρήθηκε ή όχι ο κακός άνθρωπος; Μήπως υπερηφανεύεται κιόλας που το έδειξαν οι τηλεοράσεις; Χα! Και τι έγινε;

Είδα πρόσφατα στην τηλεόραση το ρεπορτάζ με το κομένο κεφάλι ελαφιού πεταμένο μέσα σε μια μαύρη σκουπιδοσακούλα! Είπαν ότι επρόκειτο για ελάφι που είχε γλιτώσει απο τη φωτιά που κατέστρεψε την Πάρνηθα. Είπαν απλώς ότι το σκότωσαν... "ασυνείδητοι λαθροθήρες"! Και τέλος. Τίποτα άλλο. Τι άλλο;

Πώς θα τους κάνουμε όλους αυτούς να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν; Πώς;

Υπάρχει τρόπος και μάλιστα επιστημονικός, αλλά βέβαια ο σωστός τρόπος δεν είναι ούτε εύκολος ούτε απλός, απλώς, εύκολα όλοι αυτοί οι "απλώς ασυνήδειτοι" πληθαίνουν γιατί η κοινωνία αφήνει πολύ χώρο σε παλιανθρώπους να χαίρονται και να υπερηφανεύονται για τις πράξεις τους. Φαντάζομαι αυτούς που αποκεφάλισαν το ελάφι τι γέλια θα έκαναν με το ρεπορτάζ. Ρε, μαλάκα, κοίτα κει για μας λέει, για το ελάφι... Ε, ρε τους μαλάκες... Γεια μας, ρε!

Τα ΜΜΕ, αν ήθελαν να κόψουν την άνεση και τη φόρα τέτοιων τιποτένιων, θα μπορούσαν, πρώτον, να μη ξεχνούν τις ειδήσεις που μεταδίδουν και, δεύτερον, να επανέρχονται με έρευνα και νέο ρεπορτάζ, κάνοντας ενόχους και συνεργούς, αντί να γελάνε και να διασκεδάζουν με τη φρίκη, να μη ξέρουν πού να χωθούν για να χαθούν. Επιστημονικά, μελετημένα, με μεγάλη σοβαρότητα μπορούν οι εκπομπές, ο τρόπος με τον οποίο μιλούν γι αυτά οι άνθρωποι της τηλέορασης, να κάνουν τέτοιους εγκληματίες να μην τολμούν τόσο εύκολα π.χ. να πυροβολούν εξ' επαφής ένα μικρό αρκουδάκι, να κόβουν για τρόπαιο τις άκρες των ποδιών και των χεριών του κι έπειτα, άνετα, να διηγούνται το έγκλημα σε συγγενείς και φίλους.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΑΠΝΟΙΑΣ

Το παραδέχτηκε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση για τα χρέη των κρατών και με τα σενάρια για διάσπαση της ευρωζώνης να κρατούν καλά.
Οι αγορές είναι παράλογες! Αυτό πρέπει να μας κάνει όλους να σκεφτούμε ότι το παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται κι αυτό, επειγόντως, μεταρρύθμιση;

Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους της, δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τη μείωση του ελλείμματός μας, το 2011, κινείται εντός μνημονιακών δεσμεύσεων. Ο κύβος για την επιμήκυνση του χρέους ερρίφθη χτες εσπευσμένα. Πήραμε πράσινο φως για 11ετή παράταση της αποπληρωμής των 110 δις.

Έβαλε λίγο νερό στη μπύρα της η κυρία Μέρκελ και τελικά "κατά περίπτωση" θα κρίνεται και η συμμετοχή ιδιωτών (: θα αγοράζουν ομόλογα απο υπερχρεωμένες χώρες) στον μηχανισμό στήριξης ή διάσωσης, που αποκτά πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

Πάντως, στην Ελλάδα το στοίχημα της ανάσχεσης της ύφεσης και της πορείας προς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με στόχο τη μείωση του χρέους μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν θα κερδηθεί ούτε γρήγορα ούτε εύκολα όσο υπάρχουν συνδικαλιστές που συμπεριφέρονται στενά κομματικά και άκρως συντεχνιακά, συμβάλλοντας στην ασφυξία μιας ήδη προβληματικής αναπνοής στην παραγωγή και το εμπόριο, πνεύμονες στο σώμα της εθνικής μας οικονομίας.

Το σύνδρομο της... υπνικής άπνοιας στην ελληνική Οικονομία πρέπει με σοβαρότητα να αντιμετωπιστεί αφού μετά τη σωστή διάγνωση(με στατιστικά στοιχεία χωρίς αστερίσκους) και τη νοσηλεία (στο Μνημόνιο), τώρα, απαιτείται θεραπεία, χωρίς διακοπή, εντατικά, μέσω συσκευής Μηχανισμού παροχής θετικής πίεσης αέρα στη μύτη για καιρό. Κάποιοι επιμένουν να της κλείνουν της μύτη για να δουν... αντιδράσεις.

Ο χρόνος παραμονής στον Μηχανισμό Διάσωσης συναρτάται με τη βαρύτητα του προβλήματος στην οικονομική υγεία της κάθε χώρας. Όχι όμως ότι και ο Μηχανισμός δεν θέλει στενή παρακολούθηση και συνεχή διαβούλευση για το κατά πόσο πράγματι λειτουργεί σωστά, με γνώμονα την ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο κάθε κράτους, όχι απλώς την παράταση και παραμονή μονίμως σε περιορισμούς και εξαντλητική λιτότητα των ανθρώπων.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2010

ΝΑ, ΠΩΣ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑΔΟΡΟΙ !!!


Επενδύοντας στη χρεοκοπία των άλλων

Αυτοί που απο καιρό έχουν καταδικάσει στα λόγια το ευρώ και την ευρωζώνη και ακάθεκτοι προφητεύουν και προαναγγέλουν, συνεχώς και αδιαλλείπτως, τη χρεοκοπία χωρών, μήπως έχουν όφελος; Ε, σήμερα πια νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι το ξέρουν πως έτσι είναι! Διάφοροι σύμβουλοι σε διοικήσεις διεθνών οίκων συμμετέχουν ενεργά... στην καταστροφή των οικονομιών πολλών χωρών της Ευρώπης, καλλιεργώντας το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα για να συμβεί αυτό επειδή, αν επιβεβαιωθεί η προφητεία τους, οι ίδιοι θα κερδίσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Άκρως ανατριχιαστικό μα έτσι συμβαίνει, αλλά, επιτέλους, το έχουμε καταλάβει πολύ καλά.

Και λέω "επιτέλους" γιατί εκτός απο την (ηθελημένη ή μη) εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών σχεδίων απο κάποια ΜΜΕ, ακούμε πια απο τα τηλεοπτικά παράθυρα με καθαρά λόγια γι αυτήν την ωμή πραγματικότητα του τζόγου με τις ζωές των άλλων, γεγονός που βοηθά στον πόλεμο που δίνουμε να γλιτώσουμε απο τα χειρότερα και εμείς και η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Κάποιοι, κάπου, πάντα θα επιδιώκουν να χρεοκοπήσουμε!
Το είπε ξεκάθαρα και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ), συνιστώντας ψυχραιμία.

"Πήγα στο Λονδίνο και μου το είπαν ανοιχτά, ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε, προσέξτε, οι προθέσεις τους δεν είναι αγνές!" δήλωσε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.
"Αυτή τη στιγμή θα πρέπει ο ελληνικός λαός και, κυρίως, η ελίτ να μην τρομοκρατείται. Να δείξουμε ψυχραιμία. Είμαστε σε μια δύσκολη φάση του προγράμματος σταθεροποίησης, πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στις θυσίες, όλοι, και κυρίως να μην κάνουμε πράγματα που ρίχνουν νερό στον μύλο τέτοιων ανθρώπων που αν τα καταφέρουν θα κερδίσουν δισεκατομμύρια κι εμείς θα πέσουμε οριστικά στη μιζέρια".

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι "στην Ελλάδα απο τη λιανική τραπεζική δεν έχουν αναληφθεί χρηματικά ποσά για να φύγουν έξω, ο πολύς κόσμος έχει συμπεριφερθεί πάρα πολύ υπεύθυνα. Όμως απο το private banking έχουν φύγει λεφτά έξω γι αυτό απευθύνομαι στην ελίτ και συνιστώ ψυχραιμία. Ο πολύς κόσμος φέρθηκε σωστά και μπορώ να πω πατριωτικά, ε, αυτό περιμένω και απο άλλους... ".

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου μιλά για αναδιάρθρωση χρέους, που εκτός των άλλων σημαίνει πλήρη αποκλεισμό του οφειλέτη από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Χαρακτήρισε "άτσαλο" τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται οι Γερμανοί. Αλλά, μετά, κάνουν το σωστό!

Έχουμε δρόμο πριν απο την αναδιάρθρωση του χρέους, δυο-τρία στάδια για την ακρίβεια.

"Τι είπε η κυρία Μέρκελ; Πρώτα θα δώσουμε δάνειο να βοηθήσουμε τον ασθενή να ανακάμψει. Αν δεν ανακάμψει, τότε, σε δεύτερο στάδιο θα κάνουμε επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους. Αν δεν έχει αποτέλεσμα ούτε αυτό, τότε θα δώσουμε και άλλο δάνειο! Άρα το να πάμε σε αναδιάρθρωση, που είναι το πλέον κακό σενάριο, έρχεται σε τέταρτο στάδιο, αν και εφόσον μέχρι τότε δεν τα έχουμε καταφέρει. Το λάθος της κυρίας Μέρκελ είναι ότι θέλει να βάλει τους ιδιώτες απο την αρχή σε αυτήν την διαδικασία. Αυτό είναι λάθος. Οι ιδιώτες πρέπει να μπουν στο τέλος. Σωστό, όμως, είναι αυτό που λέει ότι πρέπει να επεκτείνουμε τον μηχανισμό που λήγει το 2013 και να δημιουργήσουμε έναν Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό είναι η σωτηρία μας!".

Εν ολίγοις
Πρώτο στάδιο: 110 δις για να συνέλθουμε. Ήδη όμως αγωνιούμε για την τέταρτη δόση
Δεύτερο στάδιο: επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους. Ήδη συζητείται επισήμως-ανεπισήμως
Τρίτο στάδιο: νέο δάνειο (: περίπου 60 δις το 2014 και 65 δις το 2015 θα χρειαστούμε) με τους ιδιώτες κατα πάσα πιθανότητα μέσα στη διαδικασία. Δεν είναι πρόβλημα του παρόντος
Τέταρτο στάδιο: αναδιάρθρωση μακριά απο εμάς και από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, μέσα σε 3 χρόνια μπορούμε να επενδύσουμε 50 δις ευρώ απο το ΕΣΠΑ, αρκεί να μην αγχωνόμαστε απο τα παιχνίδια των δυνάμεων τις χρεοκοπίας που ως γνωστόν καραδοκούν να φάνε το πτώμα κάθε χώρας που θα το επιτρέψει.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 θα βγεί εις πέρας αρκεί όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, να μη λιποψυχήσουμε και με πειθαρχία να επιταχύνουμε τα δύσκολα βήματα προς τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Στην Ελλάδα σε 170 μνημεία εκδίδονται εισιτήρια στους επισκέπτες άρα θα πρέπει να παρέχονται και κάποιες επιθυμητές υπηρεσίες, όπως σε άτομα με αναπηρίες αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ηλεκτρονικά συστήματα πληροφόρησης, ξεναγοί, οδηγοί κ.ά. Σήμερα ούτε ένα μνημείο στη χώρα μας διαθέτει εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Κανένα μνημείο ή μουσείο στην Ελλάδα δεν ανήκει στην κατηγορία Α΄(άριστη πρόσβαση, ξενάγηση, νερό, τουαλέτες) ούτε καν η Ακρόπολη, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσός...

Στόχος είναι να μην υπάρχει ούτε ένα μνημείο Δ' κατηγορίας στην Ελλάδα!

Ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στους δημοσιογράφους Καμπουράκη-Οικονομέα, είπε ότι "ήδη καταγράψαμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε καθώς και εκείνες που δεν προσφέρουμε ώστε να ιεραρχήσουμε πού πρέπει να δίνονται και πόσα χρήματα".
Ο κ. Γερουλάνος εκτός απο χρηματοδοτήσεις επιδιώκει και συμμαχίες γιατί μόνο έτσι, είπε, θα επιτευχθούν τα αυτονόητα. Με τις μετατάξεις, που θα γίνουν, πολλοί εργαζόμενοι μπορούν να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες σε προσωπικό ώστε τα μνημεία και τα μουσεία μας να είναι ανοιχτά όλη την ημέρα και όχι μόνο μερικές ώρες την ημέρα. Αυτονόητο είναι ότι θα γίνει έτσι μια σωστή επένδυση που θα καλύψει άλλο ένα σοβαρό έλλειμμα στον τομέα υπηρεσιών πολιτισμού και τουρισμού.

Και κάτι ακόμα που δεν έχει σχέση ειδικά με αυτό το θέμα επειδή έχει σχέση με όλα τα θέματα:
Σε 3, 57 δις ευρώ ανέρχονται μόνο για το 10μηνο τα πρόστιμα από φοροδιαφυγή.

Στην Ελλάδα, ο ένας στους δυο κερδίζει επειδή δεν αποδίδει ΦΠΑ.

Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010

ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΛΟΥΚΑ?


Όσο και να στενοχωριέται το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που από τα σκληρά μέτρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ίσως γίνει κατορθωτό να γλιτώσουν κάποιες υγιείς επιχειρήσεις, πάντως, η τρόικα υποχώρησε στην πίεση της κυρίας Κατσέλη ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνουν απολύσεις αν κάποιες επιχειρήσεις αντέχουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους και συμφωνήσουν τα επιχειρησιακά συνδικάτα με τη διοίκηση αυτών των εταιρειών να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις με λιγότερα χρήματα μεν αλλά ως φαίνεται όχι λιγότερα απο τις κλαδικές.
Κι όπως άκουσα να επισημαίνει μέσω του Σκάι, ο κ. Λυξουριώτης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πάντειο, μέχρι στιγμής υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών και ήδη οι επιχειρησιακές υπερισχύουν των ομοιεπαγγελματικών έστω και αν είναι δυσμενέστερες. Πάντως σύμβαση χαμηλότερη από την κλαδική δεν μπορεί να υπάρξει!
Και, φυσικά, για το τι τελικά θα συμβεί σε κάθε επιχείρηση έχει μεγάλη σημασία κατά πόσο η επιχείρηση έχει αληθινό πρόβλημα επιβίωσης και κατά πόσο τα επιχειρησιακά συνδικάτα παλεύουν για να σώσουν από την ανεργία όσους περισσότερους εργαζόμενους μπορούν.

Στο πλαίσιο τήρησης του Μνημονίου αυτό που επίσης αποδεικνύεται με τη στάση της κυρίας Κατσέλη είναι ότι δυνατότητα διαπραγμάτευσης, ώστε να σωθεί ότι σώζεται ώσπου να βγούμε σε κάποιο ξέφωτο, είναι υπαρκτή αρκεί να έχουμε όλοι το σθένος να το παλέψουμε και περισσότερο απο όλους ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του. Σε αυτή τη φάση της ύφεσης όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης οφείλουν να μιλούν και να δρούν πέρα απο τα προσωπικά και κομματικά τους κέρδη που δυστυχώς συχνά είναι βασισμένα στη δημιουργία κλίματος τρόμου περί ολοσχερούς καταστροφής των υπολοίπων ημών απλών ανθρώπων.

Ο κάτωθι εικονιζόμενος κ. Παναγιώτης Γεννηματάς ανήκει σε εκείνους τους επίτιμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών θεσμών, που καταστροφολογώντας αφορήτως ζητά ανάμεσα σε άλλα και την παραίτηση της κυρίας Κατσέλη στην οποία έδωσε τον χαρακτηρισμό "φελινική φιγούρα".
Τι χαρακτηρισμό να δώσουμε εμείς σε κάποιον που έξω απο το χορό πολλά τραγούδια ξέρει;

Δευτέρα, Νοεμβρίου 22, 2010

Η ΦΘΗΝΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ...


Και επί τη καταναλώσει το κέρδος...

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης, μιλώντας σε πρωινό τηλεοπτικό παράθυρο δήλωσε κατηγορηματικά ότι "η επιχειρηματικότητα δεν είναι αιχμάλωτη κανενός"!

Πράγματι παρά την οικονομική ύφεση καμιά υγιής επιχείρηση δεν θα εξαναγκαστεί σε χρεοκοπία αν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του αφεντικού της εφαρμόσει τον παλιό, καλό, δοκιμασμένο κανόνα: τα δέκα και τα είκοσι ευρώ που διαθέτει ο φτωχός άνθρωπος για να αγοράσει κατιτί να φορέσει θα πάνε εκεί όπου βρίσκει να αγοράσει αγαθά με λίγα χρήματα. Επειδή η δημόσια συζήτηση της κρίσης έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της είτε τους αιωνίως φτωχούς είτε τους νεόπτωχους της Ελλάδας και της Ευρώπης ολόκληρης, ας αναρωτηθούμε κατά πόσο η παγιωμένη τακτική της αισχροκέρδειας σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή έως την κατανάλωση των αγαθών, εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία ή το αμαρτωλό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρέπει να ζεσταθεί η παγωμένη αγορά αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο οι έμποροι εξακολουθούν να κρατούν τις τιμές ψηλά και να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις επί υψηλών τιμών. Όλοι βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα σε πάρα πολλά καταστήματα προτιμούν να πουλήσουν δύο πουκάμισα και να βγάλουν 80 ευρώ παρά να ρίξουν τις τιμές και να πουλήσουν οκτώ πουκάμισα με 10 ευρώ το ένα! Παρατηρούμε επίσης ότι όσοι ρίχνουν τις τιμές ρίχνουν και την ποιότητα. Όλοι χρόνια τώρα βλέπαμε με πόση άνεση υπήρχαν διάφορα απίθανα μαγαζάκια που αναρωτιόσουν πώς βγαίνουν κι όμως μια χαρά έβγαιναν και οι μαγαζάτορες το ίδιο παραπονιόνταν για την κρίση, αλλά δεν έκλειναν. Τι συνέβαινε; Συνέβαινε ότι και μόνο 50 ευρώ (μαύρα) πάνω κάτω να έκανε τζίρο τη μέρα σήμαινε καθαρά στην τσέπη 1000 ευρώ το μήνα! Χαλαρά... Κι επειδή δεν ήτανε μόνο 50 τα καθημερινά ευρώ αλλά τουλάχιστον 200 (μαύρα πάντα) η ζωή κυλούσε μια χαρά και χαλαρά, κυρίως αντιπαραγωγικά αφού και οι τράπεζες δίνανε δάνεια τυφλά κι αβέρτα... Να μη μιλήσω για τις επιδοτήσεις σε... νέους επιχειρηματίες, σε γυναικείους συλλόγους της πλάκας και άλλους αεριτζήδες, τυχοδιώκτες που νοίκιαζαν τα μαγαζάκια για να έχουν έδρα, έπαιρναν το χρήμα της Ε.Ο.Κ. και της Ε.Ε., το ξεκοκάλιζαν κι έπειτα έπεφταν έξω, το έκλειναν και πήγαιναν σε άλλη γειτονιά ή άλλη πόλη με άλλη επωνυμία να επαναλάβουν το ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο!

Κάπως έτσι πορευόμασταν στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Και τώρα εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση ο κύριος Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος Επενδύσεων, που ισχυρίζεται ότι ήδη έχουμε πτωχεύσει, ότι θα έχουμε κάθετη πτώση προσδοκιών, ότι όλα είναι και θα μείνουν μαύρα κι άραχλα κι αναρωτιέμαι πού ήταν αυτός ο άνθρωπος πριν απο την ύφεση και την κρίση να μας κρούσει κανένα κώδωνα κινδύνου; Λέει ο συγκεκριμένος επίτιμος ότι πορευόμαστε στο σκοτάδι χωρίς πυξίδα γιατί "το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν έχει βούληση ούτε ικανότητα"! Λέει ότι όλοι πρέπει "να αντιδράσουμε σκληρά" επειδή η χώρα είναι "ακυβέρνητη"! Ναι στο Μνημόνιο, λέει, αλλά αλλιώς! Το πώς δεν το λέει, αρκεί, λέει, να μην έχουμε δημόσιο και κρατικό τομέα. Να μείνει μόνο το 50% γιατί ατύχημα για τη χώρα, λέει, είναι ότι χάνονται θέσεις απο τον ιδιωτικό τομέα που πληρώνει το κόστος του κρατικού μινώταυρου. Λέει, ότι στο μυαλό τους (της κυβέρνησης) δεν υπάρχει τ ι π ο τ α! Άρα όλοι όσοι ψήφισαν αυτήν την κυβέρνηση είναι χωρίς μυαλό.

Ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς κινδυνολογεί και καταστροφολογεί αφορήτως με σενάρια συνωμοσίας που δήθεν εξυφαίνει η ίδια η κυβέρνηση εις βάρος της ίδιας της κυβέρνησης και φυσικά και της χώρας!
Λέει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραδώσει την κυβέρνηση σε κάποιον άλλον!
Λέει ότι τα σκληρά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν απο άλλους, όχι απο τον Παπανδρέου!
Λέει ότι ενώ ήδη χρεοκοπήσαμε έχουμε ακόμα περιθώρια σωτηρίας αρκεί μέχρι τον Μάρτιο να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Και λίγα λέει, λέει... στην Πόπη Τσαπανίδου του Σκάϊ.

Έχω την εντύπωση ότι αυτό που λέει ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι ότι κάποιος επιτέλους πρέπει να τον αξιοποιήσει πολιτικά και οικονομικά.
Αξιοποιείστε έναν επίτιμο στο κόμμα σας, κυρία Μπακογιάννη, να ησυχάσουμε κι εμείς, να ξέρουμε τι είδους οικονομικές απόψεις καταναλώνουμε και για ποιανού το πολιτικό κέρδος.

(Στη φωτογραφία βλέπετε τον κύριο Παναγιώτη Γεννηματά και όχι τον κ. Κασιμάτη.)

Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

ΕΠΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟΝ...ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ

Οι μισθοί στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Αν η Οικονομία της Ελλάδος δεν βρισκόταν στην κατάσταση που βρίσκεται το ενιαίο μισθολόγιο θα μπορούσε να τραβήξει όλους τους μισθούς προς τα πάνω. Δηλαδή οι υπάλληλοι π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών ως γνωστόν πληρώνονται καλύτερα απο άλλους, άρα, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, θα μπορούσαν όλοι οι άλλοι να επωφεληθούν απο αυτό το γεγονός. Τώρα, δυστυχώς, κάποιοι στο Δημόσιο θα εξομοιωθούν με αυτούς που, μέχρι σήμερα, ούτως ή άλλως, αμείβονταν λιγότερο... Εντυπωσιάζομαι, πάντως, με την εμφανή ικανοποίηση κάποιων να μιλούν για απολύσεις ωσάν να τις εύχονται και να τις περιμένουν πώς και πώς.

Εντυπωσιάζομαι, επίσης, με διάφορους καθηγητάδες που βγαίνουν και προπαγανδίζουν με τόσο πάθος, σε πόρτες και παράθυρα, ότι η Ελλάδα, σίγουρα θα χρεοκοπήσει. Απο ποιά συμφέροντα έλκουν αυτές οι Κασσάνδρες τα δικά τους συμφέροντά ώστε να καλλιεργούν όπως μπορούν καλύτερα κλίμα ταχείας πτώχευσης της χώρας; Γιατί άραγε δεν ενθαρρύνουν, με την ίδια θέρμη, επιχειρηματίες και εμπόρους να ενεργοποιήσουν το ελληνικό δαιμόνιο που όταν θέλει κάνει θαύματα; Γιατί έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κάτι "πατριώτες" που σκάβουν συστηματικά τον λάκκο της Ελλάδας;

Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

Όλοι μαζί την επόμενη μέρα εναντίον της διαφθοράς και της εγκατάλειψης

Ο πιο σκληρός αγώνας για έναν καλύτερο νέο Δήμο Κηφισιάς, με ισχυρή και δημιουργική φωνή και δράση εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, τώρα αρχίζει!

Με όλες μας τις δυνάμεις, αποφασιστικά, πρέπει να αντιταχθούμε στη διαφθορά που ισοδυναμεί με συνειδητή αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Τα κονδύλια και οι πόροι του δήμου μας δεν μπορεί να παραμένουν άλλο σε χέρια που αγαπούν τις αδιαφανείς διαδικασίες, σε πρόσωπα που ξοδεύουν αλόγιστα για την προσωπική τους προβολή.

Στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη έχουμε χρέος, όλοι μαζί, να εμποδίσουμε τους καθεστωτικούς συμβούλους, τους νεοϋποστηρικτές της δεξιάς συντηρητικής παράταξης, τους επιτήδειους και τους φαρισαίους, να συμμετέχουν στο φαγοπότι, στην κατασπατάληση των πόρων, στην κακοδιοίκηση του κ. Χιωτάκη.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και δείξατε έμπρακτα την προτίμησή σας στην υποψηφιότητα μου ως δημοτικός σύμβουλος για την Νέα Ερυθραία. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που μέτρησε περισσότερο στην απόφασή σας να με στηρίξετε δεν είναι μόνο κάποια σχετική “αναγνωρισιμότητα”, λόγω του δημοσιογραφικού επαγγέλματός μου, όσο η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια με την οποία πάντοτε συμπεριφέρθηκα σε δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις.

Γι αυτόν τον λόγο θέλω και τώρα να είμαι απολύτως σαφής απέναντί σας.

Κατόπιν βασανιστικής σκέψης για το τι πρέπει να πράξω τη δεύτερη Κυριακή, σε ό,τι αφορά τη ψήφο για νέα δημοτική αρχή, το πρώτο και κύριο θέμα για μένα, όπως και για πολλούς από εμάς, είναι πράγματι η καταψήφιση της σημερινής διοίκησης που έχει διχάσει την Κηφισιά και έχει εγκαταλείψει πολλές περιοχές στην τύχη τους.

Πιστεύω ότι ο σημερινός δήμαρχος Κηφισιάς, αν εκλεγεί για τρίτη τετραετία, θα ακολουθήσει την ίδια καταστρεπτική τακτική εις βάρος της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης όταν δει ότι οι πελατειακές σχέσεις και οι κατάπτυστες εξαρτήσεις, που συστηματικά επιδιώκει για δημότες υπό ομηρία, δεν αποδίδουν όπως εκείνος θέλει.

Ομολογώ ότι αρχικά είπα ότι στις 14 Νοεμβρίου θα πάω για να ψηφίσω μόνο τον περιφερειάρχη και όχι για να διαλέξω μεταξύ Νίκου Χιωτάκη και Βασίλη Βάρσου. Έλεγα ότι αφού ο συνδυασμός ΠΟΛΗ ΦΩΣ στον οποίο συμμετείχα δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, τότε, να ρίξω άκυρο. Έντιμη μεν είναι αυτή στάση αλλά…

Αλλά κάθισα και σκέφτηκα πιο ψύχραιμα! Λέω λοιπόν ότι είναι καλύτερα να είμαι μέρος κάποιας λύσης παρά μέρος ενός προβλήματος. Το μη χειρότερο είναι το καλύτερο. Αρκετά μας κόστισε ακριβά ο Νίκος Χιωτάκης ως δήμαρχος. Καλύτερα να δώσουμε στήριξη στον συνδυασμό "Ανεξάρτητοι Δημότες" του Βασίλη Βάρσου ώστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα να δουλέψουμε για πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό νέο Δήμο Κηφισιάς. Καθαρά και ξάστερα πράγματα!

Πρωτίστως, όλοι, να τιμήσουμε το υπέρτατο δημοκρατικό δικαίωμα: Ψηφίζουμε!

Κατά την άποψή μου ο Γιάννης Σγουρός είναι ο καταλληλότερος για να είναι ο περιφερειάρχης στην Αττική!

Με τιμή και σεβασμό για κάθε δημοκρατική επιλογή

Μιρέλλα Καλοστύπη

Τρίτη, Νοεμβρίου 02, 2010

ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΝ ΜΟΝΕ ΣΤΟΝ... ΝΟΜΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ!

Ποιός φοβάται τη νέα πρόκληση;

«Το σημαντικότερο πράγμα σχετικά με την παρασκευή κονιάκ είναι ότι, πάνω απ' όλα, σε διδάσκει να περιμένεις»!

Αυτό έλεγε ο άνθρωπος που με την υπομονή και την επιμονή του κατάφερνε πάντα να επιτύχει σε ό,τι καταπιανόταν. Μιλώ για τον οραματιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Μονέ, που υποστήριζε ότι «Δεν κάνουμε συμμαχίες κρατών, ενώνουμε τους ανθρώπους» και πίστευε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που θέλουν να είναι κάποιοι και αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι».

Βέβαια, αυτές οι υψηλές σκέψεις, ανήκουν στον 20ο αιώνα! Μετά λες και μάθαμε να παπαγαλίζουμε ότι τάχα δεν υπάρχουν πια οραματιστές ούτε μεγάλοι πολιτικοί άνδρες. Πολλώ γε μάλλον γυναίκες. Με αυξανόμενες ταχύτητες που συντελούν στο άγχος και τον φόβο των ανθρώπων παρά στην ανάπτυξη, ταχύτητες μεγάλες σε συνδυασμό με συνθήματα φτηνά, συναισθήματα ρηχά και αξία μοναδική τον εύκολο πλουτισμό με πρότυπο ζωής το life style, δυστυχώς, ηττηθήκαμε. Πρέπει ή όχι να κάνουμε μια καινούργια αρχή ως κοινωνία; Ναι, αλλά πώς;

Η ψηφοθηρία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη δυσφορία από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης για το συμμάζεμα της σπατάλης και της φοροδιαφυγής. Δυσφορία επειδή τα μέτρα δεν επιβαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τους καρχαρίες, αλλά πληρώνει και η μαρίδα. Αυτό είναι πολύ άδικο. Αλλά πόσο σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι δηλώνουν μαρίδα ανήκουν στ’ αλήθεια σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία; Πόσο βέβαιο ότι όποιος διαμαρτύρεται πιο δυνατά είναι πιο αδικημένος;

Οι βεβαιότητες του παρελθόντος καταρρίπτονται. Οι παλιές συνήθειες κλονίζονται. Βεβαιότητες και συνήθειες που μας έφεραν στη χρεοκοπία και στις συζητήσεις περί επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του Χρέους.

Το κλώσιμο χρυσών αυγών από περασμένες κυβερνήσεις έφτασε στο τέλος του. Σήμερα σπάνε πολλά τα αυγά ταυτοχρόνως για να γίνει επιτέλους μια ομελέτα! Θα φτάσει για όλους μας;

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα έχουν εκλεγεί στις 7 ή στις 14 Νοεμβρίου είναι ασύγκριτα λιγότεροι σε αριθμό από εκείνους που εκλέγονταν ως χτες.

Οι συνδυασμοί που σήμερα δίνουν μάχη πειθούς των ψηφοφόρων σε κάθε περιφέρεια και δήμο, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι και αντίστοιχοι σύμβουλοι στα ψηφοδέλτια είναι ασύγκριτα περισσότεροι. Το ανακάτεμα δημοτικών και περιφερειακών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για μια διευρυμένη εξουσία την οποία θα ασκήσουν με βάση τον νέο νόμο που αλλάζει τη διοικητική δομή της χώρας και τις σχέσεις κράτους-πολίτη, δεν έχει προηγούμενο: οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες για τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες θα είναι τεράστιες για την Υγεία, την Εργασία, τις Υποδομές, το Εμπόριο, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Μέριμνα, τον Πολιτισμό κ.λ.π.

Κάθε τι καινούργιο φοβίζει και δημιουργεί καχυποψία και ισχυρές αντιδράσεις. Το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν ενστερνίστηκε την ιδέα που είχε αρχικά συλλάβει ο Ζαν Μονέ και πρότεινε την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Σε χώρες που ως χτες ήταν εχθροί, η παραγωγή άνθρακα και χάλυβα θα συγκεντρωνόταν κάτω από μια ενιαία «Ανώτατη Αρχή» ώστε οι πρώτες ύλες του πολέμου να μετατραπούν σε πόρους συμφιλίωσης και ανάπτυξης. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σουμάν, Αντενάουερ, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, Τσώρτσιλ, αποφάσισαν να ανοίξουν μια νέα εποχή για όλους τους λαούς. Με καινούργιες δομές λειτουργίας των κρατών και συνεργασίας ανάμεσά τους με γνώμονα τα κοινά συμφέροντα, θεμελιωμένα σε Συνθήκες που να εγγυώνται τον σεβασμό του δικαίου και την ισότητα ανάμεσα σε όλες τις χώρες. Εύκολο ήταν να πειστούν οι πονεμένοι λαοί να τους ακολουθήσουν; Καθόλου. Όπως πάντα κάποιοι σκέφτονταν περισσότερο το στενό, τοπικό, προσωπικό συμφέρον, το ένα φυτό στο μικρό μπαλκόνι αλλά όχι το δάσος για όλη την πόλη.

Είναι η αντίληψη της σκληροπυρηνικής εντοπιότητας συμφερόντων που περιχαρακώνει τις δυνατότητες για ευρύτερες και οριστικές λύσεις όπως είναι το κομψό, στενό παπούτσι που το φοράς μόνο για να σε θαυμάζουν μα όχι για να περπατάς πολύ.

Το διακύβευμα του Καλλικράτη για αποτελεσματική αποκέντρωση με πολιτικές αποφάσεις περιφερειαρχών και δημάρχων με Διαύγεια στην αξιοποίηση πόρων και κονδυλίων, δεν αρέσει σε όσους υποψήφιους επιδιώκουν να είναι κάποιοι για τον εαυτό τους χωρίς να θέλουν να κάνουν κάτι για τους άλλους, όπως έλεγε και ο Μονέ.